Çinli emlak kralı, ABD’de 1 milyar dolarlık dolandırıcılığa karıştı
Altında kota uygulaması sürerken seçim sonrası altın fiyatlarının artacağı beklentisiyle altına talep yükselince sahte ve düşük gramajlı altınla dolandırıcılıkların arttığı belirtiliyor.
Yurtdışından getirilen altına kota uygulaması devam ederken fiyatlardaki yükselişin süreceği beklentisiyle altına son iki ayda talep arttı. Kuyumcuların bu talebi karşılamakta zorlanmasıyla darphane çift vardiya üretime başladı. Talebe yetişmekte zorlanan kuyumcular bunun dolandırıcılığı da beraberinde getirdiğini söyledi.
İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık son dönemde altına olan ilgiyle birlikte harekete geçen dolandırıcılara karşı uyarılarda bulundu. Kuyumcu ve Finans Analisti İslam Memiş ise tanıdık ve güvenilir kuyumculardan fiziki altın alınmasını önerirken internet üstünden yapılan alışverişlerde sitenin Maliye Bakanlığı sayfasından kontrol edilmesini tavsiye etti.
Kuyumcu ve Finans Analisti İslam Memiş “Altın fiyatlarında yaşanan hızlı yükseliş ve yeni rekorlarla birlikte vatandaşların altına talebinin arttığını gözlemliyoruz. Özellikle son iki aydır hem 24 ayar bir gram altınlarda, 5 gram, 10 gram altınlarda hem de Darphane Genel Müdürlüğü’nün basmış olduğu çeyrek altın, yarım altın, ziynet altın, Cumhuriyet altını gibi sarrafiye ürünlerde arz tarafında problemler yaşandığını gözlemliyoruz” dedi.
Bu problemin genel sebebinin altına ulaşamama olduğunu belirten Memiş “Tabii ki içeride de yoğun talep olunca ister istemez vatandaşlar altın bulmakta zorlanıyor. Ama öncelikle kuyumcu esnafı altın bulmakta zorlanıyor. Kuyumcu esnafının altın bulmakta zorlandığı bir ortamda vatandaşın altına ulaşımı her geçen gün maalesef zorlaşıyor” dedi.
Memiş bu durumu fırsat bilen dolandırıcıların arttığını söyleyerek şöyle konuştu: “Şimdi hal böyle olunca piyasaya da dolandırıcılar biraz daha hakim olmuş durumda ve özellikle sosyal medyada internet üzerinden kalpazanlara, dolandırıcılara gün doğdu. Fırsat mı fırsat, düşük ayarlı, sahte taklit ürünleri aynı gram altına benzetelim nasıl olsa vatandaş fiziki olarak piyasada altın bulamıyor, internetten biz satalım modunda atağa geçtiler. Genelde Türkiye’de bu dolandırıcılık hadiseleri düğün sezonlarında, yaz aylarında altın fiyatlarının sert dalgalandığı dönemlerde olurdu. Ama son iki aydır yaşanan arz problemi yine kalpazanları devreye soktu.
Vatandaşlarımız çok dikkat etsin. Ucuz altın olmaz. Şu an fiziki altın tarafında kuyumcudan satın alacağınız gram altının fiyatı 2 bin 500 lira. Bir gram altını 2 bin 500 liradan aşağı alamazsınız. 2 bin 450 liraya hiç kimse gram altın satamaz. Öyle bir fiyat bulursanız o internet sitesini terk edin. Çünkü dolandırıcıdır. Altının fiyatı standarttır ve düşük fiyattan altın bulma imkanınız maalesef yok. Dışarıda tanımadığınız insanlardan kesinlikle altın alışverişinde bulunmayın. Altın kuyumcudan alınır.
Türkiye’nin bilindik, kurumsal rafine mağazaları vardır. Mutlaka onlardan alışveriş yapsınlar. İnternet sitelerinden sipariş vermeden önce o rafinerinin altın üretiminde yetkili olup olmadığını Hazine Maliye Bakanlığı’nın sayfasından kontrol etsinler. Yani içeride altın olmayınca gayrimeşru işler de maalesef çoğalıyor. Altın kaçakçılığı, sahte altın gibi hadiseler meydana geliyor. Bu olaylara prim vermemek için veya bu olayların yolunu açmamak için kesinlikle altın ithalatı tarafında o yasağın kalkması gerektiğine inanıyorum. Yasak ne kadar sürerse vatandaşın altına olan fiziki ulaşımı bir o kadar zorlaşır.”
İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık “Altına ulaşım konusunda sıkıntı var. Uzun süredir de devam ediyor bu sıkıntı” dedi. Atayık şöyle dedi: “Son zamanlarda büyük bir talep var. Altına hücum var. Yani bu seçim öncesinde, belirsizlikte her zaman oluyor. Fakat bunun geçici olduğunu düşünüyoruz biz. Vatandaşlarımız panik yapmasın. Bizim tavsiyemiz bu panik havasından çıkıp ihtiyaçları oranında altına yatırım yapmaları. Çok yakın zamanda darphanemiz de üretimi iki katına çıkardı. Bu arz yakın zamanda talebi karşılayacak ve fiyatlar rayına oturacak. Dolayısıyla vatandaşlarımızın şimdi altına olan bu aşırı taleplerini biraz frenlemesi lazım.
Fiyat farklarından dolayı bazı uyanıklar demeyeyim de, kötü niyetli insanlar piyasaya altın ayarını düşürerek veya değişik şekilde vatandaşı kandırmaya başladı. Neden oluyor bu? Altına vatandaşımız rahat ulaşamadığı için, üreticimiz rahat ulaşamadığı için. İhracatımız bundan çok büyük zarar görüyor, ulaşamıyor. Yani kotanın kesinlikle kaldırılması lazım.”