Bayan Bacak’ın yaşadıkları

20 Ocak 2024

Yılbaşı gecesi evde geçirdiğimiz baş basa sakin gece ikimizin de tekrarlamak istediği bir güzellik olduğundan sevgilim de ben de kendimize yeniden öyle bir ortam yaratmak istemiştik. Ancak güzelliklerin, aşkın, geleceğin yoğun konuşulacağını sandığım gece aniden yaşlanmanın trajedileri, hayatın acımasızlığı üzerine hüzünlü bir diyaloğa dönüştü. 

Aslında her şey çok güzel başlamıştı, sanki yılbaşı gibi özel bir durum varmış gibi hazırlanmıştım. Sevgilim de havaya girip çiçekle ve güzel bir kırmızı şarap ile erkenden geldi. İlk içkilerimizi aldıktan sonra birlikte ilerideki saatlerde izleyeceğimiz diziye karar verdik. İkimiz de bir süredir DisneyPlus’ta ‘The Bear’ dizisine başlamak istiyorduk, bu gece onun için idealdi. İlk içkilerimizi alırken biraz gündelik sohbetten sonra ikimiz de iPad’lerimizden alemin son kontrolünü kısaca yapıp yemeğe oturacaktık.

Sevgilim biraz okuduktan sonra birden ‘Bu çok hüzünlü bir haber’ dedi. Ben hayrola ne oldu diye sorunca ‘Sen bilmezsin benim çocukluğumda ‘bayan bacak’ lakabıyla bilinen bir sanatçı vardı, onun  yaşamakta oldukları çok hüzünlü, beni oldukça üzdü bu’.

O öyle deyince ben de bir google’ladım ve Serpil Örümcer’in hayatını öğrendim. Sevgilimin bu kadar hüzünlü olmasına yol açan hayat hikayesini okudum. 1970’li yıllarda sekreterlik yapıyormuş bayan Örümcer, henüz 15 yaşındayken katıldığı bir güzellik yarışmasından sonra kendisine şarkıcı olması teklif edilmiş, o da girmiş alemin içine. 

Kısa süre içinde ona güzelliği nedeniyle bayan bacak lakabı takılmış ve herkes onu bayan bacak olarak bilmeye başlamış. Sevgilimin bana bir gece ‘Oldies but goodies’ diyerek YouTube’dan çaldığı ve benim de o gece çok hoşuma giden ‘Samanyolu’ şarkısının Berkant’ı ile evlenmiş. Ama kısa sürede yıldırım hızıyla gelen şöhret yine yıldırım hızıyla gidivermiş ve bayan bacak ortadan kaybolmuş ve unutulmuş. Ta ki sevgilimi üzen son habere kadar ondan fazla bir haber yokmuş. 

Örümcer elektrik, su ve doğal gaz faturalarını ödeyemediğini söylediği bir video çekip sosyal medyada yayınlamış.

Kendi eski resimlerini 200 TL’den yardım amaçlı satışa çıkardığını söyleyen Serpil Örümcer “Bu resimlerimi 200 TL’den yardım amaçlı satıyorum. Elektrik, su ve doğal gazımı vermek istiyorum. Eğer bana yardımcı olursanız size imzalı adınıza göndermek istiyorum. Çok çok teşekkür ederim, Allah razı olsun” ifadelerini kullanmış..

Şu anda 71 yaşındaymış bayan Örümcer.

Sevgilimin çocukluğundan bildiği bir yıldızın bugün geldiği noktaya hüzünlenmesi gayet tabii ki çok doğaldı. Sesi kısık televizyona bakıp içkilerimizi içerken gençliğin kıymetini bilmek, zamanın nasıl hızlı geçtiği ve yaşlanmanın acımasızlığı üzerine konuştuk bir süre.

Ben birçok internet haberinde gençliğinde tanınan insanların yaşlılık fotoğraflarının insanları şaşırttığı ve üzdüğü kavramlarının rutin kullanılmasına bayağı gıcık olurum. Ne yani 40-50 yıl boyunca hep aynı mı kalacağız, gençliğimizin ebedi olması mı bekleniyor acaba diye hep kızarım bu tür tanımları  görünce sosyal medyada.

Fiziği tabii ki beklendiği gibi değişmiş eskinin bayan bacağın. Ama burada daha önemli başka bir sorun vardı. Galiba sevgilim asıl bankacı olduğu için konuşmak istediği de aslında başka bir şeydi sanıyorum. 

Herkes bir Ajda Pekkan olamayacağına göre gençliğinde aniden meşhur olanların güzelliğinin ve şöhretinin fazla sürmesi beklenemeyeceğinden acaba soruna kalıcı bir çözüm yolu olabilir mi diye sormuştu sevgilim. Örneğin döneminde iyi kazanabilen sanatçılardan küçük miktarda gönüllü alınacak paralarla bir sanatçı yaşlılık fonu oluşturulsa. Ve bir sanatçı yaşlandığında eğer ihtiyacı olursa fondan ona yardım verilebilse iyi olmaz mıydı diye soruyordu bana. 

Olur tabii ki ama bu tür bir fona kaynağın gönüllü katkılarla nasıl sağlanacağı ve bu fonun nasıl idare edileceği gibi sorunlar olacağını söyledim ona. ‘Bir vakıf oluşturulmalı bunun için’ dedikten sonra eğer döneminde kazanan sanatçılardan istenecek fona katkı paraları düşük düzeyde tutulduğu takdirde buna herkesin gönüllü katılabileceğini düşündüğünü söyledi. 

Ben aynı fikirde değilim, çünkü bugüne bakın mesela, bütün sanatçılar birbirlerinden sahne çalıp daha çok para kazanmak için kıyasıya rekabetteler, bu ortamda onların bir yaşlılık fonu için  bir araya  gelmeleri olacak iş değildi bence.

Sevgilim ise bayan bacağın şu anda yaşadıklarının iyice duyulması ve tartışılması durumunda onu geçmişte sevmiş zengin yardımseverlerin ortaya çıkabileceğini ve bugünün her meşhur insanının yaşlılığında kendi başına böyle bir şey gelmesi durumunda neler olabileceğini düşünmeye başlayabileceğini düşünüyor.

Hatta sevgilim ertesi gün işe gittiğinde bütün arkadaşlarına bu hikayeyi anlatıp sosyal medyadan da bunu yayacağını ve hatta yapabilirse mütevazı bir para yardımı da gönderebileceğini söyledi. Sohbet öyle uzamıştı ki seyretmek istediğimiz diziye başlayamadık bile. Daha hoş daha mutlu konuları konuşacağımız bir başka gecede diziyi seyretmek üzere anlaştık yatmadan önce. 

Ben yapacaklarının fazla bir işe yarayacağını katiyen düşünmediğim için ona sadece ‘destekliyorum seni bu işte’ dedim sabah onu uğurlarken.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.