6 Şubat tanığı fotoğrafçılar anlatıyor: Ah, o felaket olmasaydı da o fotoğrafları çekmeseydik
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya 6 Şubat depremlerinin ardından düzenlenen ‘Türkiye Tek Yürek’ kampanyası çerçevesinde bağışlandığı söylenen ama hesaba yatmayan 30 milyar TL için “Parayı yatırmayanlarla görüşmeler sürüyor” dedi.
6 Şubat depremlerinin ardından başlatılan “Türkiye Tek Yürek Kampanyası” çerçevesinde toplanan paralar muhalefetin hâlâ gündeminde.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer 6 Şubat depremlerinden sonra başlatılan “Türkiye Tek Yürek Kampanyası”na bağışlandığı açıklanan 115 milyar 146 milyon liranın akıbetiyle ilgili İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi vermişti.
Gürer’in önergesini yanıtlayan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya kampanya kapsamında bugüne kadar 85 milyar 697 milyon 129 bin 344 lira toplandığını açıkladı. Bakan Yerlikaya toplanan miktarın 56 milyar 563 milyon 536 bin 392 lirasının deprem bölgesindeki afetzedelerin ihtiyaçları için kullanıldığını belirtti.
Bakan Yerlikaya bağış yatırma işlemlerinin devam ettiğini, bağışçılar tarafından yatırılan tutarların kamu bankalarında AFAD adına açılan hesaplarda değerlendirildiğini söyledi.
Bakan Yerlikaya taahhütte bulunmuş olmakla birlikte bağışını henüz yapmayan kişi ve kuruluşların tespitinin de yapıldığını, bağışların tamamlanması için iletişim sürecinin devam ettiğini vurguladı.
Yerlikaya toplanan bağışlardan 56 milyar 563 milyon 536 bin 392 liranın bugüne kadar deprem bölgesindeki afetzedelere hane başı ödeme, vefat yardım, taşınma, kira ödemesi, çadır, konteyner, wc, gıda ve hijyen kolisi alımı için kullanıldığını belirterek “konteyner kent kurulumu ve sosyal donatı çalışmalarının devam ettiğini” söyledi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise bağışlandığı iddia edilen 115 milyar lira ile toplanan 85 milyar lira arasında 30 milyar liradan fazla fark olduğuna dikkat çekti. Kampanyanın yapıldığı tarihten bu yana 10 aydan fazla zaman geçtiğine işaret eden Gürer taahhüt ettiği halde halen para yatırmayan kişi ve kurumların artık para yatırma olasılığının zayıf olduğunu söyledi.
Kampanya kapsamında Merkez Bankası’nın 30 milyar lira, Ziraat Bankası’nın 20 milyar lira, Vakıfbank’ın 12 milyar lira, Halkbank’ın 7 milyar lira bağış sözü verdiğini anımsatan Gürer “Zaten adı geçen dört kamu bankasının verdiği bağış sözü yaklaşık 70 milyar lirayı buluyor. Ayrıca Cengiz Holding 2,5 milyar lira, Turkcell 3,5 miyar lira, Borsa İstanbul da iki milyar lira bağış sözü vermişti. Bu üç kurumun bağış miktarı da sekiz milyar lirayı buluyor. Kamu bankalarının verdiği bağış miktarının üstüne bu üç kurumun verdiği sekiz milyar lirayı eklediğimizde toplanan rakam 85 milyara yakın çıkıyor. Demek bağış sözü veren çok sayıda kurum, kuruluş ve kişi verdiği sözü yerine getirmemiş” dedi.