Sera gazı emisyonunun yüzde 80’ininden 57 şirket sorumlu

Yapılan yeni bir araştırma Paris Anlaşması'nın imzalandığı 2016 yılından bu yana verileri analiz etti. Araştırmaya göre dünyada sera gazı emisyonunun yüzde 80'inden yalnızca 57 şirket sorumlu. Çoğu da fosil yakıt şirketi.

Çevre 4 Nisan 2024
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

Yeni bir araştırma 2016’dan bu yana dünyada sera gazı emisyonunun yüzde 80’inden 57 şirketin sorumlu olduğunu ortaya koydu. Fail, her zamanki gibi fosil yakıt şirketleri.

Dünyaca ünlü araştırmacılar tarafından derlenen Carbon Majors veri tabanına göre devlet kontrolündeki şirketler ve çok hisseli çokuluslu şirketler iklim krizini körükleyen faillerin başında geliyor. İklim değişikliğiyle mücadelede bugüne kadar atılan en geniş çaplı adım olan Paris Anlaşması’nın imzalandığı 2016 yılından bu yana analiz edilen verilere göre dünyada sera gazı emisyonunun yüzde 80’inden yalnızca 57 şirket sorumlu.

Sera gazları atmosfere gelen enerjiyi tutarak ısı kaybını yavaşlatıyor ve sera gazı etkisi olarak bilinen, dünyanın daha çok ısınmasına yol açıyor. Sera gazları karbondioksit başta olmak üzere metan, azot oksit ve F-gazları gibi birçok farklı gazı kapsiyor. İnsan faaliyeti sonucunda sera gazı miktarındaki artış dünya giderek daha çok ısıtıyor ve ve iklim değişikliğine, iklim krizine yol açıyor.

Guardian’ın aktardığı Carbon Majors’ın analizine göre hükümetler Paris Anlaşması’yla sera gazı emisyonunu azaltmayı taahhüt etmiş olsa da anlaşma öncesindeki yedi yıla kıyasla dev şirketler petrol üretimini ve buna bağlı olarak emisyonu artırdı.

Veri tabanında yer alan dünyanın en büyük kirleticisi 122 şirkete bakıldığında devlete ait kurumların emisyonu yüzde 65, özel sektörün ise yüzde 55 artırdığı görülüyor.

Bu yedi yıllık dönemde emisyonu en çok artıran şirket ABD’li ExxonMobile. Onu diğer fosil yakıt devleri Shell, BP, Chevron ve TotalEnergies izliyor. Analizin diğer bir çarpıcı sonucu devlete ait ya da devlet kontrolündeki üreticilerden kaynaklanan emisyon artışı. Bundan özellikle Asya’daki kömür sektörü sorumlu.

Carbon Majors’ın uzun süredir devam ettiği çalışma emisyondan artışında fosil yakıt kullanan bireylerden çok bunları yeraltından çıkarıp kar elde eden şirketlerin sorumluğu olduğunu ortaya koyarak iklim krizindeki anlatının değişmesine yardımcı oldu.

Carbon Majors veri tabanının oluşmasına katkı sunan isimlerden Richard Heede on yıllardır verdikleri zararı bilmelerine rağmen üretimi artıran fosil yakıt şirketlerinin yaptığının kabul edilemez olduğunu söyledi, “Petrol ve gaza bağımlı olmak zorunda bırakılan tüketicileri suçlamayın” dedi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.