Hindistan’da tünel çöktü, 41 işçi dokuz gündür içeride mahsur

Hindistan'da tünel inşaatında çalışan 41 işçi inşaatın çökmesi sonucu içeride mahsur kaldı. Sondaj makinesinin hasar almasıyla işçileri kurtarma çalışmalarının sekteye uğradığı bildirildi. Şimdi tünelin üstünden yeni delik açılması için çalışılıyor.

Dünya 20 Kasım 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Hindistan'da tünel inşaatında çalışan 41 işçi, inşaatın çökmesi sonucu tünelde mahsur kaldı. Sondaj makinesinin hasa almasıyla şçileri kurtarma çalışmalarının sekteye uğradığı bildirildi.

Hindistan’ın kuzeyindeki Himalayalar’da bir tünelde mahsur kalan 41 işçiye 9 gündür ulaşmaya çalışan yetkililer sondaj makinesinde yaşanan bir sorun nedeniyle kazı ve sondaj çalışmalarını durdurdu. Yetkililer alternatif kurtarma planı üzerinde çalışıldığını duyurdu.

Afet yönetimi yetkilisi Devendra Patwal yetkililerin şu ana kadar moloz ve enkaz boyunca 24 metre sondaj yaptığını, ancak işçilerin çıkışını sağlamak için 60 metreye kadar ilerlemek gerektiğini söyledi.

Hükümet sözcüsü Deepa Gaur muhtemelen yeni makinenin işçilerin çöken tünelde mahsur kaldığı tepenin üzerinden delik açmak için kullanılacağını söyledi. Sözcü yöntemin zaman alacağını, ilave dört veya beş güne ihtiyaç olduğunu anlattı.

Çalışmalar sırasında tünelin içinden gelen çatlama sesi üzerine sondaj makinesinin hasar aldığını tespit eden yetkililer kurtarma çalışmasını durdurdu.

Bazı işçilerde sağlık sorunları başladı

12 Kasım’da yol çalışması sırasında inşaatı devam eden tünelin bir kısmı çökmüştü. Enkazda en az 41 işçinin mahsur kaldığını belirten yetkililer boru aracılığıyla işçilere oksijen ve yiyecek sağlandığını, bazı işçilerde çeşitli sağlık sorunları başladığını bildirmişti.

Yaklaşık 200 arama kurtarma personeli sondaj ekipmanı ve ekskavatör kullanarak sahada kurtarma operasyonu yürütüyor. Plana göre 80 santimetre genişliğindeki çelik borular kazılan molozların arasında oluşturulan bir açıklıktan içeri itilecek.

Tünel inşaatının ana müteahhit firmasının direktörü Anshu Manish Khalkho sondaj makinesinin yüksek yoğunluklu titreşimle moloz yığılmasına sebep olabileceğinden ve çalışmaları engelleyebileceğinden endişe duyulduğunu söyledi.

Khalko tepenin üst tarafından dikey sondaj yapmanın da ek moloz yığılmasına sebep olabileceğini, zemin yapısının geleneksel yöntemlerin kullanılmasını zorlaştırdığını anlattı. Bu yüzden sondaj yapmak için tasarlanmış özel bir teknik kullanacaklarını belirtti. Uzmanlar bu yöntemin molozun aşağıda yığılmasını önlemesini umuyor.

İşçilere gıda borular aracılığıyla gönderiliyor

Kontrol odası yetkilisi Vijay Singh mahsur kalan işçilere fındık, kavrulmuş nohut, patlamış mısır ve diğer temel malzemeyi aktardıkları tünelin içine döşenen boruyu daha da uzattıklarını söyledi. Oksijen aktarımı ise ayrı bir boru aracılığıyla yapılıyor.

Afet yönetimi yetkilisi Patwal doktorların yetkililer ve işçi yakınlarıyla da sürekli temas halinde olduğunu söyledi. Felaket bölgesindeki iki doktorun içerideki işçilerin fiziksel ve mental sağlıklarını korumaya yardımcı olduğu, kaygılarını gidermek için vitamin ve tablet sağladığını söyledi.

Bütün bu olumsuzluklarla kurtarma operasyonunda dokuzuncu güne girilirken yeraltında mahsur kalanların aileleri giderek daha da kaygılanıp öfkeleniyor. Kardeşi göçükte mahsur kalan Maharaj Singh Negi “Sabrımı kaybetmek üzereyim. Yetkililer bize kurtarma planı hakkında bile bilgi vermiyor” dedi.

Heyelanlar nedeniyle yol kapanmıştı: Yenilenen Bolu Dağı Tüneli açılıyorHeyelanlar nedeniyle yol kapanmıştı: Yenilenen Bolu Dağı Tüneli açılıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.