Trump’ın rüyası: Biden’ı eli kolu bağlı kamyonete bindirdi
Çözüm platformu Şikayetvar'ın verilerine göre ocak ayında şikayetler bir önceki yıla göre yüzde 615 arttı. Kullanıcılar en çok internetin yavaşlığından, yüksek cayma bedellerinden ve artan fiyatlardan yakınıyor.
Tüketicilerin satın alma kararlarıyla ilgili ön araştırma yaptığı platformlardan Şikayetvar internet servis sağlayıcılarıyla ilgili verilerini açıkladı. Şikayetlerde ocak ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 615 gibi yüksek oranlı artış oldu. Kullanıcılar en çok internetin yavaşlığından şikayet ederken yeni zamlarla birlikte sunulan hizmetin çok pahalı olduğu platform üstünden dile getirildi. Ayrıca halihazırda taahhüt hızının altında internet hizmeti alan kullanıcılar sözleşmelerinden vazgeçmeleri durumunda yüksek cayma bedeli ödemek zorunda kaldıklarını vurguladı. İnternetin sürekli kopması, aboneliklerin geç bağlanması, müşteri hizmetlerinin ilgisizliği şikayet edilen diğer konular.
Konuyla ilgili platforma ulaşan bazı şikayetler şunlar:
“İnternet servis sağlayıcım, iki aylık kullanım sonucunda çekim gücünden memnun kalmadığım için iptal ettirmek istediğimde 1.900 TL cayma bedeli yansıtacağını söyledi. İnsanlar adeta mecbur bırakılıyor. İnternet hizmeti alırken iyi araştırma yapılmasının önemli olduğunu düşünüyorum. Umarım bu durumu yeni hizmet alacak kişiler göz önünde bulundururlar.”
“İki yıldır internet altyapısını kuramadılar. En son fiber kutusu geldi, iki haftadır da onu bekliyoruz. Sinyal gelecek diyorlar. Çok yavaş, umursamaz çalışıyorlar. 2024 yılında internet hizmeti alamıyoruz 19 daire olarak. İvedilikle çözülmesini istiyoruz.”
“Yaklaşık bir ay önce ev internetimizi değiştirdik. Önceki internetimizin hızı 16 Mbit’miş ve çok yavaş bir internetmiş. 36 Mbit hızında bir taahhüde anlaştık. Hızlanması gereken internet takıldığı günden beri muazzam bir yavaşlıkta. O kadar ki Instagram ya da YouTube gibi sitelere girmek mümkün olmuyor. Videoları 144p’de bile izleyemiyoruz. Bin pişman olduk.”
“Ne sosyal medyaya girebiliyoruz ne de başka bir işlem yapabiliyoruz. Sabahları zaten evde olmuyoruz, akşamları ise ne yapıyorlarsa internet ağır ve yavaş çalışıyor. Akşam iki saat keyif yapmak istiyoruz, ama internet kaplumbağa hızında. Abartısız her gün bu sorunla karşılaşıyoruz.”
“İstanbul’un merkezi bir konumda bulunan adresimde sadece bir firma tarafından 50 Mb VDSL internet hızı sağlanıyor ve gün içinde defalarca bağlantı kopmaları yaşıyorum. Müşteri hizmetlerini ne kadar çok arasam da bir sonuç alamıyorum. Hem internet yavaş hem de hız düşük olmasına rağmen İstanbul’un en merkezi yerlerinden birinde bu kaliteli firmanın internet hizmetinden faydalanmak istiyorum.”
“İnternet kesintisi her gün aynı saatte mi olur? Ayıp! Öğrencimiz var ve bu sürekli tekrarlanıyor. Dünyanın en pahalı internetini kullanıp en kötü altyapıya sahip ülkeyiz. Bu ne kadar daha devam edecek? Kafanıza göre zam yapmayı biliyorsunuz. Bu durumu derhal düzeltin.”
“150 TL olan ev internetimin taahhüdü iki gün sonra bitiyor. Fakat yeni fiyatı üstelik taahhütlü olmasına rağmen üç katından fazla… Bu nasıl bir zam? Devletin hangi kurumunda böyle bir zaman var? Bu vurdumduymazlık, yukarıdan bakma, tok esnaf modeli nereden geliyor? Neden her ay kira öder gibi internet faturasını ödeyeyim? Yıl 2024, dünyada interneti daha pahalı başka bir ülke var mı?”
“İki yıldır taahhütlü internet kullanıyorum. Şu anki faturam 160 lira ve aynı tarifeyi şu anda bana 480 lira olarak teklif ediyorlar. Diğer operatörler daha uygun fiyatlandırmalar sunarken eski müşteri olmama rağmen yüksek fiyat artışıyla yeni bir taahhüt teklifi alıyorum. Yani ülkemizdeki bu olağanüstü zamları sadece maaşlarımızda göremiyoruz. Bu çok yüksek artışların haksızlık olduğunu düşünüyorum.”
