Yeni Zelanda’nın eski başbakanına dinlenmek yok: Jacinda Ardern Harvard’a gidiyor
Ukrayna doğumlu İngiliz-Amerikan milyarder Len Blavatnik, Harvard Üniversitesi'ne bağışlarını "antisemitizme karşı somut adımlar atılana kadar" durdurdu. Milyarderin üniversiteye şimdiye kadar 270 milyon dolar bağış yaptığı biliniyor.
Harvard Üniversitesi antisemitizm tartışmalarına karşı rektör Claudine Gay’i koruma sözü verse de bağışçılar aynı fikirde değil, birer birer çek defterlerini kapatıyorlar. Defterlerini kapatan milyarderlerden biri de Len Blavatnik.
Blavatnik aile vakfı, Gay’in kongre önünde verdiği ifadeden sonra Harvard’a yaptığı bağışları askıya almış. Konuyla ilgili bir kaynağın CNN International’a belirttiğine göre, hem Yahudi hem de 32 milyar dolarlık servete sahip Blavatnik, kampüs içindeki “antisemitizm tehlikesi”ne karşı harekete geçilmediği müddetçe Harvard’a bağış yapmayacağını söylemiş.
Harvard İşletme’den mezun Blavatnik, hem Harvard’a yaptığı cömert bağışlarla hem de Yahudi davasını destekleme konusunda tanınmış bir milyarder. Bilindiği kadarıyla şimdiye kadar Harvard’a en az 270 milyon dolar bağış yapmış.
Ukrayna’da doğan, Rusya’da büyüyen Blavatnik, servetini Sovyetler Birliği’nin çöküşünün hemen ardından devlete ait alüminyum, petrol ve diğer şirketlerin özelleştirildiği bir dönemde oluşturmaya başlamış. 40 yıldır ABD vatandaşı olan Blavatnik, zaman içinde hem yatırımlarını hem de yardım faaliyetlerini büyüttü. Blavatnik’in kararı Harvard’a büyük darbe oldu. Zira milyarder 2018’de, Harvard Tıp Fakültesi’ne 200 milyon dolar gibi rekor düzeyde bağış yapma sözü vermişti.
Kaynağa göre Blavatnik Harvard’dan özel bir talepte bulunmamış ama üniversite yönetiminin Yahudi öğrencileri diğer öğrencilerle eşit bir şekilde korumasını istemiş. Milyarder Bill Ackman ve pek çok milyarder Harvard’la bağlarını neredeyse tamamen koparmışken, Blavatnik istediği yapılırsa bağışlara devam etmek için açık kapı bırakıyor. CNN International’a konuşan kaynak, “Harvard’dan daha iyisini bekliyor. Üniversiteden uzaklaşmak ya da tamamen terk etmek gibi bir amacı yok” dedi.
Harvard ve diğer önde gelen ABD üniversiteleri, 7 Ekim’de Gazze’de başlayan savaşa tepki olarak Filistin yanlısı gösteriler düzenleyen öğrenciler sebebiyle bağışçıların tepkisiyle karşılaştı. 1600’den fazla Harvard mezunu, kampüs içindeki antisemitizmle mücadele için daha güçlü adımlar atılana kadar bağışlarını keseceklerini açıkladı.
Harvard rektörü Gay, UPenn Üniversitesi rektörü Elizabeth Magill ve MIT rektörü Sally Kornbluth bu ayın başlarında kongre karşısına çıktı. Rektörlere üniversitelerindeki Filistin yanlısı gösterilere katılan öğrencilerin “intifada” diyerek Yahudi soykırımı çağrısı yaptığı söylendi. Ancak intifada Yahudilere soykırım anlamına gelmiyor, başkaldırı anlamı var. Şu ana kadar Filistin topraklarında baş gösteren intifadaların ikisi de İsrail işgaline karşı başkaldırıydı.
Rektörler buna bir açıklık getiremediği gibi, bir temsilcinin “Yahudi soykırımı çağrısı yapan öğrencilere karşı nasıl bir yaptırım uygularsınız?” sorusuna lafı dolandırarak cevap verdiler. Bu da özellikle Gay ve Magill’in istifa çağrılarıyla karşı karşıya kalmasına yol açtı. Magill istifasını verirken, Gay özür diledi.
Gay’e öğretim görevlileri ve mezunlar derneği arka çıkınca yönetim kurulu da rektörü görevden almama kararı aldı. Ancak bu sefer de Gay hakkında ortaya intihal iddiaları atıldı. Harvard perşembe günkü açıklamasında Gay’in 1997 yılında yazdığı doktora tezinde “atıfları eksik olduğu için” birtakım düzeltmeler yapması gerekeceğini duyurmuştu.
Konuyla ilgili bilgi sahibi bir kaynağa göre Gay, tezinde düzeltmeler yapacağı haberleri duyrulmadan hemen önce salı günü öğretim görevlileriyle internet üzerinden toplantı düzenlemiş. Ancak bu toplantıda Gay’in intihal yaptığı tartışması gündeme gelmemiş. Kaynak, etkinlik sırasında 10 kadar öğretim görevlisinin konuştuğunu ve hepsinin de Gay’i destekleyici bir tavır takındığını söylüyor.