Yer Adana: Büyük İskender 2356 yıl önce tam burada kurban kesmiş
Göbeklitepe ile kazıların yoğunlaştığı bir diğer bölge olan Karahantepe de dünyanın gündeminde. Çin'deki 5. Şangay Arkeoloji Forumu'nda Karahantepe, yılın en önemli dokuz Saha Keşif ve Araştırma projesinden biri seçildi.
İnsanlık tarihini değiştiren keşiflere ev sahipliği yapan Taş Tepeler dünyanın gündeminde yer bulmaya devam ediyor. Bölgenin bir parçası olan Karahantepe’deki kazılar Çin’de düzenlenen 5. Şangay Arkeoloji Forumu’nda yılın öne çıkan dokuz Saha Keşif ve Araştırma” projesinden biri seçildi. Haberi Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, X hesabından duyurdu.
Çin'de düzenlenen 5. Şangay Arkeoloji Forumu'nda #Karahantepe, 2023 yılının en önemli 9 "Saha Keşif ve Araştırma” projesi arasına seçildi.👏
32 ülkeden katılımcının yaptığı 973 değerlendirme sonucunda alınan kararla Karahantepe Projemiz sadece Anadolu’da değil dünya ölçeğinde… pic.twitter.com/izwERb0eSk
— Mehmet Nuri Ersoy (@MehmetNuriErsoy) December 15, 2023
973 katılımcı projenin katıldığı değerlendirmenin sonucunda ilk dokuza seçilen Karahantepe, sadece Anadolu’da değil dünya ölçeğinde şimdiden önemli bir yer edindi. 32 ülkeden yüzlerce projenin yer aldığı forumda öne çıkan bu tarihi bölgedeki kazı çalışmaları ise devam ediyor. Tarih öncesi dönemlerden Neolitik Çağ’a ait izlerin bulunduğu yaklaşık 12 bin yıllık geçmişe sahip bölge, Göbeklitepe’nin 60 kilometre doğusunda yer alıyor.
Karahantepe’nin 5. Şangay Arkeoloji Forumu’nda yılın dokuz önemli keşfinden biri olarak seçilmesi sonrası açıklama yapan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, hem bu bölgede hem de diğer tarihi alanlardaki çalışmalarla dünya kültür mirasına çok önemli keşifler sunmaya devam edeceklerini söyledi.
Ersoy, sosyal medyadan yaptığı açıklamada bu dönemin, “Türk arkeolojisinin altın çağı” olacağı vurgusuyla sonlandırdı. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Göbeklitepe’deki yapılara benzeyen ve ilk belirlemelere göre neolitik döneme ait “T” biçiminde 250’nin üzerinde dikili taş tespit edilen alandaki çalışmalarda bu yıl önemli bulgular elde edilmesi hedefleniyor.
Karahantepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul ise daha önce yaptığı açıklamada, tarihi 12 bin yıl öncesine dayanan Taş Tepeler Projesi çerçevesinde 2023 kazı çalışmalarına başladıklarını açıklamıştı. Karul, bölgedeki kazıları çok önemsediklerine dikkati çekerek, 12 bin yıl önceye uzanan ilk köylerdeki arkeolojik kazıların Şanlıurfa’nın uygarlık tarihine yaptığı katkıyı da gözler önüne sermesini öngördüklerini söylemişti. Karul, bölgedeki kazıları çok önemsediklerine dikkati çekerek, 12 bin yıl önceye uzanan ilk köylerdeki arkeolojik kazıların Şanlıurfa’nın uygarlık tarihine yaptığı katkıyı da gözler önüne sermesini öngördüklerini vurgulamıştı.