Çok uzun yol kat ettin bebeğim

29 Aralık 2023

Başlıktaki ‘Çok Uzun Yol Kat ettin Bebeğim’ (You’ve came a long way, baby) sloganı özellikle kadınlar için çıkarıldığı söylenen Virginia Slims sigarasının eski meşhur reklam sloganıdır.

***

Erkeklerin tercih ettiği söylenen kalın ve ağır sigaralara karşı ince görünümü ve hafif içimiyle tam kadınlara özgü olduğu anlatılan sigaranın erkeğinkinden üstün olduğunun anlatıldığı kadın vücuduna daha uygun olduğunu söyleyen reklam filmlerinde ‘You’ve came a long way, baby’ şarkısı da çalardı.

***

şirketin diğer reklamlarında kadınların 1960’larda özgürlüklerini kazanmadan önce sigara içince sosyal  açıdan başlarına gelenler anlatılır ve özellikle reklamın çıktığı 1968 yılında özgürlük geldikten sonra her kadının sigara içme özgülüğünün tadını ancak Virginia Slims ile çıkardığı söylenir ve şarkı tekrar çalınırdı.

***

ben o reklamı televizyonda New York’ta gördüğüm yıllarda kafamdaki sert erkek imajıma uygun Marlboro içiyordum. film yıldızı olarak da Dirty Harry filmindeki Clint Eastwood idolümdü. başlarda kendime göre sert erkek imajım vardı ama sonra yıllar içinde yaşadıklarımdan sonra reklam filmlerinde bir kovboyun oynadığı Marlboro’dan vazgeçmiş ve gerçeğime daha uygun diye hafif içimli ve mentollü sigaraya başlamıştım.

***

şimdi düşünüyorum da keşke bu Virginia Slims sigarası şu an Türkiye’de popüler olsaydı, çünkü reklamlarında kullanılan ‘Çok Uzun yol kat ettin bebeğim’ şarkısı Türkiye’ye tam uygun olurdu.

***

siz de farkında olmalısınız, son günlerde adı duyulan dolandırıcıların hemen hepsi kadın çıktı. Seçil Erzan, onun hocası olarak tanımlanan yeni olgu Ponzi Mine ile başta Dilan Polat olmak üzere bütün öne çıkan fenomenler kadın. Dolandırıcılık alanında  kadınların özellikle çok uzun yol kat etmiş olduğu bariz bence. Virginia Slims reklamı burada çekilse ve bir de başrolde Seçil Erzan ve Dilan Polat keyifle sigara içerken gözükseydi marka prestij patlaması yapardı.

***

Bu ülkede durmadan kadınların ezildiği, ikinci sınıf muamelesi gördüğü, öldürülüp dövüldüğü anlatılır. bence bunu diyenler bakış açılarını değiştirip Türkiye ekonomisinin en çok büyüyen sektörü olan dolandırıcılık sektörüne baksa, kadınlara ‘You’ve Came a Long Way baby’ şarkısını söylerdik hep birlikte.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.