Time dergisi iklim krizi ve sürdürülebilirlik konusunda 2023’ün en etkili 100 ismini seçti. Time100 İklim listesinde, bir binanın inşası ve kullanım ömrü boyunca saldığı karbonu hesaplayan bir ölçüm sistemini hayata geçiren mimar Mina Hasman da var.
Müzisyen Billie Eilish, dünyanın en çok takipçili sosyal medya içerik üreticisi MrBeast, Kopenhag belediye başkanı Sophie Hæstorp Andersen, yönetmen James Cameron, Dünya Bankası başkanı Ajay Banga ve aralarında bilim ve iş insanlarının, sanatçı ve sosyal girişimcilerin bulunduğu 95 isim daha…
Time dergisi 2023’te iklim krizine çözüm ve sürdürülebilirlik konusunda en etkili 100 kişiyi ‘Time 100 İklim’ listesine aldı.
Seçim yapılırken bilimsel ve ekonomik düşünce doğrultusunda, enerji, doğa, finans, kültür ve sağlık alanlarından iklim değişikliğiyle mücadeleye katkıda bulunan isimlere öncelik verildi. Listedeki isimler, “katalizör, lider, titan, yenilikçi ve savunucular” olmak üzere beş kategoride belirlendi.
Listede Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol‘la birlikte, Londralı mimarlık firması Skidmore, Owings, & Merrill’in (SOM) sürdürülebilirlik direktörü Mina Hasman da yer aldı. ‘Yenilikçiler’ bölümündeki Hasman bir binanın inşası ve kullanım ömrü boyunca saldığı karbonu hesaplayan bir ölçüm sistemini bu yıl ekibiyle birlikte hayata geçirerek listeye girmeye hak kazandı.
‘Tam Yaşam Karbon Muhasebesi’ hizmeti olarak adlandırılan çalışma sayesinde, herhangi bir projenin karbon emisyon potansiyelini değerlendirmek ve endüstri genelinde daha fazla karbon bilincine sahip tasarımlara imza atmak mümkün olacak.
1983 yılında İsviçre’de doğan 2008’de ABD’de Cornell Üniversitesi’nde mimarlık öğrenimini tamamlayan İngiltere’deki Architectural Association’da Sürdürebilir Tasarım ve Mühendislik master’ı yapan Mina Hasman Time dergisinin sorularını yanıtladı.
Hasman iklim kriziyle mücadelede önümüzdeki yıl atılması gereken en öncelikli adımın, karbondioksit (CO2) gazının atmosferden direkt olarak toplanması için kullanılan ‘doğrudan hava yakalama’ teknolojisine yatırım ve politika desteği olduğunu söyledi: “SOM’da Urban Sequoia projemiz aracılığıyla yürüttüğümüz araştırmaya göre, doğrudan hava yakalama, binalardaki karbon emisyonlarını azaltmada mevcut diğer tüm teknolojilerden daha etkili. Sera gazı emisyonlarını azaltma çabaları her zaman öncelikli olsa da, binalara ölçeklendirilmiş doğrudan hava yakalama, yapılı çevreyi iklim krizine bir çözüm olarak konumlandırabilir.”
Hasman’a göre zengin ülkelerin özellikle iklim değişikliğinin etkilerine karşı en savunmasız olan bölgeleri desteklemesi de atılması gereken adımlardan: “Benim ülkem Türkiye’nin de içinde olduğu gelişmekte olan ülkelerde iklim değişikliğinin akut etkilerini, yıkıcı orman yangınları ve seller yoluyla zaten gördük. Bu bölgeleri desteklemek için inovasyona yatırım yapılacağını, bunun da iklim dayanıklılığını hızlandırabileceğini umuyorum.”