ATO Başkanı’ndan ‘Ticari kredi kartlarında taksit sayısı artırılsın’ talebi

ATO Başkanı Gürsel Baran ticari kredi kartlarının şirketlere sürdürülebilir ve vadeli finansman sağlayarak ödeme zincirinde ve ticari hayatın devamında kritik önem taşıdığını söyledi, ticari kartlardaki taksit sayısının artırılmasını istedi.

Ekonomi 18 Şubat 2024
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
ATO Başkanı Gürsel Baran'a göre bireysel kredi kartları ile ticari kredi kartlarının ayrı değerlendirilmesi gerekiyor.

Hükümet tüketimi kısmak için tüketici kredileri ve kredi kartlarıyla ilgili önlemler planlarken Ankaralı tüccarlardan ‘bizi kollayın’ talebi geldi. Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran enflasyonla mücadele sürecinde parasal sıkılaştırma önlemleri kapsamında kredi kartlarına sınırlandırmanın gündeme geldiğini hatırlatarak inşaat başta olmak üzere bazı sektörlerde ticari kredi kartlarında taksit sayısının artırılmasını istedi. Bireysel kredi kartları ile ticari kredi kartlarının ayrı değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen ATO Başkanı Baran iş dünyasının finansman kaynağı olarak vadeli çek kullandığını, ancak zaman içinde yaşanan olumsuzluklar nedeniyle çekin itibarının azaldığını ve kullanımının gerilediğini belirtti.

Kredi kartına kısıtlama takibe düşen alacaklı sayısını artırırKredi kartına kısıtlama takibe düşen alacaklı sayısını artırır

‘Çekin yerini ticari kredi kartı aldı’

Baran yaptığı yazılı açıklamada “Piyasalarda çekin yerini ticari kredi kartları aldı. Ticari kredi kartları şirketlere sürdürülebilir ve vadeli finansman imkânı sağlarken ödeme zincirinde ve ticari hayatın sürdürülebilirliğinde kritik önem taşıyor. Güvenilirliği konusunda şüphe oluşturmadığı için de herkes tarafından kabul ediliyor. Ticari kredi kartlarının bireysel kredi kartlarından ayrı değerlendirilmesi gerekiyor” dedi. Baran inşaat başta olmak üzere bazı sektörlerde taksit sayısının artmasının üretime ve ticarete olumlu yansıyacağını da belirtti.

‘Deprem bölgesi dikkate alınmalı’

ATO Başkanı Gürsel Baran inşaat malzemesi sektöründe artan talep ve kredi kartı harcamalarındaki artışın tüketimden değil inşaat üretiminden kaynaklandığına dikkat çekti. İnşaat malzemesi temininin güçleştiğini belirten Baran “Ülkece yaşadığımız büyük felaketin ardından deprem bölgesini yeniden ayağa kaldırmak üzere başlayan inşaat ve kentsel dönüşüm çalışmaları nedeniyle inşaat malzemesine talep arttı. İnşaat malzemelerini temin etmek güçleşti. Bu süreçte nakit kullanmak neredeyse mümkün değil. Geriye tek çare ticari kredi kartı kullanımı kalıyor. Deprem bölgesinde hayatın yeniden normalleşmesi için, depremzede vatandaşlarımıza konut üretiminin ve kentsel dönüşümün sekteye uğramaması için inşaat malzemesi sektöründe ticari karta taksit uygulamasının devamı elzem” diye konuştu.

Ticari kredi kartı ne kadar kullanılmış?

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) web sitesindeki 9 Şubat haftasıyla ilgili verilere göre Türkiye’de kurumsal kredi kartlarından yerli ve yabancı para cinsinden toplam 430 milyar 360 milyon TL harcama yapılmış. Kurumsal kredi kartı harcamalarının 180 milyar 283 milyon TL’lik bölümünün yani yaklaşık yüzde 42’sinin taksitli olması bu ödeme aracının çekin yerini almaya başladığını gösteriyor.

İş Bankası Genel Müdürü'ne göre kredi kartı ve krediye müdahalenin sınırı olmalıİş Bankası Genel Müdürü’ne göre kredi kartı ve krediye müdahalenin sınırı olmalı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.