Kılıçdaroğlu Erdoğan’a açtığı davayı kazandı
İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi kasım ayında son anda ertelenen ve iptali birçok soru işareti barındıran ziyaretini bu kez gerçekleştiriyor. İran Reisi'nin 4 Ocak'ta Ankara'da olacağını duyurdu.
İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi 4 Ocak’ta Türkiye’ye gelecek. Middle East Eye’ın aktardığına göre Reisi Ankara’da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la bir araya gelecek. İki liderin gündeminde Gazze’de devam eden İsrail işgali, Suriye’deki son durum ve ikili ilişkiler olacak.
Reisi’nin ziyaretini duyuran İran Kasım ayı sonunda gerçekleşmesi planlanan ziyaretin dışişleri bakanlarının programlarının çakışması nedeniyle ertelendiğini açıkladı.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşmesi beklenen İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin Türkiye ziyareti Kasım ayında son anda iptal edilmişti. “İleri tarihe” ertelendiği ifade edilen ziyaretin ne zaman gerçekleşeceği, neden ertelendiği soruları cevapsız kalmıştı. İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in internet sitesindeki ifşaat “görüşmenin ertelenmesinin arkasındaki sebep bu mu” sorusunu akla getirmişti.
Cumhurbaşkanlığından bir yetkili AFP’ye yaptığı açıklamada ziyaretin gerçekleşmeyeceğini söylemiş, iptal nedeni ya da ertelenip ertelenmediği konusunda ayrıntı vermemişti.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da Reisi’nin ziyaret tarihini kasım ayı ortasında açıklamış ve görüşmenin amacının Gazze için ortak tutum belirlemek olduğunu söylemişti. Erdoğan 11 Kasım’da “Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi 28 Kasım’da Türkiye’ye geliyor” açıklaması yapmıştı.
Hamaney’in sitesinde İsrail ile ticari ilişkileri ifşa edilen Müslüman ülkelerin yer aldığı görsel.
İsrail ve Filistinli örgütler arasındaki savaş için Müslüman ülkelere boykot çağrısı yapılan Hamaney’in internet sitesinde Tel Aviv yönetimiyle ticari ilişki sürdüren ülkeler resmen “ifşa” edilmişti. “Ölüm makinesinin yakıt deposunu hangi Müslüman ülkeler dolduruyor?” başlıklı grafikte bu ülkelerin İsrail ile ticaret hacimleri ayrıntılarıyla işlenmişti. Türkiye’nin beşinci sırada yer yer aldığı grafikte normalleşme sürecinin zirve yaptığı Ankara-Tel Aviv hattındaki ihracat verileri paylaşılmıştı.
İsrail ile ticari ilişkilerine devam eden Müslüman ülkelerin yer aldığı görselde Türkiye 5,7 milyar dolar ile İsrail’in 2022 yılında en çok ihracat yaptığı beşinci ülke olarak yer almıştı.
Hamaney’in 19 Kasım tarihindeki “Müslüman ülkelerin hükümetleri enerji ve emtianın Siyonist rejime ulaşmasını engellemelidir” çağrısının hatırlatıldığı görselde Türkiye’nin İsrail’e ihraç ettiği ürünler de sıralanmıştı. Bu ürünler, demir, seramik, inşaat malzemesi, gıda, elektrikli alet, enerji, ham madde, çimento, çeşitli metaller ve toplu ulaşım araçları olarak listelenmişti.
Görselde İsrail’in geçen yıl toplam ithalatının yüzde 6.2’sini Türkiye’den karşıladığı da belirtilmişti.