İnternet hızının yavaş olması günümüzde birçok kişinin karşılaştığı bir sorun. Peki internet hızınız neden yavaş olabilir? Hem bilgisayar hem cep telefonlarında internet hızının belirlenmesinde en önemli faktörlerden biri hizmet aldığınız internet sağlayıcısının altyapısıdır. Eğer hizmet sağlayıcınızın altyapısı zayıfsa vaat edilen yüksek hızlı bir internet bağlantısı beklemek gerçekçi olmayabilir.
Birçok kişi aynı anda interneti yoğun şekilde kullanıyorsa ağ trafiği artabilir ve bu da internet hızının düşmesine neden olabilir. Özellikle akşam saatlerinde veya belirli etkinlikler sırasında bu daha belirgin hale gelir. Ev ağınızdaki cihazlar arasında oluşan engeller sinyallerin karışmasına neden olabilir. Kablosuz internet kullanıldığı durumlarda ise modem ve cihazlar arasındaki mesafeyi, duvarları ve diğer engelleri göz önünde bulundurmak gerekiyor.
niobehosting adlı bloga göre hızı düşük internette vites yükseltmenin de yolları var. Blog yazarları bunun yollarını 16 başlık altında toplamış:
– Bant genişliği yüksek bir modem seçin
Teknoloji her geçen gün kendini yeniliyor. Beş yıl önce kullandığınız bilgisayar ve akıllı telefonlar nasıl ki günümüz teknolojisindeki bazı servisleri desteklemiyor ise beş yıl önce alınan modem de internete daha hızlı bağlanmanızı desteklemeyebilir. Yaklaşık birkaç yılda bir mobil cihazlarınızı ve bilgisayarlarınızı yeniliyorsunuz. Peki ya modemleriniz?
Bant aralığı yüksek bir modem her zaman internete erişiminizi daha hızlı kılacaktır. Hatta bu iyileştirmeyi yapmamış olmak, bazen yavaş internet erişimine mahkum olmanın tek nedeni olabilir. Bu sebeple modeminizin seçerken bütçeniz dahilindeki bant aralığı en yüksek modemi tercih edin. Son dönemde kullanımı yaygınlaşan 5 Ghz destekli kablosuz modemler ve bu teknolojiyi destekleyen cihazlar geleneksel 2 Ghz destekli olanlara göre çok daha hızlı ve sorunsuz bir bağlantı imkanı sunuyor.
– Bilgisayarınızdaki virüsleri temizleyin
İnterneti hızlandırma çözüm yolları için mutlaka denenmesi gereken bir diğer yöntem ise bilgisayarınızın virüslerden temizlenmesidir. Virüsler zararlı yazılımlardır ve internet hızınızı yavaşlatacağı gibi bilgisayarınızın kaynaklarını da tüketeceğinden dolayı, yavaş çalışmasına neden olur. Bu sebeple virüs taraması ve virüs temizliği yapılması elzemdir.
– İnternet bağlantısında kullandığınız kabloları kısaltın
Gerek evinizde kullandığınız modeme giren kablolar, gerekse kablolu internet bağlantısı esnasında kullandığınız ve modem ile bilgisayarınızın arasında kalan kabloların uzunluğu da internet bağlantınızın hızına bir miktar etki eder. Kablonun uzunluğu arttıkça direnç değeri de ohm cinsinden artar. Yani uzun kablo; iletilecek verilerin bir miktar kaybolmasına neden olabilir. İnternet bağlantılarında Cat5 kablo ve Cat6 kablo olmak üzere iki çeşit kablo türü kullanılmaktadır. Daha hızlı internet için, Cat6 kablo tercih etmeli ve mümkün olduğu kadar kısa olmasını sağlamalısınız. Uzun kablonun bir başka dezavantajı ise kablo arızalarının (dış etkenlere bağlı kopma, ısınma, yırtılma gibi) yaşanma ihtimalinin artmasıdır.
– Profesyonel switch cihazı kullanın
Cep telefonlarının hayatımıza bu denli yoğunlukla girmiş olması ev telefonu kullanımını neredeyse ortadan kaldırsa da, hala telefon hattıyla internet hattını aynı kablo üzerinden kullanan kullanıcılar bulunmaktadır. Bu senaryoda genelde ucuz olduğu ya da modem ile birlikte ücretsiz verildiği için basit switch cihazları tercih edilir. Basit cihazlarda şebekeden gelen kablo ikiye bölünerek; bir ucundan internet, diğer ucundan telefon çıkışı alınır. Fakat elektronik devreye sahip profesyonel switch box kullanılırsa modeminize gelen kablodaki sinyal daha kaliteli olacaktır. Bu nedenle elektrik ile çalışan switch box kullanmak internet hızınızı arttırabilir.
