Dünyanın en yalnız ağacına yapay zekayla partner aranıyor

Dünyanın en yalnız ağacı olarak bilinen nesli tükenme tehlikesi altındaki erkek ağaca üreyebilmesi için yapay zeka yardımıyla dişi partner aranıyor.

Çevre 30 Mayıs 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Yapay zeka partner arayışında...

Bilimsel adı Encephalartos woodii (E. woodii). Nadir bulunan bir sikad türü, palmiye benzeri bir ağaç. Erkek. Dinozorlardan önce bile vardı. Gezegende nesli en çok tehlike altında olan organizmalardan biri olduğuna inanılıyor. Dişisi olmadan doğal yolla çoğalamıyor. Şimdi Southampton Üniversitesi’nden bilim insanları bilinen tek Encephalartos woodii’nin bulunduğu Güney Afrika’da binlerce dönümlük ormanı tarıyor. Amaç ona dişi partner bulmak.

Araştırma görevlisi olan Dr. Laura Cinti dişi E. woodii’yi aramak için insansız hava araçları ve yapay zekayı kullanan ilk projeye liderlik ediyor: Hikayesi ilham verici, tam bir karşılıksız aşk hikayesi. Umarım oralarda bir yerlerde bir dişi vardır, sonuçta bir zamanlar vardı. Nesli tükenmeye bu kadar yakın bir bitkiyi doğal üreme yoluyla geri getirmek harika olur.”

Dr. Cinti Londra’da Kew Kraliyet Botanik Bahçeleri’ndeki çoğaltılmış klonlardan biriyle.

Bilinen tek E. woodii 1985’te Güney Afrika’daki Ngoye Ormanı’nda bulunmuş. Tek erkek bitki olduğundan sonraki çoğaltılan klonların hepsi erkek. Ormanda dronla yapılan görüntülenme yapay zeka tarafından analiz ediliyor. 4 bin hektarlık ormanın henüz yüzde 2’si taranmış durumda.

Dr. Ciniti yapay zekayla ormandaki bitkileri şeklinden tanımak için bir görüntü tanıma algoritması kullandıklarını anlattı. Kullandıkları yapay zeka modelini eğitmek için bitkilerin farklı ekolojik ortamlarda fotoğraflarını üretmişler.

Şimdiye kadar tamamı hiç keşfedilmeyen ormanda bu yöntemle E. woodii’ye partner bulmayı umuyorlar. Bu zamanda partner bulmak zor, iyi şanslar E. woodii!

Uzmanı yanıtlıyor: Bugünlerde aşkı bulmak neden daha zorUzmanı yanıtlıyor: Bugünlerde aşkı bulmak neden daha zor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.