Elif Şafak: Türkiye’de yazar olmak çok zor, yargılanabilir hapse atılabilirsin
Mine Kırıkkanat’ın Elif Şafak arasındaki intihal davası kararı sonrası edebiyat dünyası ikiye bölündü. Şafak'a destek bildirisinin ardından Kırıkkanat için de 80 yazar bildiri yayınladı. Kırıkkanat ise Şafak'a destek olanların suç işlediğini söylüyor
Mine Kırıkkanat’ın Elif Şafak’ın ‘Bit Palas’ romanını ‘Sinek Sarayı’ romanından intihal ettiği iddiasıyla açılan dava geçen hafta sonuçlanmış, mahkeme Kırıkkanat lehine karar vermiş, Şafak’ın intihal yaptığı sonucuna varmıştı.
Elif Şafak’ın yayıncısı Doğan Kitap da açıklama yayınlamış, kararı üst mahkemeye taşıyacaklarını duyurmuştu. Bir süre sonra Şafak da sessizliğini bozmuş, davanın kişisel takıntı üzerine kurulu olduğunu savunmuş, “Bu dava fikir ve sanat haklarını korumayla ya da edebiyatla ilgili değil” demişti.
Tartışmalı intihal kararı sonrasında sosyal medyada Elif Şafak’ı hedef alan yorumlar yükseldi. Bunun üzerine 123 yazar ortak bir açıklama yayınlayarak “Paylaşımların içeriği ve üslubu dertlerinin edebiyat olmadığını düşündürüyor. Bizler edebiyatçılar olarak bu linç kampanyasını hayret ve endişe ile izliyoruz” demişti.
Tartışma devam ediyor.
Mine Kırıkkanat bu bildiri ve yayınlanan yazıların temyiz mahkemesinin kararını etkileme çabası olarak görüyor ve bunun suç olduğunu anlatıyor. Yazar Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada “Mahkeme üzerinde baskı kurmaya çalışıyorlar” diyor:
“Temyiz mahkemesinin üstüne baskı kurmaya çalışıyorlar. Bu suçtur. Mahkemeye ve bilirkişiye saldırmaya başladıktan sonra ben cevap vermeye başladım. 2021’de iki tıp profesörü arkadaşım Mahir Özmen ve Füsun Özmen intihali fark etti, bana bildirdiler. Hatta mahkemede tanık olabileceklerini söylediler. Bu edebiyat çetesinin okuru aşağılayarak yazdığı yazılarda müthiş bir yanlış var. Edebiyat edebiyatçılar aralarında birbirlerini pohpohlasınlar diye yapılmaz. Bizim muhatabımız okurdur.”
Kırıkkanat görüş bildirip yazı yazanların da olayı siyasallaştırdığını söylüyor.
Öte yandan 123 yazarın Elif Şafak’ı desteklemek için bildiri imzalamasının ardından edebiyat dünyası ikiye bölündü. 80 şair ve yazar Şafak’a destek veren yazarların hazırladığı ortak bildiriye karşı bildiri hazırladı.
Aydınlık gazetesinde yer alan habere göre ortak bildiri metnini şair Kaan Eminoğlu yazdı. Bildiride “yargıyı etkileme çalışmalarını endişe ile izliyoruz” vurgusu var:
“Edebiyatımızı Geri İstiyoruz!
Elif Şafak’ın Bit Palas romanının Mine G. Kırıkkanat’ın Sinek Sarayı romanından intihal olduğunun mahkeme kararıyla onaylanmasının ardından bir grup edebiyatçının “dostluk hukuku”yla hareket ederek henüz istinaf süreci tamamlanmamış bir davada yargıyı etkilemeye çalışmalarını endişeyle takip ediyoruz. Söz konusu yazınsal emek olduğunda adaletin tecelli etmesini talep etmek edebiyat kamuoyu için tercih değil zorunluluktur. Şüphesiz ki hiçbir yazın dostluğu, emekten üstün değildir. Biz aşağıda adı geçen şair, yazar, akademisyen ve kültür emekçileri olarak Demirtaş Ceyhun’un “Edebiyatımı geri istiyorum” dediği günlerin acı bir tekrarını yaşadığımızı görüyor ve nereden gelirse gelsin yargı sürecini etkilemeye çalışan her türlü adımı şiddetle kınıyoruz.”
Kırıkkanat ise yaptığı açıklamada mahkemenin bilirkişiler yardımıyla iki kitabın üzerinde aylarca çalışma yaptığını söylüyor. Yazar intihal tartışmalarının ‘Bit Palas’ın ilk çıktığı günlerde neden konuşulmadığını ise şöyle anlatıyor: “Ben kitap çıktığında fark etseydim dayanamazdım. Fakat yargıya o yıllarda FETÖ hakimdi. O sıralarda açsaydım FETÖ yargıçlarıyla boğuşurdum. Onlar bu davayı derhal hasıraltı ederdi. Bugün o bildiriyi imzalayanlar FETÖ yöntemleriyle hareket ediyor.”
Kırıkkanat ayrıca intihali ilk fark ettiğinde büyük bir kızgınlık ve haksızlık duygusu hissettiğini hatta evine hırsız girmiş gibi olduğunu anlatıyor:
“Evime hırsız girmiş gibi hissettim. Ben Cumhuriyet gazetesi okulundan yetiştim. Bize bir alıntı yaparsan yazının sonuna mutlaka alıntının kaynağının gösterilmesi öğretilmiştir. Ben böyle bir ahlaktan geliyorum. Benim bunca yıldır yazdığım yüz milyonlarca satırda kimseden çaldığım tek bir cümle bulamazlar.”