– Kablolu internet bağlantısı tercih edin
Wi-Fi teknolojisi elbette internete bağlanırken çok büyük kolaylık ve görece konumdan bağımsız özgürlük sağlamaktadır. Ancak kısa bir Cat6 kablo ile sağlanmış internet bağlantısı her zaman Wi-Fi bağlantısından daha hızlı olacaktır. Bilgisayarınız modeme yakın konumda ise ve kablolu çalışmak çok sorun olmayacaksa kablolu internet bağlantısı tercih etmeniz internet hızınızı arttırma yolları arasında olabilir.
– Elektromanyetik dalga kesici kullanın
Bir evde ya da iş yerinde on – on beş adet farklı elektronik alet bulunuyor. Özellikle akşam saatlerinde evin tüm fertlerinin telefonları, televizyon, ses sistemleri, tabletler aynı ortamda çalışıyor. Bu cihazların yaydığı elektronik dalgalar diğer cihazların da hızını ve stabil çalışmasını olumsuz etkileyebilir. Bu sebeple; elektronik dalga kesici kullanmanız cihazlarınızın sağlığı için önemlidir. İnternette kısa bir araştırma yapmanız sonucunda, gerçekten işe yarayan bir elektromanyetik dalga kesici kullanarak internet hızını arttırma yoluna gidebilirsiniz.
– Yazılımlarınızı sürekli güncelleyin
Gerek kullandığınız internet erişimli cihazlar, gerekse bu cihazlardaki yazılımlar; periyodik olarak yeni model ve güncelleme çıkarırlar. Cihazınızı sürekli bir üst teknoloji ile yenilemek çok ekonomik bir çözüm olmayabilir. Ama yazılımlarınızın güncellemelerini mutlaka yapmalısınız.
Yazılım şirketleri yeni teknolojiye ayak uydurabilmek, daha hızlı internet erişimi sunmak, olası güvenlik açıklarını kapamak ve daha birçok nedenle yazılım güncellemesi yayınlar. Bu güncellemeleri almanız cihazınızın internet erişim performansını da olumlu etkiler. Yazılım güncellemesi yapılan cihazlar eğer donanım da destekliyorsa internet erişimini bir miktar iyileştirir.
– Wi-Fi bağlantınız için güçlü şifreler belirleyin
Wi-Fi ile internet bağlantısının olumsuz yönlerine rağmen bu teknoloji hayatımızın vazgeçilmezi haline geldi. Wi-Fi hattı kurarken yapılan en büyük yanlış kolay hatırlanabilsin diye basit şifreler kullanmaktır. Ancak bu doğru bir uygulama değildir. Zira internette “Wi-Fi şifresi kırma” araması yapıldığında on binlerce Türkçe ve İngilizce site tarafından bu işin nasıl yapıldığı anlatılmaktadır. Wi-Fi şifre kırıcı programlar ilgili bağlantı noktasının şifrelerini sürekli deneyerek bağlanmaya çalışır. Bu durumun önüne geçmek için uzun, harf ve rakamların kullanıldığı, sembollerle güçlendirilmiş şifreleri tercih etmek gerekir.
–Kablosuz ağ kanalınızı kontrol edin
İnternet hatlarının yoğun olduğu yerlerde diğer komşularınızla paylaştığınız sinyal alanını yani kablosuz ağ kanalınızı değiştirmeniz internet hızını arttırabilir. Modem admin panelindeki “kanal bant genişliği” kısmında, deneme yanılma yöntemi ile daha boş olan bir kanalı tercih edebilirsiniz. Modeminizin IP adresini tarayıcınıza girerek “modem admin paneli” girişi yapıp bu adımı uygulayabilirsiniz.
Windows işletim sistemli bilgisayarlarda “Başlat” kısmındaki arama kutusuna “cmd” yazıp çıkan sonuca tıklayın, açılan pencereye “ipconfig” yazıp “enter” tuşuna basın; “Default Gateway” kısmında yazan adres modeminizin yönetim adresidir.
MacOS işletim sistemli bilgisayarlarda ise Apple > Sistem Tercihleri > Ağ menüsü altındaki aktif bağlantı seçeneğine tıklayın ve ardından “Gelişmiş” seçeneğinden TCP/IP sekmesindeki “Yöneltici” adresini tarayıcınıza yazarak modeminizin admin paneline erişim sağlayabilirsiniz. Modeminizin modeline göre kablosuz ağ alanı seçeneği sayısı değişim gösterebilir.
