Doğalgaza aralıkta da zam yok
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar BOTAŞ ve ExxonMobil arasında sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ticaretine ilişkin işbirliği anlaşması imzalandığını duyurdu. Anlaşmayla ABD'den 2.5 milyon ton LNG ithal edilebilecek.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın daha önce İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times’a (FT) verdiği demeçte dile getirdiği doğalgazının neredeyse tamamını ithal eden Türkiye’nin tek bir ortağa bağımlılığını azaltacak “yeni bir tedarik portföyü” oluşturma çalışmalarında önemli bir adım atıldı. ABD’nin başkenti Washington DC’de Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) ve ExxonMobil arasında sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ticaretine ilişkin işbirliği anlaşması imzalandı. Bayraktar X sosyal medya hesabından söz konusu anlaşmaya ilişkin paylaşımda bulundu:
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar:
(BOTAŞ-ExxonMobil Anlaşması)
Türkiye’nin gaz tedariğinin çeşitlendirilmesi açısından önemli.
Bugün itibariyle Türkiye’nin ihtiyacının %8’ini karşılayabilecek büyüklükte bir anlaşma üzerinde mutabakat sağlanmış durumda. pic.twitter.com/xjtT1PGeum
— Gündem 7×24 (@gundem7x24) May 9, 2024
ABD’nin halihazırda Türkiye’nin LNG tedariki sağladığı önemli ülkelerden biri olduğunu belirten Bayraktar temaslarda bulunmak üzere geldikleri Washington’da BOTAŞ ve ExxonMobil arasında LNG ticaretine ilişkin işbirliği anlaşması imzaladıklarını söyledi. Bayraktar “Uzun vadeli olması planlanan bu anlaşma ile kaynaklarımızı çeşitlendirme noktasında bir adım daha atmış olacağız. Gazlaştırma kapasitesiyle dünyada sayılı ülkeler arasında yer alıyoruz. Hem ülkemizin hem bölgemizin enerji arz güvenliğine katkı sağlamaya devam edeceğiz” dedi.
Türkiye’nin hem yerli kaynaklarının hem de uluslararası işbirlikleriyle sağladığı kaynak çeşitliliğinin ülkenin ve Avrupa’nın enerji arz güvenliğine katkısına dikkati çektiklerini aktaran Bayraktar “Hazar Bölgesi ülkeleri ve ülkemiz arasında gerçekleştirilecek yeni altyapı projeleri de bu katkıyı güçlendirecek, küresel enerji arz güvenliğini de olumlu yönde etkileyecektir” diye konuştu.
Bayraktar FT’ye verdiği demeçte Exxon ile görüşülmekte olan uzun vadeli anlaşmayla Türkiye’nin yılda 2,5 milyon tona kadar LNG temin edebileceğini söylemiş, anlaşmanın on yıl sürebileceğini sözlerine eklemişti. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) verilerine göre söz konusu 2,5 milyon ton LNG Türkiye’nin geçen yılki doğalgaz tüketiminin yaklaşık yüzde 7’sini karşılamaya yetecek. Türkiye’nin açık ara en büyük doğalgaz tedarikçisi olan Rusya geçen yıl tüketimin yüzde 40’ından fazlasını karşılamış ve gazın büyük kısmı boru hatlarıyla gelmişti. Ankara’nın hali hazırda Cezayir ve Umman ile uzun vadeli LNG tedarik anlaşmaları var.
Rusya 2022 Şubat ayı sonunda Ukrayna’yı işgalinden sonra kendisine yaptırım uygulayan Avrupa’ya doğalgaz sevkiyatını kesti. Avrupa ülkelerinin önemli bölümü de alternatif enerji kaynağı olarak LNG’ye yöneldi. LNG çoğunluğunu metanın oluşturduğu veya etan ile karıştırılmış ve yabancı maddelerden arındırılarak -160 C’ye kadar soğutulup yoğunlaştırılmış bir bileşim. Gaz sıvıya dönüştürülerek 600 kat daha az yer kaplar hale getirilip ham petrol gibi dev tankerlerle kullanıcı ülkelere gönderiliyor. Varış noktasında tekrar gaza dönüştürülüp diğer doğal gazlar gibi ısınma, pişirme ve enerji için kullanılıyor.
SIVILAŞTIRILMIŞ DOĞALGAZ İHRACATINDA MUHTEŞEM BEŞLİ
(2023 Ocak-Aralık)
Türkiye’nin de anlaşma imzaladığı ABD geçen yıl sonu itibariyle dünyanın en çok LNG üreten ve ihraç eden ülkesi. ABD’yi Avustralya ve Katar izliyor. Sıvılaştırma işlemi daha önce boru hatlarıyla taşımacılığın getirdiği kısıtlamalar nedeniyle bugüne göre çok daha az miktarda ihraç edilebiliyordu. ABD’nin en büyük pazarı Avrupa ülkeleri. Avustralya ise neredeyse tüm LNG’yi Asya’daki müşterilerine gönderiyor. Katar da Asya’nın yanı sıra İngiltere, Belçika ve İtalya gibi Avrupa ülkelerine bir miktar LNG tedarik ediyor. Cezayir gibi ülkeler de Avrupa’ya LNG ihraç ediyor.