İstanbul yeni sezona hazır: Sanatın starları sergileriyle geliyor
Vuslat uzun bir aradan sonra Türkiye’ye Emanet için dönüyor, Yapı Kredi Sanat resim sanatının bugününü düşünmeye davet ediyor. Algoritmalar ve Hayvanlar ise dijital sergi deneyimine davet ediyor. Buyurun 10Haber sergi turuna...
Bir süredir ABD’de olan Vuslat uzun bir aradan sonra Türkiye’ye Emanet için dönüyor; sanatçı Huo Rf utanç, umutsuzluk, depresyon, öfke ve melankoli gibi bir dizi mahrem duyguyu hatırlatıyor; Yapı Kredi Sanat ise birbirinden farklı sanatçıları resim sanatında bir araya getiriyor. Algoritmalar ve Hayvanlar ise alışkın olduğumuzdan farklı bir sergi deneyimi sunuyor. Zira sergiyi ziyaret etmek için bir galeriye ya da müzeye değil sadece internet bağlantısına ihtiyacınız var. Üstelik sergideki eserlerin satışından elde edilen gelir de anlamlı bir yere gidiyor.
Ayrıca geçen sene ziyaretçilerle buluşan ama yoğun ilgi nedeniyle uzatıldığı müjdesi verilen sergiler de var. Buyrun 10Haber sergi turuna…
Yapı Kredi Sanat birbirinden farklı resim dilleri olan sanatçıların eserlerini bir araya geldiği ‘Bugünü Resmetmek’ sergisine ev sahipliği yapıyor. Küratörlüğünü Didem Yazıcı ve Burcu Çimen’in üstlendiği sergi, 28 sanatçının son beş senedeki çalışmalarından oluşuyor. Serginin en büyük amaçlarından biri resmin piyasa ya da popülizm odaklı olmadığı, eleştirel bir yönü olduğunu da söylemek.
Sergide eserleriyle yer alan sanatçılar: Ahu Akgün, Figen Aydıntaşbaş, Can Aytekin, Gökhun Baltacı, Taner Ceylan, Antonio Cosentino, Cansu Çakar, Timur Çelik, Fulya Çetin, Rojbin Ekinci, Eda Gecikmez, Leylâ Gediz, Tayfun Gülnar, Hakan Gürsoytrak, Onur Kılıç, İhsan Oturmak, Toygun Özdemir, Yağız Özgen, Deniz Pasha, Kirkor Sahakoğlu, Rugül Serbest, Yaz Taşçı, Sevil Tunaboylu, Derya Ülker, Gülnihal Yıldız, Nalan Yırtmaç, Ecem Yüksel ve Erdoğan Zümrütoğlu.
📌 Sergi 11 Ağustos’a kadar Yapı Kredi Galeri’de ziyaret edilebilir.
Sergiye gitmek deyince aklınıza bir müzeyi ya da galeriyi ziyaret etmek, eserler arasında gezmek geliyor olabilir. Ancak bu sergi biraz farklı. Zira herhangi bir yere gitmenize gerek yok, bu bir dijital sergi: Algoritmalar ve Hayvanlar.
Siemens Healthineers Türkiye, 2021 yılında hayata geçirdiği, Algoritmalar ve Bitkiler sergisinin ardından Algoritmalar ve Hayvanlar adını verdiği ikinci sergisiyle devam ediyor. Sergi, hayvan sağlığında tıbbi görüntülemenin önemine dikkat çekmek için farklı türde hayvanların tanı amacıyla çekilmiş MR ve bilgisayarlı tomografi görüntülerini yapıta dönüştürüyor. Çevrimiçi ziyarete açılan ve radyoloji profesyonellerinin imzasını taşıyan sergideki eserlerin satışından elde edilen gelir ise Kurtaran Ev aracılığıyla bağışlanacak. Bu kuruluş, yardıma muhtaç hayvanların sahiplendirilene kadar geçici konaklayacağı bir yaşam alanı sunuyor.
