⁠Sağlıkta ‘MHRS’ krizi: Doktorlar iki dakikada bir verilen randevuları protesto ediyor

Doktorlar Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi önünde bir araya gelerek muayene sürelerinin iki dakikada bir hastaya düşürülmesini protesto etti: "Nitelikli sağlık hizmeti alma hakkı ve hekimlik değerleri yok sayılıyor."

Sağlık 8 Mayıs 2024
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Sağlık sisteminde yaşanan sorunlar her geçen gün artıyor. Hastalar Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden randevu alamamaktan şikâyetçiyken doktorlar randevu açabilmek için muayene sürelerinin iki dakikaya kadar düşürüldüğünü söylüyor.

Bugün İstanbul’da Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi önünde bir araya gelen doktorlar söz konusu uygulamayı protesto etti. Hastane yönetiminden randevu süresinin bilgisayar kaynaklı bir sistemsel sorun olduğu açıklaması gelirken doktorlar “Hatalı olan sağlık sisteminiz” diyerek hükümeti eleştirdi.

Bir hastaya ayrılması gereken muayene süresinin 20 dakika olduğunu belirten doktorlar AK Parti iktidarının 2003 yılında uygulamaya başladığı ‘sağlıkta dönüşüm’ uygulamasının ‘hastaneleri ticarethaneye, hastaları müşteriye dönüştürdüğünü’ vurguladı.

ANKA’da yer alan habere göre basın açıklamasında şunlar kaydedildi:

“Sağlıklı olma halini değil, sağlıksızlığı, daha çok hasta  başvurusunu önceleyen bu anlayışla yönetilen sağlık sistemi toplumun nitelikli sağlık hizmeti alma hakkını ve hekimlik değerlerini yok saymaktadır.”

‘Sağlıkta şiddet artacak’

İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Osman Küçükosmanoğlu da “Bunun sistemsel bir hata olduğu söylendi ama bu sistemsel bir hata değil, sisteminiz hatalı” ifadesine yer verdiği konuşmasında şu sözleri sarf etti:

“Yani bilgisayar sisteminiz değil sağlık sisteminizdir hatalı olan! Koruyu hekimliği önceleyen, birinci basamak dediğimiz aile sağlığı merkezlerinde yürütülen hizmetlerin güçlendirilmesi lazım. Bu sistem  bir  aile hekimine 4 bin kişi düşecek şekilde kuruldu. Dendi ki inecek. 10 yılı geçti hâlâ aynı sayı. Kirasını kendi ödeyen, merdiven altlarında çalışan, ekibi yetersiz, ücretleri  yetersiz, vergileri alabildiğine yüksek bir ortamda arkadaşlarımız birinci basacak sağlık hizmeti veremeyince hastalar hastanelere yığılıyor. Ve randevu bulamıyor. Bulamayınca çözüm ne, sayıyı artırmak. Ancak arkadaşlar bu sistem hiçbir işe yaramadı yaramayacak. ‘Başka sonuçlar da doğuracak’ dedik, ne olabilir? En başta sağlıkta şiddet.

Biz hastalarımızın sanki iyiliğini isteyen değilmişiz gibi karşı karşıya geliyoruz, sorunu yaratan hekimlermiş gibi, yeterli vakit ayıramadığı için, hastaya iyi tedavi uygulayamadığı için sağlıkta şiddet artacak. Ayrıca genç meslektaşlarımızın bu ülkeden umudu kesip yurt dışına gitmesini… Biz bu ülkeyi terk etmelerini istemiyoruz. Ama bu kaçınılmaz sonuçlar yaşanacaktır. Bu bir sistem sorunu, sistemin sahibi de Sağlık Bakanı’dır, hükümettir, iktidardaki tek adamdır. Bunu biliyoruz ve mücadelemizi sürdüreceğiz.”

11 yılda 60 kat arttı

Öte yandan sorunlar sebebiyle yurt dışına giden doktor sayısında da artış yaşanıyor. Türk Tabipleri Birliği (TTB) 2023 yılında ülke dışında çalışmak veya eğitim görmek için gerekli olan iyi hal belgesi için başvuru sayısının 3 bin 25 olduğunu açıklamıştı.

Türk Tabipleri Birliği’nin Aralık 2023’te paylaştığı grafik.

Açıklamada talebin 11 yılda 60 kat arttığı vurgulanmıştı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.