10 bin kişilik Magarsus antik tiyatrosu gün yüzüne çıkarılıyor

Blu TV'nin sevilen dizisi 'Magarsus'a da adıyla ilham olan Adana'daki antik kentte arkeolojik kazılarda yeni safhaya geçiliyor. Roma döneminin bu ihtişamlı kentinin 10 bin kişilik antik tiyatrosu gün yüzüne çıkarılıyor.

Kültür Sanat 25 Mayıs 2024
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Adana’nın Karataş ilçesindeki Magarsus antik kentinde arkeolojik kazılar hız kazanıyor. Blu TV’de yayınlanan aynı adlı diziye ilham olan antik kent, bu sayede yeniden gündemde. Milattan önce 7. yüzyılda kurulduğu tahmin edilen antik kentteki yaklaşık 10 bin kişilik tiyatro, restorasyonun ardından kentteki kültürel etkinliklere de ev sahipliği yapacak. Geçen sezon Makedonya Kralı Büyük İskender’in milattan önce 333 yılındaki İssos Savaşı öncesinde kurban kestiği Athena Magarsia Tapınağı’nın yeri tespit edilen antik kentin tiyatro bölümünde bu yıl restorasyon çalışmalarına başlanacak.

Magarsus kazıları salgında duraksamıştı

Magarsus Antik Kenti’nde, Cumhurbaşkanlığı kararı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ve Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi koordinesinde iki yıl önce yeniden başlatılan kazı çalışmaları geçen sene tamamlandı. Kazı başkanı Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Erhan, 2013 yılında başlayan tiyatro kazısının Kovid-19 süreci ve başka gerekçelerle 2018-2021 yıllarında dört sezon boyunca duraksadığını hatırlattı.

Magarsus antik kenti Akdeniz’in hemen kıyısında yer alıyor.

Olumsuzluklara rağmen bölgedeki kazıların altı sezon sürdüğünü ve geçen yıl tamamlandığını belirten Erhan, bu süreçte de tiyatronun restorasyon projesinin hazırlandığını söyledi. Magarsus kazı başkanı Fatih Erhan, son yapılan kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan kısımların da restorasyon projesine eklendiğini anlatarak, “Öncelikle hızlı şekilde çizimdeki eksikler tamamlandıktan sonra taş restorasyonuna da geçeceğiz. Bizim için hızlı olması daha iyi. Çünkü çok büyük bir antik kent. Anıtsal bir yapıyla başladık. Özellikle Helenistik dönemi kazılarında en büyük konu eğer açığa çıkartıyorsanız oksijenle temasla bozulmalar olabiliyor. Acilen o yüzden taş restorasyonu/konservasyonu gerekiyor” dedi.

Tiyatronun restorasyonun ardından kente büyük katkı sağlayacağına inandığını ifade eden kazı başkanı Fatih Erhan, son olarak şunları söyledi: “Bakanlığımızın uygun göreceği kültürel etkinlikler burada düzenlenebilecek. Özellik Portakal Çiçeği Karnavalı veya diğer festivaller kapsamında konserler yapıldığını düşündüğümüz zaman tiyatro, bu etkinliklere ayrı bir ivme kazandıracak, bölgenin gelişmesine katkı sunacaktır.

Roma'dan Osmanlı'ya uygarlıkların kenti Sillyon gün yüzüne çıkarılıyorRoma’dan Osmanlı’ya uygarlıkların kenti Sillyon gün yüzüne çıkarılıyor

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.