12 sektörde pazar kaybeden ihracatçılardan kur ve istihdam uyarısı geldi

TİM Başkanı Mustafa Gültepe ihracatçıların 2024'te maliyet ile kur artışının paralel gitmesini istediklerini söyledi. Gültepe 2024'ün ilk çeyreğinde bir miktar daha istihdam kaybı yaşanabileceğini belirtti.

Ekonomi 17 Ocak 2024
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe Türkiye’nin 2023 ihracatı ve 2024 beklentileriyle ilgili düzenlediği toplantıda maliyet artışlarıyla kur artışının paralel gitmesini istediklerini söyledi. Gültepe 2024’ün ilk çeyreğinde bir miktar istihdam kaybı daha yaşanabileceğini belirtti. TİM 2024’te toplam 402 milyar dolarlık  mal ve hizmet ihracatı için yol haritası oluşturdu. Cumhuriyetin ikinci yüz yılına da rekorla başlamayı hedefleyen TİM 2024’te ağırlıklı olarak ABD, Çin, Hindistan gibi büyük pazarlara odaklanacak.

2024’te 267 milyar dolarlık mal ve 135 milyar dolarlık hizmet ihracatı hedeflediklerini söyleyen TİM Başkanı Mustafa Gültepe “Alternatif ve potansiyel pazarlarımızı uzak yakın demeden radarımızda tutmaya devam edeceğiz. Ağırlıklı olarak ithalat potansiyeli yüksek büyük pazarlara yöneleceğiz” dedi.

Türkiye’nin ana ihracat pazarları ‘tünelin ucundaki ışığa' ulaşamadıTürkiye’nin ana ihracat pazarları ‘tünelin ucundaki ışığa’ ulaşamadı

Gültepe hedeflere ulaşmak için 2024’teki beklentilerinin rekabet edebilecekleri ekonomi politikalarının ortaya konulması olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Maliyet artışları ile kur artışının paralel gitmesi en büyük arzumuz. Bu yıl bazı sektörlerimiz yüksek maliyetler nedeniyle geçen yıl olduğu gibi fiyat tutturmakta zorlandıkları için rakip ülkelerle rekabette zorlanacak.”

Otomotiv 42 ülkede pazar kaybetti

Gültepe’nin dile getirdiği rekabette zorlanma konusu 2023’te de kendini göstermiş. Geçen yıl Türkiye’nin 27 ihracatçı sektöründen aralarında kimyevi maddeler, hazır giyim, çelik ve demirin de aralarında bulunduğu 13’ünün ihracatında düşüş olmuş. Bu 13 sektörden 12’sinde küresel talep gerilemiş ancak Türkiye’nin ihracatındaki daralma yedi sektördeki küresel daralmadan fazla olmuş. Gültepe “Tablo bize bu sektörlerde pazar kaybı yaşadığımızı gösteriyor” dedi:

“Örneğin en büyük ihracatçı sektörümüz otomotivde geçen yıl 42 ülkede pazar kaybı yaşadı. En çok ihracat yapan sektörler arasında üçüncü sırada yer alan hazır giyimin 39, beşinci sıradaki çeliğin 43 ülkede pazar kaybettiğini görüyoruz. Yaşanan pazar kayıplarına rağmen 2023’te elde ettiğimiz ihracat rakamı daha büyük bir anlam kazanıyor.”

Erdoğan'dan dış ticaret açıklaması: İhracatta rekor kırdık, dış açık 106 milyar dolara gerilediErdoğan’dan dış ticaret açıklaması: İhracatta rekor kırdık, dış açık 106 milyar dolara geriledi

Büyük alım gruplarının alımı yüzde 30 düştü

Bu arada dünyadaki büyük alım gruplarının Türkiye’den alımlarının son bir yılda yüzde 30 düştüğünü belirten Gültepe “2024’ün ikinci yarısında ihracatın hafif büyüdüğü bir dönem bekliyoruz” dedi. Gültepe’ye göre şu anda başta emek yoğun sektörler olmak üzere büyük yatırım düşüncesi yok, hamleler mevcudu korumaya yönelik; TCMB ve Hazine politikaları çok önemli olacak.

Gültepe bazı ihracatçıların aksine döviz gelirinin yüzde 40’ını bankaya satma şartıyla ilgili rahatsızlıkları olmadığını belirterek “Çünkü satışta yüzde 2 bonus elde ediyoruz. Tam tersine TCMB’ye diyoruz ki döviz satma uygulaması yüzde 60’a çıksın ama yüzde 2’lik kur desteğimizi yüzde 4’e çıkarın” dedi. Rusya ile ticarette ödemelerdeki sıkıntının 15-20 gündür daha da arttığını belirten “Tamamen siyasi bir durum ama ocak sonrası toparlanacağını düşünüyorum” diye konuştu.

İhracatta tempoyu yükselten Çin, Rus pazarını Türkiye'den aldıİhracatta tempoyu yükselten Çin, Rus pazarını Türkiye’den aldı

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.