Evlat Edinme

EVLAT EDİNME / ADOPTION

Yönetmen: Márta Mészáros
MACARİSTAN / 1975 / DCP / Siyah-Beyaz / 88’ / Macarca; Türkçe, İngilizce altyazılı

Ödülleri: 1975 Berlin En İyi Film, Interfilm Ödülü

‘Evlat Edinme’, Berlin Film Festivali’de yarışan ilk Macar filmi olurken Márta Mészáros da Altın Ayı ödülünü kazanan ilk kadın yönetmen oldu. 30 uzun metrajlı film ve çok sayıda belgesele imza atan ve auteur filmlerin öncüsü Mészáros, 70’ler ve 80’lerdeki feminist hareketler tarafından en önemli yönetmenlerden biri olarak kabul edildi.

Annelik, aile, kadınların dezavantajlı durumu, kadınların ilişkileri, geleneksel aile yapıları gibi konuları kadınların gözünden irdeleyen ‘Evlat Edinme’, Orta Avrupa sineması için yepyeni bir bakış açısı getiriyordu. Film içine düştüğü boşluktan bir çocuk sahibi olarak kaçmak isteyen yalnız, orta yaşlı bir fabrika işçisinin hikayesini anlatıyor. Evden kaçan genç bir kız ona sığındığında zamanla ikisinin de dünya görüşü değişir. Mészáros, “Evlat Edinme’, rafa kaldırıp istediğiniz zaman tekrar okuyabileceğiniz bir kitap gibi” diyor.

* Bu film Türk-Macar Kültür Yılı kapsamında Liszt Enstitüsü Macar Kültür Merkezi ve Macaristan Milli Film Enstitüsü katkılarıyla gösterilmektedir.

Tarih Seans Salon Bilet
24-04-2024 11:00 Beyoğlu Sineması Bilet Al
25-04-2024 19:00 Sinematek/Sinema Evi Bilet Al