Birleşik Arap Emirlikleri, İngiltere ve İsrail’den kaçan milyonerlerin gözdesi oldu
New World Wealth ve Henley&Partners tarafından hazırlanan bir rapora göre, Vietnam küresel bir üretim merkezi olarak statüsünü sağlamlaştırırken önümüzdeki 10 yıl içinde yüzde 125'le dünyada milli gelirini en çok artıran ülke olacak.
Yaşadığı korkunç savaşlara rağmen kendisini Çin ve ABD’nin ortasında konumlandırarak her iki süper gücün de ilgisini çekmeyi başaran Güneydoğu Asya ülkesi Vietnam, önümüzdeki 10 yıl içinde gücüne güç katmaya hazırlanıyor. Güney Afrika merkezli uluslararası küresel servet araştırma şirketi New World Wealth ve araştırma şirketi Henley&Partners tarafından hazırlanan bir rapora göre, Vietnam küresel bir üretim merkezi olarak statüsünü sağlamlaştırırken on yıl içinde dünyadaki milli gelir artışında en keskin artışı görmek için konumlanıyor. Rapora göre, kişi başına düşen milli gelir ve milyoner sayısı açısından hiçbir ülke Vietnam’ı geçemeyecek.
New World Wealth analistlerinden Andrew Amoils, Vietnam’ın önümüzdeki 10 yıl içinde milli gelirini yüzde 125 artırmasının beklendiğini belirterek, “Vietnam çok uluslu teknoloji, otomotiv, elektronik, giyim ve tekstil firmaları için giderek daha popüler bir üretim üssü haline geliyor” dedi. Amoils, 2027 yılına kadar dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi olmaya hazırlanan Hindistan’ın, servetinde beklenen yüzde 110’luk artışla ikinci sırada yer aldığını da sözlerine ekledi. Amoils, 19.400 milyoner ve 100 milyonun üzerinde serveti olan 58 multimilyonere ev sahipliği yapan Vietnam’ın Asya-Pasifik bölgesindeki diğer ülkelere kıyasla nispeten güvenli bir ülke olarak algılandığını ve bunun da şirketlere ülkede üretim operasyonları kurmak için ekstra bir teşvik sağladığını söyledi.
Uluslararası araştırma şirketi McKinsey de bir raporunda ülkenin “stratejik konumu” (Çin ile kara sınırını paylaşması ve önemli deniz ticaret yollarına yakın olması), düşük işgücü maliyeti ve ihracatı destekleyen altyapının Vietnam’ı uluslararası yatırımlar için “birincil hedef” haline getirdiğini belirtiyor.
Vietnam’ın 2023 gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) büyümesi, küresel talebin zayıflaması ve kamu yatırımlarının durması nedeniyle 2022’deki yüzde 8,02’lik büyümeye kıyasla yüzde 5,05’e geriledi. Ancak Dünya Bankası verilerine göre, sadece 10 yıl önce Vietnam’ın kişi başına düşen GSYH’si 2.190 dolar civarındayken, bu rakam neredeyse iki katına çıkarak 4.100 dolara ulaştı.
VinaCapital Group’un baş yatırım yetkilisi Andy Ho, Vietnam’ın hızla geliştiğini ve nüfusun çoğunun bu gelişmeden fayda sağladığını belirterek, ülkenin devam eden ABD-Çin ticaret gerilimlerinden de kazançlı çıktığını, birçok çok uluslu şirketin Vietnam’da üretimlerini çeşitlendirdiğini ve doğrudan yabancı yatırımların 2023 yılında önceki yıla göre yüzde 32 arttığını söyledi.
Maybank ekonomisti Brian Lee de Vietnam’ın büyüme hikayesinin son 30 yılda üç doğrudan yabancı yatırım dalgası tarafından yönlendirilen ihracata dayalı bir sanayileşme ile desteklendiğini ve ülkenin dördüncü bir dalganın eşiğinde olduğunu söyledi.
Ancak Vietnam’ın büyümesini durdurabilecek bazı engeller de yok değil. Lee’ye göre ülkenin işgücünün emek yoğun ve karmaşık üretim faaliyetlerinin taleplerini karşılamak için daha fazla eğitime ihtiyacı var.
Andy Ho ise uzun süreli bir küresel durgunluğun gelişmiş pazarlardaki tüketici talebini de etkileyebileceğini ve bunun da Vietnam’ın imalat sektörünü ve ihracatını etkileyebileceğini söylüyor. Ho’ya göre para birimindeki herhangi bir “keskin devalüasyon” da işleri sekteye uğratabilir. Yine de Ho, Vietnam’ın gelecekte ortaya çıkabilecek zorlukların üstesinden gelebileceğini belirterek şöyle diyor: “Ülkeyi mevcut büyüme çizgisinden saptırmak için çok şey gerekir.”