Maliye de dört paket açıklayacak ve rakam o zaman netleşecek
Merkez Bankası brüt rezervlerinin geçen hafta 7,5 milyar dolar artması Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’ı sevindirdi. Yılmaz 'Seçim sonrası swap hariç net rezervler 42 milyar dolar' arttı dedi ama ekledi: Hâlâ eksideyiz.
Merkez Bankası’nın (TCMB) yurtiçi ve yurtdışı yerleşiklerin TL’ye geçerek yüksek faizden yararlanmak için bozdurdukları dövizi satın alması rezervleri güçlendiriyor. TCMB’nin seçimler sonrası ağırlıklı olarak yabancı yatırımcıların hızlanan döviz satışlarını karşılaması nedeniyle swap hariç net rezervler geçen hafta (10 Mayıs haftası) 15,2 milyar dolarlık artışla eksi 23,6 milyar dolara yükseldi. Swap hariç net rezervlerdeki artış 29 Mart haftasına yani seçimlerden önceki haftaya göre ise 41.9 milyar dolara ulaştı. Yani TCMB söz konusu dönemde yaklaşık 42 milyar dolar aldı.
TCMB toplam rezervleri de üst üste iki haftalık düşüşün ardından geçen haftayı artışla tamamladı. TCMB verilerine göre, 10 Mayıs itibarıyla toplam rezervler 7 milyar 547 milyon dolar artarak 126 milyar 855 milyon dolardan 134 milyar 402 milyon dolara çıktı. Brüt rezervler 5 milyar 55 milyon dolar artışla 69 milyar 148 milyon dolardan 74 milyar 203 milyon dolara yükseldi. Altın rezervleri 2 milyar 492 milyon dolar yükseldi ve 57 milyar 707 milyon dolardan 60 milyar 199 milyon dolara ulaştı. Bir önceki hafta 21 milyar 79 milyon dolar olan net uluslararası rezervler, söz konusu haftada 9 milyar 793 milyon dolar artarak 30 milyar 872 milyon dolara çıktı.
TCMB verilerine göre 10 Mayıs haftasında yabancı yatırımcılar Türk tahvillerinde 2 milyar 830 milyon dolarlık net alım yaptı. Böylelikle tahvilde rekor yabancı alımı gerçekleştirildi. Aynı haftada yabancıların hisse senetlerinde 85 milyon dolarlık net alım yaptığı görüldü.
Hazine ve Maliye Bakanlığı geçen hafta 5 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli tahvil, 9 yıl vadeli tahvil, 2 yıl vadeli tahvil ve 11 ay vadeli bono ihraç etmiş ve toplam 48,2 milyar TL’lik borçlanma gerçekleştirilmişti. Bu ihalelere yabancı yatırımcı ilgisinin yoğun olduğu ifade edilmişti.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da geçen haftaya ilişkin rezerv verilerinin belli olmasından sonra yaptığı sosyal medya paylaşımında “Rezervlerimizdeki artış ve artan yabancı sermaye girişleri, tesis etmekte kararlı olduğumuz dezenflasyon sürecine önemli bir katkı sağlayacaktır. Kararlılıkla uyguladığımız programımızın etkilerini hem reel sektörde hem finansal piyasalarda görmeye devam edeceğiz” dedi.
Yabancı yatırımcının programımıza duyduğu güvenle birlikte ülkemize sermaye girişleri artarak devam ediyor.
Bunun bir sonucu olarak, geçen yıl seçim öncesinde 700 puanı aşan CDS risk primimiz de düşmeye devam ediyor. 4 yılın ardından risk primimiz 270 puan düzeyiyle en düşük…
— Cevdet Yılmaz (@_cevdetyilmaz) May 16, 2024
Yılmaz, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, yabancı yatırımcının programlarına duyduğu güvenle birlikte, ülkeye sermaye girişlerinin artarak devam ettiğini belirtti. Bunun bir sonucu olarak, geçen yıl seçim öncesinde 700 puanı aşan 5 yıllık kredi risk priminin (CDS) de düşmeye devam ettiğini, 4 yılın ardından risk priminin 270 puan düzeyiyle en düşük seviyede gerçekleştiğini vurgulayan Yılmaz, yurt dışı yatırımcının 10 Mayıs haftasında Türk tahvillerindeki rekor seviyedeki alımıyla birlikte, hisse senedi ve tahvil piyasası aracılığıyla ülkeye yurt dışından gelen döviz miktarının 22 Mart-10 Mayıs 2024 döneminde nette yaklaşık 6,4 milyar dolar seviyesine ulaştığını belirtti. Yılmaz, sermaye girişlerinin artmasıyla rezervlerin de güçlenmeye devam ettiğini vurgulayarak, şu görüşleri dile getirdi:
“TCMB brüt rezervlerindeki artış 10 Mayıs haftasında bir önceki haftaya göre 7,5 milyar dolara ulaşmış, böylelikle son 3 yıl içindeki en yüksek haftalık rezerv artışı kaydedilmiştir. Böylece 31 Mart yerel seçim sürecinden bu yana, Merkez Bankamızın döviz alımı ve döviz kazandırıcı işlemler sonucunda swap hariç net rezervlerinde 42 milyar dolarlık artış olmuştur. Rezervlerimizdeki artış ve artan yabancı sermaye girişleri, tesis etmekte kararlı olduğumuz dezenflasyon sürecine önemli bir katkı sağlayacaktır. Kararlılıkla uyguladığımız programımızın etkilerini hem reel sektörde hem finansal piyasalarda görmeye devam edeceğiz.”
TCMB’nin haftalık istatistikleri açıklamasının ardından Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı:
“Programımız çalışıyor, finansal göstergelerimiz iyileşiyor. Risk primini gösteren CDS geçen yıl mayıs ayına göre 435 baz puan azalarak 2020 yılı şubat ayından sonraki en düşük seviyesi olan 268 baz puana geriledi. 2023 yılı ağustos ayından itibaren kesintisiz olarak gerileyen kur korumalı mevduat stoku yüzde 36 azalırken nominal düşüş 1,2 trilyon TL’ye ulaştı. Bu dönemde, TL mevduatların toplam içindeki payı 14 puan arttı. Merkez Bankası brüt rezervi 134,4 milyar dolara ulaşırken, swap hariç net uluslararası rezervlerde son bir buçuk aydaki iyileşme 42 milyar dolar oldu. Programımızın olumlu sonuçları ve artan güven ile güçlenen finansal istikrar dezenflasyona önemli katkı sağlayacak.”
Programımız çalışıyor, finansal göstergelerimiz iyileşiyor.
Risk primini gösteren CDS geçen yıl mayıs ayına göre 435 baz puan azalarak 2020 yılı şubat ayından sonraki en düşük seviyesi olan 268 baz puana geriledi.
2023 yılı ağustos ayından itibaren kesintisiz olarak gerileyen…
— Mehmet Simsek (@memetsimsek) May 16, 2024