Adalet Bakanı Yılmaz Tunç "Hedefimiz daha yeni anayasa, katılımcı, sivil, demokrat bir anayasa" dedi.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç “Hedefimiz daha yeni anayasa, katılımcı, sivil, demokrat bir anayasa” dedi.
Yeni anayasa tartışması son yıllarda Türkiye gündeminden konulardan birisi. 1982 Anayasası’nın büyük bir kısmı değiştirilmiş olsa da yeni bir anayasa siyasi partilerin üzerinde mutabık kaldığı bir konu. Ancak muhalefet mevcut yasalara bile uymadığı eleştirisini yaptığı AK Parti’nin bu konuda samimi olmadığını söylüyor.
Ayrıca 263 milletvekiline sahip AK Parti, MHP’nin desteğine rağmen anayasa değişikliklerinin cumhurbaşkanı tarafından onaylanabilmesi için gerekli olan 400 milletvekili desteğine ulaşamıyor. Bu nedenle AK Parti’nin anayasa değişikliklerini referanduma götürebilecek 360 oy desteğine ulaşmak için çabalaması daha olası.
Çeşitli programlar kapsamında Rize’de bulunan Bakan Tunç’un gündeminde yeni anayasa da vardı. Tunç hukuk sistemini güçlendiren sessiz devrimlere imza attıklarına belirterek şunları söyledi: “Hukuk devleti niteliğimizi güçlendiren önemli reformlara imza attık. Yani biz bir darbe anayasası ile yönetiliyoruz. 82 Anayasası darbecilerin yazdırdığı bir anayasa ve bu anayasamızda devletin kurumları, Milli Güvenlik Kurulundan Yüksek Askeri Şuraya varıncaya kadar, Hakimler Savcılar Kurulundan Anayasa Mahkemesine varıncaya kadar, tüm bu kurumlar özellikle vesayetçi anlayışın, darbeci anlayışın kurguladığı ve her an bir sıkıntıya yol açabilecek, demokraside kesintiye yol açabilecek, birtakım sorunlara yol açabilecek yapısal kurumlardı. Tüm bunların yapısını hukuk devleti ilkesine uygun hale getirerek ülkemizin, devletimizin hukuk devleti niteliğini güçlendirdik, anayasamızda yaptığımız değişikliklerle. Tabii hedefimiz daha yeni anayasa, katılımcı, sivil, demokrat bir anayasa. Bunu da inşallah eğer bir uzlaşma sağlanırsa inşallah 28. Dönem parlamentosunda hayata geçirmek nasip olur.”