Yeditepe’de ENAG krizi: ‘Yöneticiler toplu olarak istifa etti’

TÜİK’e alternatif enflasyon verisi açıklayan ENAG aslında bir doktora tezi araştırması. 2016'dan beri devam eden araştırmanın tezi yazıldı ama iddiaya göre Yeditepe Üniversitesi tezin savunulmasını ve doktora ünvanının alınmasını engelliyor.

Ekonomi 7 Mart 2024
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

Bugün bütün kamuoyunun bildiği, her ay en azından bir kez bütün medya organlarının enflasyon haberlerinde adı geçen ‘Enflasyon Araştırma Grubu’ veya kısa adıyla ENAG, aslında 2016’da İstanbul’daki Yeditepe Üniversitesinde bir doktora tezi önerisi olarak ortaya çıktı.

Bu üniversiteden iktisatçı Prof. Dr. Veysel Ulusoy’un bir öğrencisinin doktora tez konusuydu, bağımsız bir enflasyon ölçümü yapmak ve bu araştırmayı da doktora tezine konu etmek.

Fikir ilgi çekti, tez hocası Prof. Dr. Veysel Ulusoy’un desteğini aldı ve araştırma başladı, 8 yıldır da devam ediyor. Sıra artık geldi tez yazımına. Doktora tezi yazıldı ve son aşamaya gelindi: Tez sahiplerinin tezlerini bir jüri önünde savunması ve geçer not almaları halinde ‘iktisat doktoru’ veya genel olarak sosyal bilim doktoralarında kullanılan latince ünvanın kısaltmasıyla ‘Phd’ sahibi olmalarına.

Ama tam o aşamada yolunda gitmeyen bir şeyler olmaya başladı. İddia o ki, Yeditepe Üniversitesi rektörlüğü bu tezin savunulmasına ve sonunda da kabul edilmesine izin vermek istemiyor, bu amaçla da üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü’ne baskı yapıyor.

Bütün bunları kamuoyuna ENAG tezinin tez danışmanı, projenin başından beri destekçisi Prof. Dr. Veysel Ulusoy duyurdu.

Prof. Dr. Veysel Ulusoy, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada akademide baş gösteren krizi şöyle anlattı:

“ENAG tezi @YeditepeUni’nde aynı zamanda bir doktora tezine konu oldu Tez tamamlandı, savunma için tüm işlemler bitti. Hatta SBE müdürünün oluru da alındı SBE müdürüne baskı yapılmaya başlandı. Rektörlük ve büyük olasılıkla daha yukarısı beraber çalıştı ve savunmayı engelledi.”

‘Tüm ülke bizim verilerimizi kullanırken…’

Paylaşımında SBE’deki müdür ve müdür yardımcılarının tezin savunulması konusunda direndiğini ancak Rektörlüğün ısrar ve baskıları sonucunda toplu olarak istifa ettiklerini aktaran Ulusoy, “Özetle, emeğimiz, tezimiz ve daha önemlisi kamuoyuna mal olmuş ürünümüzü çaldı rektörlük. Kamuoyuna duyurulur” notunu düştü.

ENAG kurucusu, bu duruma karşı sessiz kalmayacaklarının altını çizdi ve “Tüm kurum ve kuruluşlar, tüm futbol kulüpleri, tüm ev sahipleri, tüm üniversiteler, tüm marketler … Tüm ülke ENAG verilerini kullanıp, sözleşme yapıyor, fiyat belirliyor. Grubumuz ise baskı görüyor, üyeleri işinden oluyor, tezleri ellerinden alınıyor. Sessiz kalmayacağız!” ifadelerini kullandı.

Akademi ve ekonomi dünyasından destek

Ulusoy’un paylaşımlarına hem akademi hem ekonomi dünyasından çokça destek geldi. Bunlardan biri de iktisatçı Mahfi Eğilmez’di. Eğilmez, “Memleketin geldiği duruma ne diyeceğimi bilmiyorum. Bilimin terk edildiği ülkede bilimsel bir tezin engellenmesine niye şaşırıyorum onu da bilmiyorum” notunu düştü.

Enflasyon şubatta frene bastı, TÜİK bu kez ENAG ve İTO'yu solladıEnflasyon şubatta frene bastı, TÜİK bu kez ENAG ve İTO’yu solladı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.