Hasan Saltık Kültür Merkezi nihayet açıldı

Müzik yapımcısı ve Kalan Müzik'in kurucusu Hasan Saltık'ın anısını yaşatmayı amaçlayan Hasan Saltık Kültür Merkezi yapımcının memleketi Hozan'da kapılarını açtı.

Açılışta konuşan Nilüfer Saltık, eşinin anısına açılan kültür merkezinin gençler için bir yol haritası çizmesini umduğunu söyledi.

Kültür Sanat 28 Kasım 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Müzik yapımcısı ve Kalan Müzik’in kurucusu Hasan Saltık’ın memleketi Tunceli’de onun anısını yaşatacak bir kültür merkezi açıldı. 2021’de geçirdiği kalp krizi sonucunda hayatını kaybeden Saltık unutulmaya yüz tutmuş sayısız denecek kadar çok kayıtı ve  Anadolu’daki müzik türlerine dair çalışmaları Kalan Müzik çatısı altında gün yüzüne çıkarmıştı.

Tunceli’nin Hozat ilçesinde açılan kültür merkezi Saltık’ın Anadolu etnomüzik arşivinin oluşmasına yaptığı katkıların tanıtılması ve hatırasının yaşatılması amacıyla 25 Kasım’da kapılarını açtı. Merkez yapımcının fotoğraf ve eşyalarının yer aldığı bir hatıra evi işlevi de görecek. 600 kişi kapasiteli kültür merkezinde çok amaçlı bir sergi ve konser salonu da yer alıyor.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hozat Belediyesi (@hozatbelediyesi)

Açılış programında konuşan Nilüfer Saltık eşi Hasan Saltık’ın önemli çalışmalar yaptığına dikkat çekerek kültür merkezinin gençler için yol haritası çizmesini umduğunu söyledi:

“Hasan Saltık’ın ismi sevdiği Dersim topraklarında nasıl yeniden bir kültür merkezine dönüşmüş, yine Hasan Anadolu’nun kayıp tarihini nasıl dünyaya taşımışsa, umuyorum ki buradan faydalanacak insanlar da bundan sonra o yolda ilerleyecek. Kültür merkezi açılması çok önemli bir şey ama bundan daha önemli bir şey var, o da işlevselliği, devamlılığı ve sürdürülebilir. Bunun bölgede bu kapsamda bir merkez olarak düşünülmesini, burada yaşayan gençlere yol haritası çizmesini diliyorum.”

Hasan Saltık, 2021’de geçirdiği kalp krizi sonucunda hayatını kaybetmişti.

‘Türkiye’nin müzik antropologuydu’

1964’te Hozat’ta doğan, ilk öğrenimini Tunceli’de, orta öğrenimini İstanbul’da tamamlayan Saltık, İstanbul Devlet Konservatuvarında başladığı obua eğitimini ekonomik güçlükler nedeniyle yarım bırakıp Suadiye Lisesine devam etti.

Amcasının oğlu Rahmi Saltuk’un plak şirketinde dört yıl çalıştıktan sonra 1992 yılında Kalan Müzik’i kuran Saltık, unutulmaya yüz tutmuş ve etnomüzkolojik çalışmalar için çok değirli arşivlik kayıtları koleksiyonerlerden ve eski müzisyen ailelerden derleyerek Kalan Müzik etiketi altında yayınladı.

Saltık’ın çabaları hem Türkiye’de hem dünyada ses getirdi. Liberation gazetesi yapımcı için “Hasan Saltık olmasaydı Anadolu sessiz kalırdı” derken New York Times onu “Anadolu’daki fısıltıya dönüşmüş sesleri toplayıp bunlardan armonik bir gök gürültüsü çıkaran adam,” Time Dergisi ise ‘Türkiye’nin müzik antropologu” olarak tanımlamıştı.

Hasan Saltık'ın hatırası doğduğu topraklarda yaşatılacak: Hozat'ta kültür merkezi açılıyorHasan Saltık’ın hatırası doğduğu topraklarda yaşatılacak: Hozat’ta kültür merkezi açılıyor

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.