Orman yangınlarına karşı Heybeliada’nın ‘Kozalak’ı var
Fotoğrafçı ve yazar Alberto Modiano, önce fotoğraf çekmeye başlamasına vesile olan Heybeliada Ruhban Okulu'nu konu alan bir kitap yazdı. Sonra da bu kitap bir filme ilham verdi. Modiano, okulla ilgili 'Ümit Tepesi' adlı bir belgesel çekti.
“Ruhban Okulu ile tanışmam 1979 yılına dayanır. Liseyi yeni bitirmiş, henüz amatör bile olamamış fotoğrafçılık hevesimle, aile dükkânından uzak kalmak istediğim bir gündü. Vapura bindim ve Heybeliada’ya geçtim. Nereye gideceğimi bilmiyordum, ama nedense ayaklarım beni Ümit Tepesi’ne yönlendirdi.”
Fotoğraf sanatçısı ve yazar Alberto Modiano, Heybeliada Ruhban Okulu ile tanışmasını böyle anlatıyor.
Aradan geçen 44 yıl sonra Modiano, yolunu bir kere daha fotoğraf çekmeye başlamasına vesile olan okula düşürüyor. Sanatçı bu yaz ‘Heybeliada Ruhban Okulu’ isimli bir kitap yayımladı. Adalar Vakfı bünyesindeki Adalı Yayınları tarafından yayınlanan kitapta, Modiano’yu bu eser için teşvik eden Laki Vingas’ın önsöz yazısı, Heybeliada Ruhban Okulu mezunu, felsefe profesörü Konstantin Delikostas’ın yazısının yanı sıra Salih İnci’nin de okuldaki eğitim üzerine yazısı da yer alıyor.
Modiano bununla da yetinmedi, kitaptan ilhamla ‘Ümit Tepesi: Heybeliada Ruhban Okulu ve Mezunları’ adlı bir belgesel çekti. Galası Beyoğlu Özel Rum Zoğrafyon Lisesi’nde gerçekleşen film Heybeliada Ruhban Okulu mezunlarıyla yapılan röportajları da içeriyor. Yönetmen Türkiye’den 14, Atina’daki Heybeliada Ruhban Okulu mezunlar derneğinden de 13 kişi ile görüştü.
1971’de kapatılan okul birçok girişimi rağmen açılmadı. Okulun kapatılma kararı Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerin ve özel olarak Kıbrıs sorununun bir yansıması olarak değerlendiriliyor. Özellikle 1990’lardan sonra okulun açılması için birçok temas yapılsa da şimdilik bu kararın hayata geçirilmesiyle ilgili bir irade ortaya konmuş değil.