Pasifik kaynıyor! Bu kez de ‘Asya NATO’su gerilimi
Japonya'da yaşlanan nüfusla birlikte üretim de o nüfusun ihtiyaçlarını karşımaya yöneldi. Bir kağıt ürünleri şirketi daha bebek bezi üretimini durdurup yetişkin bezi üretimine odaklanacağını duyurdu.
Japonya’da bir kağıt ürünleri şirketi bebek bezi üretimini durdurup yetişkin bezi üretimine odaklanacağını duyurdu. Nüfusun giderek yaşlandığı Japonya’da bu bir ilk değil.
Oji üretimde böyle bir değişikliğe gideceğini duyuran son şirket oldu. Japonya’da doğum hızı rekor seviyede düşük. 2023’te ülkede 758 bin 631 bebek doğdu, bir önceki yıla oranla yüzde 5,1’lik bir düşüş görüldü. Ülkenin 125 milyon olan nüfusunun 2065’te 88 milyona düşmesi bekleniyor. Dünyanın en yaşlı nüfuslarından birine sahip Japonya’da nüfusun yüzde 30’unu 65 yaş ve üstü oluşturuyor, 80 yaşın üstündekilerin oranı yüzde 10.
Yaşlanan nüfusta günlük hayatta olarak ihtiyaç duyulan ürünler de etkileniyor. Oji Holding bünyesindeki kağıt ürünleri markası Oji Nepia halihazırda yıllık 400 milyon bebek bezi üretiyor. Ancak bu sayı 2001’de 700 milyondu.
2011’de de Japonya’nın en büyük bebek bezi üreticisi Unicharm yetişkin bezi satışlarının bebek bezi satışlarını geçtiğini duyurmuştu. Giderek büyüyen yetişkin bezi pazarının 2 milyar dolar büyüklüğünde olduğu tahmin ediliyor.
Yaşlanan nüfus ve doğurganlık hızının düşmesi dünyanın en büyük ekonomilerinden Japonya’da süregelen bir kriz. Hükümetin bu soruna yönelik çabaları da şimdiye kadar sonuç vermedi. Çocuklara dair programlarında bütçe artırımı, genç çiftlere yapılan yardımlar amaçlanan etkiyi yaratamadı. Uzmanlar evlilik sayısındaki düşüş, daha fazla kadının istihdama dahil olması ve artan çocuk yetiştirme maliyetleri gibi çeşitli nedenlerin bunda etkili olduğunu belirtiyor.