Küratörlüğünü Seda Yörüker’in üstlendiği dijital sergide, veteriner görüntüleme merkezlerine sağlık sorunları ya da tanı amacıyla getirilmiş, aralarında caretta caretta, armadillo, gri langur maymunu ve boa yılanı gibi çok farklı türlerin de olduğu 20 hayvanın MR ve bilgisayarlı tomografi cihazlarında gerçekleştirilen çekimleri yer alıyor.
Sanatçı Huo Rf’nin Hareket Alanı başlıklı kişisel sergisi Versus Art Project’te. Resim, heykel, fotoğraf ve video disiplinlerinde üreten sanatçının bu sergisindeki eserler Spot Işığı (2021) ve Kişi, Eylem, Durum serileri (2019-2024) ile İsimsiz heykel serisinden oluşuyor (2015). Sergi, utanç, umutsuzluk, depresyon, öfke ve melankoli gibi bir dizi mahrem duyguyu hatırlatan eserlerle sizi bekliyor.
📌Hareket Alanı 14 Haziran tarihine kadar ziyarete açık.
Kīpuka. Hawaii dilindeki bu kelime kaos ve felaketin ortasında hayatta kalan ve korunan, magma akıntılarının arasında oluşan kara parçaları anlamına geliyor. Sanatçı Erinç Seymen’in son dönem eserlerinin yer aldığı sergi de ismini buradan alıyor. Mitoloji ve tarihten ögelerin yer aldığı sergi felaket kavramına dair sorgulatmayı amaçlıyor.
📌Sergi, 2 Ağustos’a kadar Zilberman Beyoğlu, Mısır Apartmanı’ndaki ana galerisinde ziyarete açık.
Vuslat’ın ‘Emanet’ adlı sergisi, geçen yıl ilk defa Baksı Müzesi’nde sergilendikten sonra yolculuğuna İstanbul’da devam ediyor. Ebru Yetişkin küratörlüğünde MSGSÜ Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi Beş Kubbe Salonu’nda ziyaretçilerle buluşuyor. Metin, heykel, çizim, ses ve enstalasyondan oluşan eserlerin odağında ise emanet kavramı var. Emanet denilince aklınıza ne geliyor sorusunu kendinize sorabileceğini sergide kavramın güven, bağlılık, ihtimam gösterme, sözüne sadakat ve koruyuculuk gibi anlamlarıyla ilişkisi sorgulanıyor. Sanatçı yaptığı eserlerde küçük yaşta anneannesinden dinlediği masalıların etkisinin büyük olduğunu da şu sözlerle anlatmıştı: “Türkçede ’emanet’ birine bakmak ve korumak amacıyla devretmek anlamına gelir ve bu, güvene dayalı bir sözleşmeyle iç içe geçmiştir. Sergi tamamen bu temaya uygun olarak ‘Emanet’ ismini aldı.”
📌22 Mayıs’ta kapılarını açacak sergi, 30 Haziran’a kadar ziyaret edilebilir.
Kökler, evrensel değerler, geleneksel motifler… Dirimart Pera sanatçı Jennifer İpekel’in Kökler Üç Hür El başlıklı sergisine ev sahipliği yapıyor. Sanatçının galerideki ikinci kişisel sergisinde batik tekniğiyle ürettiği tekstil ve seramik eserler izleyicilerle buluşuyor.
📌Sergi 14 Haziran’a kadar ziyarete açık.
📌 Meşher, ‘Göz Alabildiğine İstanbul:Beş Asırdan Manzaralar’ sergisiyle izleyicileri 500 yıllık bir zaman yolculuğuna çıkarıyor, İstanbul’un siluetine bir uçtan bir uca bakmaya davet ediyor. Ömer Koç Koleksiyonu’nda yer alan çeşitli eserlerden oluşan sergi, geçen yaz açılmıştı. Sergiyi kaçırdıysanız ya da yeniden ziyaret etmek isterseniz iyi haber: 26 Mayıs olan kapanış tarihini 29 Eylül olarak güncelledi.
📌Tate’in koleksiyonunu Türkiye’de ilk kez ağırlayan ‘Dinamik Göz: Optik ve Kinetik Sanatın Ötesinde’ sergisi, ilgi üzerine 7 Temmuz’a uzatıldı.