Reel kesimin güveni 10 ayın en düşük seviyesinde ama kapasite kullanım oranı arttı

TCMB verilerine göre, reel kesim güven endeksi kasımda bir önceki aya göre 3,1 puan azalarak 100,2 oldu. Veri 10 ayın en düşük seviyesi olarak kaydedildi. İmalat sanayiinde kapasite kullanım oranı ise kasım ayında yüzde 77,4'ten yüzde 78'e çıktı.

Ekonomi 24 Kasım 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Kasım ayında reel kesim güven endeksi gerilerken, imalat sanayiinde kapasite kullanım oranı yükseldi.

Merkez Bankası (TCMB) kasım ayına ilişkin reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranlarını yayımladı. Reel kesim güven endeksi (RKGE-MA) kasımda bir önceki aya göre, 3,1 puan azalarak 100,2 oldu. Bu son 10 ayın en düşük verisi olarak kayıtlara geçti. Kasım ayında mevsimsellikten arındırılmış RKGE-MA, bir önceki aya göre 1,4 puan azalarak 103,9 seviyesinde gerçekleşti. Gelecek 12 aylık dönem sonu itibarıyla yıllık ÜFE beklentisi bir önceki aya göre 1,3 puan azalarak yüzde 61,2 seviyesinde gerçekleşti.

Kapasite kullanım oranı geriledi ama reel kesimin geleceğe güveni varKapasite kullanım oranı geriledi ama reel kesimin geleceğe güveni var

Kapasite kullanım oranı yüzde 78’e çıktı

TCMB verilerine göre imalat sanayiinde kapasite kullanım oranı ise kasım ayında artarak yüzde 78 oldu. Bir önceki veri yüzde 77,4 olmuştu. İmalat sanayii genelinde mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı (KKO-MA), bir önceki aya göre 0,7 puan artarak yüzde 77,5 seviyesinde gerçekleşti.

Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, gelecek üç aydaki toplam istihdam ve gelecek üç aydaki üretim hacmine ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde etkilerken, son üç aydaki toplam sipariş miktarı, mevcut toplam sipariş miktarı, sabit sermaye yatırım harcaması, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, genel gidişat ve mevcut mamul mal stokuna ilişkin değerlendirmeler endeksi azalış yönünde etkilendi.

Ankete göre, içinde bulunduğu sanayi dalındaki genel gidişat konusunda, bir önceki aya kıyasla daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 6,8’e, daha kötümser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 15,1’e gerilerken, aynı kaldığını belirtenlerin oranı yüzde 78,1’e yükseldi. Güven endekslerinin 100’den büyük olması reel sektörün mevcut ve gelecek döneme ilişkin iyimserliğini, 100’den küçük olması ise kötümserliğini gösteriyor.

Zam ve enflasyon reel kesimde de güveni düşürdüZam ve enflasyon reel kesimde de güveni düşürdü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.