Garanti BBVA Genel Müdürü: En ucuz finansman aracı olan kredi kartlarına düzenleme şart
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, 'Temmuzda 10 kat artışla 3 milyar liraya yükselttiğimiz reeskont limitini daha da artıracağız, çalışmalarımız devam ediyor' dedi.
Hükümetin ihracatı artırmaya yönelik düzenlemeleri devam ediyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, Ankara Sanayi Odası’nın (ASO) Gündem Toplantısı’na katıldı ve sanayicilerin sorularını yanıtladı. Erkan, toplantıdaki konuşmasında, ihracatçılar için reeskont kredilerinde yaptıkları düzenlemeleri anlattı.
Reeskont kredisi kullanımında yüzde 30 ilave ihracat bedeli satış koşulunun kaldırıldığını ve reeskont kredi vadesi boyunca verilen döviz almama taahhüdünden, ithalat ödemeleri kapsamındaki döviz alımlarının istisna tutulduğunu hatırlatan Erkan, “Temmuzda 10 kat artışla 3 milyar liraya yükselttiğimiz reeskont limitini daha da artıracağız. Çalışmalarımız devam ediyor” dedi.
‘Beklentimiz yatırımlara ağırlık vermeleri’
Yatırım Taahhütlü Avans Kredileri (YTAK) başta olmak üzere yatırım ve ihracat desteklerine ilişkin son dönemde atılan adımlara ve yapılan çalışmalara dikkati çeken Erkan, “Firmaların finansmana erişimini ve finansman koşullarını desteklemeye devam etmekteyiz. Sağlanan bu imkanlarla sanayicilerimizden beklentimiz yatırımlara ağırlık vermeleri, uygulanan programa ve Türkiye’ye her koşulda destek olmaya devam etmeleridir” diye konuştu.
YTAK uygulama çerçevesinin yeniden yapılandırıldığını belirten Erkan şunları söyledi:
“Yatırımlara ilişkin süreci ilgili kurumlarla birlikte stratejik bir çerçevede yürütmekteyiz. Yeni çerçevesiyle güçlendirilmiş YTAK programıyla cari dengeye katkı verecek ve dolaylı etkileri döviz kuru ve fiyat istikrarı üzerinde hissedilecek alanlarda üretim kapasitesinin artışını hedefliyoruz. YTAK’a 3 yıl boyunca toplam 300 milyar lira limit tahsis edildi”
Kredi kullanımı için 1,5 ay sıra bekleniyor
Merkez Bankası, 21 Temmuz ve 12 Eylül tarihlerinde ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredisi günlük kullanım limitinde yaptığı güncellemelerle günlük limitleri önceki düzeyine göre toplamda 10 kat artırılarak 3 milyar TL seviyesine yükseltmişti. Ancak günlük limitlerin iki kez artırılması reel sektörün reeskont kredisinde sıra beklemesine çare olmadı. Bankacılara göre Eximbank şubelerine yapılan başvurularda en çok 2 hafta sonra kredi kullanmak mümkün oluyor. Ancak bu süre kamu ve özel bankalara gelindiğinde oldukça uzuyor Bankacılara göre limitler hemen doluyor ve başvurular sonrasında söz konusu bankalar kredileri en erken 1-1.5 ay sonra kullandırılabiliyorlar. Kimi kez süre 2 aya kadar çıkabiliyor. Edinilen bilgiye göre bankalarda milyarlarca liralık başvuru bekliyor.
Bunun en büyük nedeni ise ticari bankalardaki düşük kredi limitleri. İhracatın finansmanı için reeskont kredi faizlerine getirilen “politika faizinin 1,75 puan üzerine çıkılmasına” yönelik düzenleme ilk başlarda iyi karşılanmasına rağmen bugün politika faizindeki artışlar nedeniyle şikayetlere neden oluyor.
Limit toplamda 10 kat artırılmıştı
Merkez Bankası, 21 Temmuz ve 12 Eylül tarihlerinde ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredisi günlük kullanım limitinde yaptığı güncellemelerle günlük limitleri önceki düzeyine göre toplamda 10 kat artırılarak 3 milyar TL seviyesine yükseltti. Ayrıca, reeskont kredisi kullanımında yüzde 30 ilave ihracat bedeli satış koşulu kaldırıldı ve reeskont kredi vadesi boyunca verilen döviz almama taahhüdünden, ithalat ödemeleri kapsamındaki döviz alımları istisna tutuldu. Kasım ayı Para Politikası Kurulu kararı sonrasında ise açıklama yapılarak ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredilerinde iskonto oranı azami yüzde 25,93’te sabit tutuldu.