İlk yüz yüze temas: Blinken ve Fidan Londra’da görüştü
İsveç devlet radyosu Kürtçe ve Rusça yayınlarını sonlandırıyor. Gerekçe olarak tasarruf dense de bu adamın Türkiye'nin NATO onayının ardından atılması dikkat çekti.
Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı savaşın ardından NATO üyesi olmak için adım atan İsveç, Türkiye engelini aşmasının ardından attığı adımlarla gündemde. Türkiye’nin PKK’ya desteği nedeniyle NATO’ya girmesine karşı çıktığı İsveç şimdi devlet radyosundan Kürtçe, Rusça ve Tigrinya dillerindeki yayınlarını durdurma kararı aldı. Sveriges radyosunun açıklamasında kararın siyasi arka planına değinilmedi, gerekçe olarak “mali sebepler” gösterildi. Kürtçe ve Ruşça yayınlarını askıya alacağını duyuran radyonun “mali” gerekçeleri “bahane” olarak görüldü.
23 yıl evvel kurulan radyonun Kürtçe servisi Nevroz’dan 10 gün sonra 31 Mart 2024’te yayın hayatına son verecek.
Gelecek sene 100’üncü yılını kutlayacak olan radyonun CEO’su Cilla Benko kapatma kararının tasarruf sebebiyle alındığını belirtti. Sözkonusu üç dilde yayın yapılan servislerin kapatılmasından yaklaşık 225 milyon İsveç kronu tasarruf edileceği, 100 çalışanın işine son verileceği açıklandı. Radyonun sitesinde yer alan bilgilere göre 80 kişi de gönüllü olarak işten ayrılıyor, yani “tasarruf” tedbirleri nedeniyle toplam 180 kişinin radyo ile ilişiği kalmayacak.
Radyoda çalışan Kürt gazeteciler ise karara tepkili çünkü arkasında Ankara’nın NATO’ya giriş bileti vermesi olduğunu düşünüyorlar. Radyo çalışanlarından Nishtman Irandoust Rudaw’a konuştu ve birçok kişinin bu kararın NATO nedeniyle alındığında hemfikir olduğunu dile getirdi. Irandoust İsveç’in NATO üyeliğinin Türkiye tarafından onaylandığını hatırlatarak “İsveç’in Ankara’yı yatıştırmak istediğini” ve “NATO desteğine karşılık vermek” için Kürtçe yayınını durdurma kararı aldığına inandıklarını söyledi.
Rusya’nın Ukrayna’ya 2022 yılında açtığı savaşta tarafsızlık politikasını terk eden İsveç ve Finlandiya NATO’nun kapısını çalarak üye olmak istemişti. Ancak iki ülkenin Ankara’nın “terörist olarak gördüğü grupları koruduğu” iddiası ile Türkiye onay vermemişti. Ankara geçen yıl nisan ayında Finlandiya’nın üyeliğini onaylarken Macaristan ile birlikte İsveç’i AB ve ABD’nin de terör örgütü kabul ettiği PKK’ya tutumunu sertleştirene kadar bekletti. Finlandiya Nisan 2023’te NATO üyesi olmayı başarırken İsveç süreci tek başına yürütmek zorunda kalmıştı. NATO’ya katılmak için 20 aydır çabalayan İsveç’in üyeliği Ocak sonunda TBMM Genel Kurulu’nda oylanarak AK Parti, CHP ve MHP’nin oylarıyla kabul edilmişti. Oy kullanan 346 milletvekilinden 287’si İsveç’in üyeliğini desteklerken 55’i yasa teklifini reddetti. Dört milletvekili ise çekimser oy kullandı.
İsveç Türkiye’nin onayını almak için terör yasasını uygulamaya koymuş, İsveç ve NATO üyeleri Finlandiya, Kanada ve Hollanda Türkiye’ye silah ihracatı politikalarını gevşetmek üzere adımlar atmıştı.