Kayseri’de eğitim uçağı düştü: İki pilot şehit
700 yıldır ayakta olan bir yapı Köşk Medrese. Fakat 60 yıldır kapalıydı. Melikgazi Belediyesi bu tarihi yapıyı restore ettirip kültür merkezi haline getirdi. Medrese bugüne kadar aşevi, hapishane ve kışla olarak kullanılmıştı.
Kayseri’nin simge yapılarındandı Köşk Medrese. Şehrin orta yerinde çevresindeki yüksek katlı binalara inat hala ayakta. 60 yıldır kapalıydı. Eretna Beyliği’nin kurucusu Alaeddin Eretna tarafından 1339’da yaptırılan medrese artık kültür sanat merkezi olacak.
Tarih boyunca medrese, kışla, hapishane ve aşevi olarak kullanılan yapı uzun yıllar atıl kaldıktan sonra Melikgazi Belediyesi’nce 49 yıllığına Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden kiralandı ve kapsamlı bir restorasyondan geçirildi.
Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu “Yapının her tarafı kapalı, sadece üstü açık. İki aşağıda, iki de yukarıda olmak üzere dört odası var” diyor.
Peki belediye burada nasıl etkinlikler düzenlemeyi düşünüyor. Bunun cevabını da veriyor Palancıoğlu: “Burayı Türk İslam merkezi olarak değerlendireceğiz, çünkü Alaeddin Eretna aynı zamanda Uygur Türk’ü. Hem Doğu Türkistanlı kardeşlerimiz, hem de Türklerle ilgili etkinlikler yapacağız. Özellikle ramazan ayında burayı değerlendireceğiz. Kadınlar çeşitli kermesler düzenleyecek. Kültürel ve sosyal faaliyetler yapacağız. Dinletilerimiz, söyleşilerimiz olacak. Çay kahve içip kitap da okuyacağımız çok nezih, güzel, huzur veren bir mekan olacak.”
Moğol komutanıyken isyan edip ayrılan Eretna Beyliği’ni kuran Alaeddin Eretna tarafından yaptırılan yapı bölge Selçukluların eline geçince farklı amaçlarla kullanıldı. En son kışla olarak kullanılan yapıyla ilgili Kayserililerin çeşitli talepleri vardı. Belediye bu talepler doğrultusunda yapıyı restore edip kullanıma açacağını duyurmuştu.