– DNS adreslerinizi değiştirin
Bazen kullandığınız DNS adreslerini değiştirmeniz halinde internet bağlantınız hızlanabilir. İnternet üzerinden edineceğiniz yeni bir DNS adresiyle bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Güncellediğiniz DNS adresleri internet bağlantınızı hızlandırmadı ise internet üzerinde yayınlanan ve kullanıma açık farklı DNS adreslerini deneyebilirsiniz.
–Wi-Fi sinyal güçlendirici kullanın
Kuvvetli olmayan Wi-Fi sinyali nedeniyle yavaşlayan internet bağlantınızı bu yöntemle hızlandırabilirsiniz. Teknoloji marketlerinden ya da internet sitelerinden alacağınız Wi-Fi sinyal yükseltici cihazlar doğru kullanıldığında internet hızınız artacak ve kopmalar ortadan kalkacaktır.
Bu cihazları satın alırken dikkat edeceğiniz ilk husus bağlantınızı mümkün olan en uzak noktaya ileten cihazı seçmenizdir. Dikkat etmeniz gereken diğer husus ise cihazınızı modem sinyalinin alındığı en uzak noktaya kurmanızdır. Zira cihazı kurmak istediğiniz yerde modem sinyali yok ise cihazınız çalışmayacaktır.
– Modeminizi kapatıp açın
Modemler de her elektronik cihaz gibi aşırı kullanıma bağlı olarak ısınır ve performans kaybı yaşar. Ev ve işyerlerinde çalışan modemleri normal şartlarda günde bir kere kapatıp açmak gerekir. Bu sayede hem cihazın ısınma problemi giderilir, hem de (dinamik IP kullanıyorsanız) IP adresi değişir. Ayrıca olası bağlantı hatalarının bazıları da kendiliğinden giderilmiş olur.
– Modeminizin yerini değiştirin
Özellikle kablosuz internet bağlantılarında bazen tek sorun modemin konumu olabilir. Kalın bir duvar, geniş bir kolon, modemin çevresindeki cihazlar, aklınıza gelebilecek her engel modemin yaydığı Wi-fi sinyalini olumsuz etkileyebilir. Aynı oda içinde farklı bir konuma alınan modemin yaydığı Wi-Fi sinyali daha kuvvetli olabilir.
Eğer kablosuz internet erişimi kullanmak zorunda iseniz ve her yolu denemenize rağmen internetiniz hızlanmadı ise, mutlaka modeminizi yeni bir konumda çalıştırın.
– Gerekmedikçe cache temizliği yapmayın
Web tarayıcıları daha hızlı bir internet deneyimi için önbellekleme sistemini kullanırlar. Sitelerin değişmeyen (yani statik) kısımları tarayıcılar tarafından hafızaya alınır ve siz bu siteye bağlanmak istediğinizde bu kısımlar otomatik olarak çalışır. Dolayısı ile ikinci ziyaretinizde siteye erişiminiz daha hızlı olur. İnternet erişimini yavaşlatma riski bulunan cache temizliği bilgisayarı hızlandırır.
– İşlevsel ve az eklentili bir tarayıcı kullanın
Popüler olmayan tarayıcıların popüler olmamasının en büyük nedenlerinden biri internet hızını düşürmesidir. Bu sebeple Chrome gibi kaliteli ve bilinen tarayıcılar kullanın. Ayrıca tarayıcınızda mümkün olduğu kadar az eklenti ve uzantı olmasını tercih edin. Bazı eklenti ve uzantılar çalışırken tarayıcınızı yavaşlatacağından dolayı internet bağlantınız da yavaşmış gibi gelebilir. Ayrıca mümkün olduğu kadar az sekme ve pencere açın, Adblocker kullanarak Pop-Up benzeri reklamları engelleyin. Bağlandığınız site hızlı olsa bile, reklamları çektiği sunucu yavaş olabileceğinden dolayı; internet bağlantınız yavaşlayabilir.
– Arka planda çalışan programlarınızı kontrol edin
Özellikle anlık mesajlaşma programları, siz çalıştırmasanız bile arka planda çalışarak internet ve bilgisayarınızın kaynaklarını tüketecektir. Bu sebeple, CTRL+ALT+DEL tuşlarına birlikte basarak görev yöneticisini açın ve kullanmadığınız ama kaynaklarınızı tüketen tüm programların görevini sonlandırın. Ayrıca anlık mesajlaşma uygulaması olmayan birçok program da internet bağlantınızı arka planda tükettiği için, internetinizi yavaşlatabilir.