Simli kartpostal tadında bir köy: Riquewihr

Gezi 10 Aralık 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Kuzeydoğu Fransa’nın güzel mi güzel, şirin mi şirin köyü Riquewihr en büyük rakibi Colmar’dan rol çalıyor. Fransa’nın en güzel köylerinden biri olmanın yanı sıra Noel döneminde kelimenin tam anlamıyla görsel bir şölen. Geçmişe doğru kocaman bir adım atmaya hazır mısınız?

Fransa’nın En Güzel Köyleri Derneği üyesi

Tarihi mimarisini oluşturan yarı ahşap evleri ve Arnavut kaldırımlı sokaklarıyla tıpkı rakibi Colmar gibi yılın bu döneminde insanın içini yaşama sevinciyle dolduran, size sinemaya uyarlanmış ünlü bir masalın film setindeymişsiniz duygusu veren bir yer Riquewihr. Les Plus Beaux Villages de France (Fransa’nın En Güzel Köyleri) derneğinin üyesi. Almanya’ya çok yakın, üzüm bağları arasına gizlenmiş bu nefis köy Noel zamanı muhteşem, ama aslında yılın her döneminde olağanüstü bir doğal güzelliği var. Alsace Şarap Yolu üzerindeki Eguisheim, Ribeauville, Obernai ve Kaiseberg gibi canım Alsace köylerinden biri. Strasbourg ile Riquewihr arası 70 km. Toplu taşımayla bir saatte gidebilir ya da Colmar üzerinden ulaşabilirsiniz. Colmar’dan 11 kilometre, Ribeauville, Egusheim ve Kayserberg’den sadece birkaç dakika uzakta.

Alsace’ın simgesel yapıları: Yarı ahşap karkas evler

Strasbourg ve Colmar’da göreceğiniz yarı ahşap karkas evleri Riquewihr’de de hayranlıkla izliyorsunuz. Ahşap karkas, ağır ahşapla bina inşa etmenin geleneksel yöntemi. Evler kare biçiminde birleştirilen ahşap kullanılarak yapılmış ve karkasların arası doldurulmuş. Bu yöntem 19’uncu yüzyıl boyunca ahşap binalarda sıkça kullanılmış. Yük taşıyan kerestenin yapısal çerçevesi binanın dışında kalmışsa buna yarı ahşap karkas deniyor ve bu teknik Alsace gibi Almanya’da da çok yaygın.

Ana cadde: Rue du General de Gaulle

Belediye Binası’ndan Dolder Kulesi’ne giden Riquewihr’in ana caddesi Rue du General de Gaulle tahmin edeceğiniz gibi yılın bu döneminde öyle şenlikli ki insan rengarenk binalardan gözünü alamıyor. Caddede 16’ncı ve 17’nci yüzyılda yapılmış, timber-framed denen yarı taş, yarı ahşap Alsace tarzı evlerle karşılaşıyorsunuz. Her ev, her dükkan rengarenk Noel süsleriyle dolu, pencerelerden oyuncak ayılar, irili ufaklı baston şekerler ve balonlar sarkıyor. Bisküvi evleri, fırınlar, şarküteriler, şarap dükkanları, kafeler, restoranlar, butik mağazalar ve girince çıkmak istemeyeceğiniz hediyelik eşya dükkanları sıralanmış ve her biri resmen Euro düşmanı. İyisi mi, içeri girmeden önce cüzdanınızı çantanızın en derin yerine gömün.

Bir şarap yolculuğu: Maison Zimmer ve Hugel et Fils

19’uncu yüzyıldan beri aynı aileye ait olan bir şarap imalathanesiyle karşı karşıyasınız. Maison Zimmer bağımsız bir şarap üreticisi. 1840 yılına dayanan bir geçmişe sahip olan şarap evinde Regine ve kızları Laure ve Carole, kaliteli işçilikle üretime devam ediyor. Pembe kumtaşı basamaklardan inince muhteşem bir mahzenle karşılaşıyorsunuz. Mahzenin tarihi 1572 yılına kadar uzanıyor. İçeride neler mi var? Doldurulmuş tilkiler, kocaman meşe fıçılar, tozlu şişeler, şarap yapımında kullanılan aletler, eski fotoğraflar… Müzede gibisiniz. Tadım seansları yapabilmek işin en keyifli yanı. Alsace şarabının önde gelen üreticilerinden Hugel et Fils de nefis Riesling şarabıyla gönlümüzde taht kurmayı başarıyor.

Belediye Binası 19’uncu yüzyıldan bugüne uzanıyor

Rue du General de Gaulle üzerindeki Hotel de Ville yani Belediye Binası, Plaza Voltaire ile Plaza Fernand Zeyer arasında. 1809 yılında Neoklasik tarzda inşa edilen binanın önünde Riquewihr şehrini gösteren 1644’ten kalma bir gravür göreceksiniz.

Riquewihr’in karakteristik sembolü: Dolder Kulesi

25 metre yüksekliğindeki Dolder Kulesi 1291 yılında inşa edilmiş. Şehrin en yüksek kapısı olan Dolder savunma kulesi, gözetleme kulesi ve çan kulesi olarak hizmet ediyormuş. Alsace dilinde ‘Dolder’ kelimesi ‘en yüksek nokta, zirve’ anlamına geliyor. 1842’de yeniden düzenlenen tepesindeki küçük çan şu yazıyı taşıyor: “Sesimin ürettiği sevinçtir, alarmdır; günün gürültüsünü ve gecenin geri kalanını duyuruyorum.” Kule 1911’den beri üçüncü katında bir müzeye de ev sahipliği yapıyor.

Hırsızlar Kulesi ve Şarap Yapımcısının Evi

Yahudilerin Sokağı’nda karşınıza çıkan, 15. yüzyıldan 18. yüzyıla kadar hapishane olan, Württemberg kontları ve dükleri zamanında adaletin uygulandığı Hırsızlar Kulesi (The Thieves Tower) günümüzde müze olarak meraklıları ağırlıyor. Kulede dönemin işkence aletlerini, işkence ve gardiyan odasını görebilirsiniz. 16’ncı yüzyıldan kalan Şarap Yapımcısının Evi (The Winemaker’s House) ise mutfağı, oturma odası, yatak odası, duvar süslemeleri, kileri, mahzeni, şarap fıçıları ve bakır şarap yapım aletleriyle Riquewihr’in en ilginç mekanlarından.

Hansi Müzesi’ni mutlaka görün

1873-1951 yılları arasında yaşayan ve Hansi olarak bilinen Jean-Jacques Waltz Alsace’ın en ünlü sanatçılarından. Ünlü illüstratöre adanmış Rue du General de Gaulle üzerindeki bu harika müzede 150 parçadan oluşan bir koleksiyon sunuluyor. Sanatçının hayal gücüne tanık olacağınız taşbaskılar, gravürler, sulu boyalar, kartpostallar, menüler, şarap etiketleri, posterler, kitaplar, tabak takımları, kişisel eşyalar ve daha neler neler.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.