Nur Sürer’den Farah Zeynep Abdullah’a cevap: Yılmaz Güney sinemacıların kırmızı çizgisidir
İbrahim Tatlıses'in Yılmaz Güney'i taklit ettiği bir sinema macerası var. Çoktan unutulan bu sinemayı Kültür Yolu Festivali hatırladı. Yozgat Bozok Üniversitesi'nden Doç. Rıfat Becerikli, İbrahim Tatlıses Filmleri Okuması başlıklı söyleşi düzenledi.
İbrahim Tatlıses’in yıldızı parladığı dönemlerde onu dikkatle takip eden isimlerden biri Yılmaz Güney’dir. Güney İmralı Cezaevi’nden yakın arkadaşı Nihat Behram’a bir mektup gönderir. Mektupta “İ. Tatlıses adındaki türkücü yakında ‘Top Star’lardan biri olacak. Amaçları içi boşaltılmış, arabeskleştirilmiş bir Yılmaz Güney yaratmak. Bunun önünü kesmeliyiz. Bu adamı bul ve bir filmimizde başrol teklif et, gerisini bana bırak” yazar.
Lakin Nihat Behram o günlerde ne Tatlıses’i ne de Güney’in öngörüsünü önemser. Tatlıses kısa zamanda Güney’in deyişiyle Top Star olur. Ve sinema macerasında Yılmaz Güney’e öykünür, onu taklit etmeye başlar. Öyle ki işi abartıp ‘Nasıl İsyan Etmem’ filminde Güney’in ‘Baba’ filmini sahne sahne taklit eder. Bugünün moda deyimiyle copy-paste bir filmdir ‘Nasıl İsyan Etmem’.
İbrahim Tatlıses yaklaşık 50’e yakın film ve dizide rol aldı. Lakin rol almakla kalmadı yönetmenliğe de öykündü, 21 film yönetti. Özellikle sinema çalışmalarına 80’lerde yoğunlaştı. Ama bu yoğun ilgisine rağmen bir sinema kişiliği yaratamadı.
Tüm bunları anlatmamızın sebebi Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın düzenlediği Kültür Yolu Festivali’ndeki bir etkinlik. Kültür Yolu Festivali’nin duraklarından biri Şanlıurfa. 25 Mayıs’ta başlayan ve dokuz gün devam edecek festivalde Şanlıurfa’da, Yozgat Bozok Üniversitesi’nden Doç. Dr. Rıfat Becerikli, İbrahim Tatlıses Filmleri Okuması başlıklı söyleşi düzenledi. Şanlıurfa’dan gelen haberlere bakılırsa etkinliğe katılım yoğun olmuş. Şoray Uzun da Becerikli’nin söyleşisinin moderasyonunu üstlenmiş. Lakin söyleşiyi önemli kılan Tatlıses’in çoktan unutulan sinemasının halka açık ortamda bir akademisyen tarafından anlatılması.