Şampiyonların sosyal medya ligi: Real Madrid zirvede, Galatasaray beşinci
Sosyal medyada bir kadın grubunun içinde beyaz giyinen genç bir kadının görüntüsü 'Ben Hz. Meryem' demiş gibi yayıldı. Görüntülerdeki kadın çok sayıda kötü yoruma maruz kalırken kimliği de ortaya çıktı. Kübra Acar yaşadıklarını 10Haber'e anlattı.
Beyaz giyinmiş tesettürlü genç bir kadın yaklaşık 20 kişilik bir kadın grubuyla yürüyordu. Biraz ilerledikten sonra ellerini açıp dua ettiler ve o an kamera kayıttaydı. Görüntüler sosyal medyada yayıldı ve üstünde de “Ben Hz. Meryem” yazıyordu. Twitter’da gündem olan o videodaki kadının kim olduğu bilinmiyordu ama sosyal medya kullanıcıları görüntüleri adeta yorum yağmuruna tuttu. Kimi kullanıcılar kadının boynundaki karta bakıp ‘orada saçları açık ama burada kapalı’ deyip olayı çözmeye çalışıyor, kimi de ‘bu yalanlarla daha çok insan dolandırırlar’ diyordu. Üstelik bazı haber siteleri de görüntüleri yayınlayıp kendini Hz. Meryem ilan eden bir kadının mürit topladığını yazdı. Ancak hepsi sadece yorumdan ibaretti ve beyazlı kadına dair hiçbir bilgiye yer verilmemişti.
Gündem olan kadın 32 yaşındaki Kübra Acar’dı ve Ayliz Organizasyon isimli bir şirketi vardı. Geçen ay umreye gitmişti, bu görüntüler de o ziyarete aitti.
Kübra Acar önceki gece saat 23.00 sıralarında yaklaşık 40 dakika sürecek olan bir telefon görüşmesi yapıyordu ve sosyal medyaya da o sırada hiç bakmadı. Ancak telefonla konuşurken peş peşe aramalar gelince şaşırdı, telefona bakmadığı sırada Instagram hesabı da mesaj yağmuruna tutulmuştu. Nihayet telefonuna bakınca gördüklerine inanamadı, çünkü kendini şeyh ilan ettiğini yazanlar olduğunu gördü, Hz. Meryem olduğunu duyurduğuna dair haberler, videolarla karşılaştı. Peki bu olay buraya nasıl geldi?
Kübra Acar’ın anlatımına göre kendisi umreye gitmeden önce başörtülü değildi ve yakasındaki kartta saçlarının açık olmasının nedeni de buydu. Videoda yanında görünen kadınlar da Ziyade Turizm’in tur kafilesindeki umre arkadaşlarıydı. Onlar Medine’den Mekke’ye geçerken yanlarındaki hoca “Siz Allah’ın huzuruna çıkıyorsunuz en güzel kıyafetlerinizi, en temiz giysilerinizi giyin” demişti. O da beyaz giymeyi tercih etmiş, kafiledeki arkadaşları da çok beğenmiş ona ‘Mekke gelini’ yakıştırması yapmışlardı: “Benim için en iyi kıyafet oydu.”
Beraber yürüdükleri ve akabinde dua ettikleri görüntü ise Kabe’yle ilk karşılaştıkları anda çekilmişti. Görüntüyü çeken tur şirketinin görevlileriydi. Kübra Acar o görüntülerin daha uzun versiyonunu görevlilerden aldı ve Mekke’deyken Instagram hesabından paylaştı. Ama videosu başka sosyal medya hesaplarından yayılınca silmeye karar verdi. Bir ay önce diğer sosyal medya hesaplarının paylaştığı o görüntüde ne Hz. Meryem yazıyordu ne şeyhlik ne de müritlik. Sadece umre sayfaları ‘Allah kabul etsin, Allah bize de nasip etsin’ gibi yorumlarla paylaşmışlardı görüntüleri. Aradan bir ay geçince aynı video bu kez “Ben Hz. Meryem” yazısıyla paylaşıldı. Kübra Acar da iki gündür bu yazının getirdiği ‘popülerliğe’ son vermeye çalışıyor.
Avukatlarıyla yasal yollara başvuran Kübra Acar hala olayın şaşkınlığını yaşıyor ve “Nasıl bir algı bu anlamıyorum bu. Sen Allah’ın huzurundaki birine şeyh muamelesi yapamazsın. Videonun üzerinden geçmiş bir ay, kırpmışlar, kesmişler üzerine yazı yazmışlar. Yani inanamıyorum. Videoyu tur şirketi çekmişti, bütün tur şirketleri kendi sayfalarından kafileleri paylaşmak için çekerler. Ben de onlardan aldım ama onlar paylaşmamıştı ben paylaştım. Bu son videoyu yapanların niye böyle bir şey yaptıklarını anlamadım. Yasal haklarımı kullanacağım” diyor.
Bir kadın Hz. Meryem olduğunu iddia ederek şeyhliğini ilan etti.
— Metropol Haber (@metropolmedya_) March 27, 2024