Suudi Arabistan İsrail ile normalleşirken gönül alma çabasında: Filistin’e ilk büyükelçi
İspanyol hükümeti iki istihbarat çalışanına gizli bilgi karşılığı rüşvet veren iki ABD Büyükelçiliği çalışanını sınır dışı etti. İspanyol istihbaratçılar gözaltına alındı.
Son günlerde İsrail’e yönelik sert çıkışlarının yanı sıra Podemos’un koalisyon desteğini çekmesiyle de gündeme gelen İspanya bu sefer de ABD ile yaşadığı krizle çalkalanıyor. Madrid’in Washington ile yaşadığı kriz casus – rüşvet sarmalının bir parçası.
İspanya’nın önde gelen medya kuruluşlarından El Pais’in aktardığına göre İspanya iki Ulusal İstihbarat Servisi (CNI) çalışanına gizli bilgi karşılığı rüşvet veren iki ABD Büyükelçiliği çalışanını sınır dışı etti. El Pais’nin hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberinde rüşvet skandalının haftalar önce bir soruşturma sonucu ortaya çıkarıldığı aktarılırken İspanyol istihbaratçıların da ABD için verdiği bilgiler karşısında büyük meblağlar aldığı belirtildi.
Rüşvet aldığı belirtilen İspanyol istihbaratçılar olayın ayyuka çıkmasıyla haftalar önce gözaltına alındı. Soruşturma için gizlilik kararı verildi.
El Pais’e demeç veren kaynaklara göre iki tutuklu da İspanyol gizli servisinin orta düzey yöneticisi. Bu sebeple de bilgi sızıntısı ve rüşvet zaten eninde sonunda ortaya çıkacaktı. Ceza Kanunu’nun 584’üncü maddesi “yabancı bir gücü, birliği veya uluslararası kuruluşu desteklemek amacıyla, saklı veya gizli olarak sınıflandırılan bilgileri temin eden, tahrif eden veya ifşa eden bir İspanyol”u 6 yıldan 12 yıla kadar hapisle cezalandırıyor.
Gazeteye göre ABD’nin Madrid Büyükelçisi Julissa Reynoso da olayla ilgili Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldığına “hiçbir bilgi sahibi olmadığını” söyleyerek özür diledi. Ardından da iki ABD’li çalışan İspanya savunma ve dışişleri bakanlıklarının resmi talebi üzerine İspanya’dan ayrıldı.
Bir İspanyol gizli servis ajanının “vatana ihanetle” suçlanması ilk değil. CNI 2007 yılında eski istihbaratçı Roberto Flórez’i Puerto de la Cruz’daki (Tenerife adası) konutunda gizli belge bulundurmakla suçlamıştı. Flórez’in Rus gizli servislerine hitaben kaleme aldığı ve 200 bin dolar ödeme karşılığında onlar için çalışmayı teklif eden mektubuna el konduğu da gündeme gelmişti. Flórez 2010 yılında 12 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.
Mevcut vakayı ise benzersiz kılan tutuklu ajanların çalıştığı yabancı ülkenin düşman bir güç değil CNI’nin yakın işbirliği sürdürdüğü müttefik ülke Amerika Birleşik Devletleri olması. Geçmişte İspanyol gizli servisleri CIA’in önceden haber vermeden İspanyol topraklarında operasyon yürüttüğü, hatta yerleşik kanalları atlayarak gizli bilgi elde etmeye çalıştığından şikayet etmiş, ancak bunlar hiçbir zaman davaya dönüşmemişti. Kriz her iki servis arasında yürütülen görüşmelerle bir şekilde çözülmüştü. Diplomatik kaynaklar Washington’un CNI ajanlarına rüşvet vermesinin müttefik ve dost ülke için uygunsuz, düşmanca bir davranış olduğu kanaatinde. El Pais’in haberinde “Bu çok ciddi bir mesele zira ev sahibi ülkede kendi ülkesine ihanet edecek şekilde gizli ajan tutmak düşman hükümetlere karşı yapılan açıkça düşmanca bir eylemdir. Bu hiçbir zaman dost veya müttefik ülkelere yapılmaz” dendi.