100. yazı ve kendimle konuşmam
Enflasyonun arttırdığı altın talebi arz-talep dengesini bozdu. Elinde ziynet altını kalmayan birçok kuyumcu son günlerde alım taleplerini karşılayamadı. Darphane üretimi artırmak için önlem kolları sıvadı.
Kuyumcuların altın bulamaması üzerine harekete geçen İstanbul Kuyumcular Odası sorunu çözmek için Darphane yönetimi ile bir araya geldi. Oda başkanı Mustafa Atayık Darphane’nin hafta sonu fazla mesai yaptığını, pazartesiden itibaren de çift vardiyaya geçtiğini söyledi.
Geçen hafta altın fiyatlarındaki artışın fiziki altın talebine de yansıması arz-talep dengesini bozdu. Birçok kuyumcunun altın bulamaması üzerine harekete geçen İstanbul Kuyumcular Odası Darphane yönetimiyle bir araya geldi. Ekonomi gazetesinden Yener Karadeniz’in haberine göre İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık Darphane yönetiminin de sorunların farkında olduğunu belirterek toplantının ardından cuma ve cumartesi günleri Darphane’nin fazla mesai yaptığını, pazartesiden itibaren de üretimde çift vardiyaya geçildiğini belirtti. Atayık “Haziran ayında Kartal’daki fabrikanın devreye girmesiyle kuyumcuların tüm altın talepleri karşılanabilecek” diye konuştu.
Gram altın fiyatları dünya piyasalarında ons altın fiyatının artmasıyla 2 bin 200 TL sınırını aşarak rekor kırmış ve bu gelişme talebin patlamasına yol açmıştı. İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık “Kapalıçarşı, Kuyumcukent, semt kuyumcuları ve iletişim halinde olduğumuz Türkiye’nin diğer illerindeki kuyum işletmelerinin de aynı şekilde etkilendiği ve yoğunluk yaşandığı gözleniyor” dedi. Tüketicilerin düğün/dernek ve özel talepler dışında trendin sarrafiye ürünleri bazında geliştiğini dile getiren Atayık özellikle yatırım ürünlerine talebin fazla olduğunu belirterek bu durumun Darphane’nin üretimine de yansıdığını dile getirdi. Atayık’ın verdiği bilgiye göre gram ve adet bazında altın üretiminde pandemi dönemi hariç her yıl bir önceki yıla göre yüzde 100 artış gözleniyor.
Son verilere göre de yarımlık, birlik, iki buçukluk ve beşlik Cumhuriyet ziynet altını üretimi şubatta 2 milyon 789 bin 487 adete çıkarak geçen mayıstan bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Artan üretime rağmen birçok ilde fiziki altın arzında hala sıkıntı yaşandığı belirtiliyor.
31 Mart yerel seçimlerine kadar talepteki hareketliliğin devam etmesini beklediklerini söyleyen Atayık “Seçimden sonra da yaz aylarında düğün/dernek sünnet ihtiyaçları gibi rutin ihtiyaç yoğunluğu yaşanabilir. Ancak bu doğal bir talep artışıdır. Her yıl belirli dönemlerde kuyum işletmeleri bu yoğunluğu yaşar” diye konuştu. Artan altın talebine yol açan ana etkenlerden birinin ithalata kota uygulaması olduğunu belirten Atayık şu bilgileri paylaştı:
“Kota uygulanacağının piyasada duyulmasının akabinde gelecek endişesi duymadan hammadde ihtiyacını karşılamak isteyen sektör temsilcileri ve kota nedeniyle fiyat artışını öngören yatırımcılar/tüketiciler alışa geçti. Bu talep artışı ülkemizde altın fiyatlarının dünya fiyatlarına göre kiloda üç bin dolar civarında farklı seyretmesine, üreticide maliyet artışına, ihracatın fiyat dezavantajı nedeniyle olumsuz etkilenmesine yol açmıştır.”
Peki piyasada durum ne, talep en büyük altın ticaret merkezlerinden Kapalıçarşı’ya nasıl yansıyor? Kapalıçarşı’daki dükkanında altın ticareti yapan altın ve para piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk geçen hafta arzın hayli sıkıntılı olduğunu belirterek “Talep de yüksekti. Haftaya yeni başladık, ramazanın da etkisi var ama arz da yok şu an. Ürün bulunamıyor” dedi. Geçen hafta talepte önemli artış olduğunu söyleyen Yıldırımtürk şöyle konuştu:
“Darphane’den Cumhuriyet altını, çeyrek altınlar çıktı ama daha vitrinlere konamadı. Biraz onun faydası oldu, ama henüz piyasaya yayılmadı. Bir önceki hafta müşterilerin yüzde 70’i alıcı, yüzde 30’u satıcıydı. Geçen hafta yüzde 90 alıcı yüzde 10 satıcı vardı. Alım yönünde gelişti talep. İşlem hacmi açısından bir şey söylemek zor ama işlem adedinde önemli oranda artış yaşandı” diye konuştu.
Mehmet Ali Yıldırımtürk piyasalarda Ramazan rehaveti olduğunu ifade ederek “Döviz fiyatları seçimden sonra çok yükselir düşüncesiyle TL’den ve KKM’den kaçan altına yöneliyor. Bu anlamda altın talebi daha fazla” dedi.