Tünelde zincirleme kaza: Bir ölü altı yaralı
Yaklaşık üç yıldır kayıp olan Gülistan Doku'nun avukatı Ali Çimen soruşturma dosyasının çelişkilerle dolu olduğunu söyledi. Olayın kilidinin çözüleceği noktalardaki kameralar için hep "bozuktu" gerekçesinin ileri sürülmesinden yakındı.
Munzur Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü ikinci sınıf öğrencisi Gülistan Doku 5 Ocak 2020’den bu yana kayıp. Uzunçayır Baraj Gölü’nde AFAD Başkanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Ankara, Denizli, Diyarbakır, İstanbul, İzmir, Konya, Malatya, Manisa ve Kahramanmaraş büyükşehir belediyeleri ile sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve gönüllülerden oluşan 542 kişilik personel, 88 araç, 38 bot, 10 ROV cihazı, 6 dron, 4 sonar ve 3 arama köpeğiyle yapılan aramalardan sonuç çıkmadı.
Gülistan için 6 Ocak’ta kayıp başvurusu yapılmıştı. Gülistan’ın bulunması için cep telefonu sinyallerini izleyen güvenlik güçleri genç kızın 11.29’da Atatürk Mahallesi’ndeki minibüs durağından üniversite aracına bindiğini tespit etmişti. Yol güzergahındaki Kent Güvenlik Yönetim Sistemi (KGYS) kameralarındaki incelemelere rağmen Gülistan’ın araçtan nerede indiği tespit edilememişti. Araştırmalar sonunda Gülistan Doku’nun cep telefonu en son Uzunçayır Baraj Gölü’ndeki Sarı Saltuk Viyadüğü’nde sinyal vermişti ve bu noktadan sonra bir bilgiye ulaşılamadı. Ailesi Gülistan’ın bulunması için oturma eylemi dahil birçok girişime rağmen sonuç alamadı.
Ve şimdi Gülistan’ın dosyası yeniden incelemeye alındı ve soruşturmada bugüne kadar atılan adımlar gözden geçiriliyor.
Gülistan’ın erkek arkadaşı olduğu tespit edilen Zaynal Abarakov 2022 yılında Alanya’dan gözaltına alınıp dört saat ifade vermiş, sonra serbest bırakılmıştı. Abarakov’un polis olan babası ise Gülistan’la ilgili gizli kalması gereken kişisel bilgileri sosyal medyada ifşa ettiği için iki buçuk yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Valiliğin önerisiyle İçişleri Bakanlığı tarafından polislikten ihraç edilmişti. İhraç edilen polisin 2018 yılında Rize Emniyet Müdürü Altuğ Verdi’yi şehit eden polis memuru İsmail Hakkı Saraçoğlu hakkında da sosyal medya üzerinden olumlu ifadeler kullandığı kayıtlara geçmişti.
Yeniden incelenen Gülistan’ın dosyasında dikkat çeken bilgiler var. Ailenin avukatı Ali Çimen Gülistan’ın yolu üzerindeki kameraların işlevsiz, emniyet tutanaklarının çelişkili olduğunu söylüyor: “Gülistan’ın akıbetinin ortaya çıkarılabileceği yerlerdeki kameralar ya bozuk ya o an için orayı göremiyor ya da kayıtta değil ve ses kayıtları da bozukmuş, öyle deniyor.”
Bu sorunların daha önceden mi kaynaklandığına, buna ilişkin tutanak olup olmadığına dair bilgilerin de dosyada olmadığını vurgulayan Çimen “Sonradan ortaya çıkmışsa buna ilişkin tutanak dosyada yok. Yani Gülistan’ın akıbetinin anlaşılacağı noktalarda hep bir aksilikle karşılaşmışız. Gülistan’ın baş şüphelinin evine bir gün önce girdiğine dair güvelik kameraları var ve kayıtta. Bu dosyada var ama bir gün sonra baş şüphelinin hareketlerini tespit etmemize yarayacak kameralar o gün orayı görmüyor ya da kayıtta değil. Bir de Gülistan 4 Ocak 2020 gecesi orada alıkonmuştu. Oraya giden kirpi tipi araçla ses kaydı ve güvenlik kamera kaydı da yapılır. Ama diyorlar ki ‘O gün çalışmadı, bozuktu’. Bu yönüyle tutanakların çelişmesi sebebiyle biz Gülistan’ın akıbetinden bir şey anlayamadık. Bunun basit bir şey olduğunu düşünmüyorum” diyor.
Çimen sözlerini şöyle sonlandırıyor:
“Bir gün önce kamera çalışıyor ve ertesi gün çalışmıyorsa ne diyebiliriz? Birbirleriyle çelişkili tutanaklar var. Üniversiteyi gören kameralar var. Orada kamera çalışır vaziyette, ama o gün köprünün üzerine gittiğinde deniyor ki ‘Burada çalışmıyor’. Neden bilmiyoruz. Bu açıdan sorunlu. Bunların ciddi anlamda araştırılması lazım. Sadece tek bir noktada değil, tam ulaşabileceğimiz ve çözebileceğimiz noktalarda tutanaklarla önümüze barikat kuruluyor. İlerisini göremiyoruz.”