Murathan Mungan: Bu ülke utanç eşiğini aştı

Şair ve yazar Murathan Mungan, Eğitim Sen Van Şubesi''nin davetiyle gittiği Van’da okurlarıyla buluştu. Mungan düzenlenen söyleşide "Bu ülke utanç eşiğini aştı. Büyük ölçüde değer kaybına, vicdan kaybına uğradı" dedi.

Kültür Sanat 6 Mayıs 2024
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Yazar Murat Mungan, katıldığı söyleşide Türkiye’nin durumundan bahsederek, “Bir ülke, karanlığa teslim ediliyor. Hem demokratik kazanımları hem de demokrasiyi giderek kaybediyoruz” dedi.

“Bu ülke utanç eşiğini aştı. Büyük ölçüde değer kaybına, vicdan kaybına uğradı.” Bu çarpıcı sözler şair ve yazar Murathan Mungan’a ait. Mungan hafta sonu Van’daydı ve orada okurlarıyla buluştu. Yazının girişindeki sözlerini de Van Ticaret Odası Toplantı Salonu’nda düzenlenen söyleşide söyledi. Eğitim Sen Van Şubesi’nin konuğu olan Mungan konuşmasını ataması yapılmayan, mülakat mağduru öğretmenlere adadı.

Yazar Murat Mungan Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası’nın düzenlediği etkinlik için Van’da okurlarla buluştu.

‘Hrant Dink’i mahkum eden savcı Türkçe bilseydi bunun bir ironi olduğunu anlardı.’

Artı Gerçek’ten Şenol Bali’nin haberine göre Mungan konuşmasında “Bu ülke utanç eşiğini aştı. Büyük ölçüde değer kaybına, vicdan kaybına uğradı. Edebiyatçı olduğum için söylemiyorum. Düşüncenin en önemli aracı dil olduğu için söylüyorum. Kendi anadilinde eğitimi yasakladığı, bir halka ve yasakladığı dile en ufak bir duyarlılığın olmadığı bir ülkede yaşıyoruz. Hrant Dink’i mahkum eden savcı Türkçe bilseydi bunun bir ironi olduğunu anlardı. Bir insan hangi dilde rüya görüyorsa o dilde eğitim görmeli. Anadili ile ana sütü aynı şeydir. Kendi dilime hakim olmam gerekir. Üç dört söyleşi yaptım, çok utanç verici bir şeyden söz edeceğim. Uluslararası bazı kurumlar kendi anadilinde yazılmış bir metni anlama konusunda bir araştırma yapmış. Burada zorluk çeken halkların başlarında geliyoruz. Kendi diline bu kadar hassasiyetin yoksa başkasının diline gösterdiğin hassasiyet niye? Buradaki hassasiyet sadece olumsuzlukta, yasakta çalışıyor” dedi.

İlk daktilomu Müjde Ar aldı

Mungan ayrıca edebiyat serüvenine nasıl başladığını anlattı, ilk daktilosunu oyuncu Müjde Ar’dan aldığını söyledi:

“Bana ilk daktilomu Müjde Ar verdi. 70’li yıllarda henüz bir tıfıl bir çocukken yazdığım şiirleri el yazısıyla gönderirdim dergilere, gazetelere. Soyadımı kullanmıyordum sadece Murathan diyordum. Yine marksist çizgide bir dergiye gönderdiğim yazıyı beğenmişler ve bana sormaya gerek bile duymadan yazımı Murat Hancı ismiyle yayınladılar. Ulusal bazda ilk yazılarım Ankara’da yayın yapan Yeni Ortam isimli bir gazetede yayımlandı” dedi.

Mungan’ın 12 yıllık bir aranın ardından yayınladığı romanı ‘995 km’ Ekim ayında yayımlanmıştı. Odağına 90’lı yıllarda Türkiye’de işlenen faili meçhul cinayetleri alan romanın çıkış noktası gazeteci Musa Anter suikastiydi.

Murathan Mungan'dan dokunaklı imza: Musa Anter'e, Musa Anter'in anısıylaMurathan Mungan’dan dokunaklı imza: Musa Anter’e, Musa Anter’in anısıyla

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.