Anketle coşan borsa geçen hafta yatırımcısını sevindirdi
Geçen yıl altın ithalatına kota getirildiği için kaçakçılık tırmanınca, Hazine ve Maliye Bakanlığı Borsa İstanbul'un üyelerine rezerv olarak kullandırdığı işlenmemiş altının kotasını 10 kilogram artırarak 500 kilodan 510 kiloya çıkardı.
Geçen yıl ağustos ayında altın ithalatına kota getirilmesiyle birlikte kaçakçılığın tırmanması üzerine iki kamu bankasına yeni kota vermesinin ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı bu kez de rezerv olarak kullanılan işlenmemiş altının kotasını 10 kilo artırma kararı aldı. Bakanlık Borsa İstanbul’un üyelerine rezerv olarak kullandırdığı işlenmemiş altının kota miktarını 500 kilodan 510 kiloya çıkardı. Borsa İstanbul’dan konu ile ilgili yapılan açıklamada şöyle denildi:
“Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 03.05.2024 tarihli yazısı uyarınca rezerv olarak ayrılan kota miktarı 500 kilogramdan 510 kilograma çıkartılmıştır. Bu kapsamdaki üyelerimiz her ayın ilk beş işgünü içinde 25 kilogramı geçmemek üzere talep ettikleri miktarı borsamıza bildireceklerdir. Beş iş günü sonunda toplam talep edilen miktarın 510 kilogramdan fazla olması halinde 510 kilogram talep eden üye sayısına bölünerek ortalama tahsis miktarı bulunacaktır. Bu miktarın altında olan üyelere talep ettikleri miktar tahsis edilecek, diğer üyelere ise eşit miktarda tahsis yapılacaktır. Bu kapsamdaki kıymetli madenler aracı kuruluşlarının, tahsis edilmesi kesinleşen kota miktarlarını öğrenmek için ilgili ayın beşinci iş gününü takip eden iş günlerinde Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası Direktörlüğü ile iletişime geçmesi gerekmektedir.”
Altın ithalatına kota getirilmesi altın kaçakçılığının patlamasına neden oldu. Ticaret Bakanlığı bu yıl sınır kapılarından değeri 700 milyon lirayı bulan 350 kilo kaçak altın ele geçirildiğini açıkladı. 2023’ün tamamında 900 milyon lira değerinde kaçak altın yakalanırken bu yıl sadece şubat ayında yaklaşık 500 milyon liralık kaçak altın ele geçirilmiş ve rekor kırılmıştı.
Geçen yıl ağustos ayında ithalata getirilen kotaya rağmen vatandaşların artan talebi, altının kilogram fiyatında uluslararası piyasa ile Türkiye piyasası arasındaki farkın 5 bin 300 dolar ile rekor düzeye çıkmasına yol açtı. ABD’li haber ajansı Bloomberg’in Kapalıçarşı’daki fiyatlara dayanarak yaptığı hesaplamalara göre, Türkiye’ye gelen organize suçlular -hatta fırsatçı tatilciler- altınlarını uluslararası piyasaların yaklaşık yüzde 7 üzerinde bir primle yani kilogram başına 5 bin dolara satabiliyor. Çünkü yolcuların “ticari olmayan” kullanım için beyan etmeden ülkeye değeri 15 bin dolara kadar altın veya mücevherat getirmelerine yasal olarak izin veriliyor.