ABD’li araştırmacılar duyurdu: ‘Ölçülü’ içki kalbe iyi geliyor
ABD'deki seçimlere bir yıldan kısa süre kaldı. Ülkenin en endişe duyduğu konuların başında Meksika sınırından izinsiz geçişler geliyor. Kaçak göçmen sayısı aralıkta rekor kırarken zamanında göç kısıtlamalarını yumuşatan Biden geri adım atmaya hazır.
ABD’de seçimler yaklaşırken Meksika’dan gelen kaçak göçmenler büyük bir sorun olarak öne çıkmaya başladı. ABD’li yetkililer seçimden önce kritik bir başarı elde etmek için çaba sarf ediyor. Bunda son dönemde giderek artan göçmen sayısının etkisi de büyük, ama son veriler çabaların o kadar da verimli sonuçlanmadığını gösteriyor.
CBS’in hükümet verilerine dayandırdığı haberine göre aralık ayında 300 binden fazla kişi ABD-Meksika sınırını izinsiz geçmeye çalışmış ancak Amerikalı yetkililerce yakalanarak işleme tabi tutulmuş. ABD’nin sınır güvenliğinden sorumlu yetkililer günde ortalama 8400 kişi yakalandığını söylüyor. Yıl sonundaki seçimlerle Beyaz Saray’da bir dönem daha kalmak isteyen mevcut ABD Başkanı Joe Biden için bu veri, pek iç açıcı sayılmaz.
Yetkililer aralık ayının ilk 28 gününde ülkeye randevu sistemiyle giren 50 bin kişinin yanı sıra güney sınırından izinsizce geçmeye çalışan 235 bin kişi hakkında işlem yapmış. Bu sayıya yolculuklarına çocuklarını da dahil eden 96 bin ebeveyn de dahil. ABD ve Meksika arasında göçmen geçişlerindeki en büyük yoğunluk eylül ayında gerçekleşmişti. O zamanlar yetkililerin yaklaşık 270 bin kişiyi işleme aldığı yönündeydi. Aralık ayı verileri ise eylüldeki geçişleri geçerek yeni bir rekora imza attı.
Beyaz Saray aralık ayının başlarında sığınmacılara sınırlamalar getirme, izinsiz sınırı geçenlerin gözaltına alma ve sınır dışı etme önlemlerinin genişletilmesini kabul edeceğini ima etmişti ki bu Biden’ın Beyaz Saray’a girdiğinde gevşettiği göçmen yasaklarını tam tersine çevirmek demek.
Öte yandan Meksika ve Venezuela cumartesi günü Meksika’daki Venezuelalıların ülkelerine dönüşleri için uçuşları başlattığını duyurdu. Bu gelişme ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın Meksika’ya giderek yetkililerle sınır ötesi ticareti ve göçmen akışının engellenmesini görüştüğü toplantının ardından geldi.
Blinken görüşmeden sonra “Bölgede bir benzeri görülmemiş düzensiz göçün yönetilmesi, kilit önemdeki limanların yeniden açılması ve yasa dışı fentanil ve diğer sentetik uyuşturucularla mücadele dahil ortak sıkıntılarımızı ele almak için Meksika ile ortaklığa hazırız” demişti.
Göçmen akışına karşı sınır yetkilileri Teksas’taki bazı demiryolu geçişlerini ve Ariz’deki limanı geçici süreliğine kapatma kararı almıştı. Ancak bu karar ABD ve Meksika arasında sorun yarattı. Meksika Dışişleri Bakanı Alicia Barcena Ibarra geçen haftaki açıklamasında “sınır kapılarının yeniden açılması bizim esas önceliğimiz” dedi.
Meksika Devlet Başkanı Andrés Manuel López Obrador geçen hafta Biden’ın kendisiyle göçmen krizini görüşmek istediğini söylemişti. “Biden sınırdaki eşi benzeri görülmemiş sayıdaki göçmenler nedeniyle endişe duyuyor” diyen Obrador “Beni arayıp buna birlikte çözüm bulmamız gerektiğini söyledi” diye konuştu.
Obrador, Blinken ile görüşmesinden kısa süre önce ABD Kongresi’ne seslenerek sınıra konteynerden duvarlar dizmek ya da sınırı tel örgülerle kapatmak yerine Latin Amerika’ya yardım eli uzatmanın çok daha etkili olacağını belirtmişti. Meksika geçmişte göçmenlerin sınıra akın etmesini önlemek için birtakım adımlar atmıştı. Ama Meksika hükümeti bu ayın başlarında finansman yetersizliği nedeniyle göçmenleri sınır dışı etme işlemlerini askıya aldı.
CBS’in yakın zamanda yaptığı kamuoyu yoklamasına göre ABD’lilerin demokratik sistemin istikrarına duyduğu endişelerin başında enflasyon geliyor ama ikinci sırada da göç akını var. ABD’ye izinsiz giren çoğu kişi herhangi bir iltica taramasına tabi tutulmadan mahkeme tebligatıyla serbest bırakılıyor. Göçmen meselelerine bakan mahkemelerde 800’den az hakim görev alıyor ama sistemde bekleyen 3 milyon dava var. Bu da her hakime 4500 dava düştüğünü, davaların sonuçlanmasının üç yıl sürebileceğini gösteriyor.
Güney Carolina’nın Cumhuriyetçi senatörü Lindsey Graham CBS’in Face the Nation programına Demokratların Ukrayna’ya yardım anlaşmasının onaylanması için yürüttüğü müzakerelerde “göçmenlerin hızlı bir şekilde sınır dışı edilmesinin de masada olduğunu” söyledi. Graham sınır sorunlarını ABD açısından “ulusal güvenlik kabusu” olarak gördüğünü anlattı.
Aynı programda Denver Belediye Başkanı Mike Johnston da aralık ayında kentine 35 bin göçmenin geldiğini ve başarılı şekilde entegre edildiklerini söyleyerek “Gecenin ikisinde -10 derece soğukta şehrimize kadın ve çocuklarla gelenler olduğunu görmek istemediğimiz bir şey” dedi.
Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı Mike Turner ABC’nin This Week programına geçen hafta verdiği demeçte Beyaz Saray’ın Ukrayna ve İsrail’e yardımı kapsayan ulusal güvenlik paketinin görüşülmesinden önce bu konuda harekete geçmesi gerektiğini söyledi.