Kore’de sular durulmuyor: Balon krizinden sonra Güney hayati anlaşmayı askıya aldı

Kore Yarımadası'nı sarsan çöp balonları krizinde gerilim Kuzey'in "Şimdilik başka göndermeyeceğiz" açıklamasıyla düşerken Güney Kore yönetimi 2018'de imzalanan hayati öneme sahip güvenlik anlaşmasını askıya aldı.

Dünya 5 Haziran 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: Shutterstock

Savaşın bittiği 1953 yılından beri dönem dönem gerilen Kore Yarımada’sı son günlerde çöp balonu kriziyle sarsıldı. Kuzey Kore, Güney’in balonlarla gönderdiği propaganda broşürlerine karşılık Güney’i uçan balonlarla adeta çöp ve dışkı yağmuruna tuttu.

Güney Kore daha önce çöp balonlarını sınıra gönderen Kuzey Kore’ye karşı “dayanılmaz” önlemler alacağını ve bu önlemler arasında sınıra yerleştirilen hoparlörlerden Kuzey’e yönelik propaganda yapılmasının da yer alabileceğini söyledi.

Kuzey Kore balonların Güney’deki Kuzey Koreli sığınmacılar ve aktivistler tarafından yürütülen ve düzenli olarak Pyongyang karşıtı broşürler ile gıda, ilaç, para ve K-pop müzik videoları ve diziler yüklü USB bellekler içeren şişme balonları sınır ötesine gönderen bir propaganda kampanyasına misilleme olduğunu açıkladı.

Reuters’a konuşan bir görgü tanığına göre Güney’den yaklaşık 50 Kuzey Koreli bir sınır tepesinde bulunan nöbetçi kulübesine giden birkaç yüz metre uzunluğunda bir çit inşa ederken görüldü.

Gönderilen çöp balonlarını “yeterli” bulan Pyongyang balon gönderimini “şimdilik” askıya aldığını duyurdu fakat bu gerilimi dindirmeye yetmedi.

‘Barışı tehlikeye atıyor’

Yonhap haber ajansının aktardığı habere göre Kuzey Kore ile yaşanan gerginlik nedeniyle düzenlenen kabine toplantısının ardından Devlet Başkanı Yoon Koreler Arası Anlaşma’nın askıya alınmasını öneren önergeyi imzaladı. Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamaya göre toplantıda konuşan Başbakan Han Duck Soo “Kuzey Kore’nin sürekli tehditleri sadece halkımızın güvenliğini değil, aynı zamanda Kore Yarımadası’ndaki barışı da ciddi şekilde tehlikeye atıyor” şeklinde konuştu.

Başbakan Han Kuzey Kore’ye barış ve istikrarı tehdit eden provokasyonlara son vermeye ve Kore Yarımadası’nın ortak refahı için çaba sarf etmeye çağırdı. Han, anlaşmanın askıya alınmasının ülke yasaları gereği meşru olduğunu ifade ederek “Bu adım 19 Eylül’de imzalanan askeri anlaşmayı desteklemekte ve Kuzey Kore’nin provokasyonlarına karşı daha etkili önlemler alınmasını sağlamaktadır” dedi.

Savunma Bakan Yardımcısı Cho Chang Rae, verdiği basın açıklamasında, Koreler Arası Anlaşma’nın askıya alınmasının onaylanmasıyla 5 yıldan uzun bir süre sonra ilk kez Askeri Sınır Çizgisi ve kuzeybatı sınır adaları yakınlarında tüm askeri faaliyetlerin yeniden başlayacağını duyurdu.

‘Ordumuz sert bir şekilde karşılık verecek’

Cho “Bu karar 2018 anlaşmasıyla kısıtlanan ordumuzun tüm askeri faaliyetlerini normale döndürüyor” diyerek Güney Kore halkının güvenliğini korumak için gereken tüm önlemleri alacaklarının sözünü verdi. Kuzey Kore’ye kararın sorumluluğunu yükleyen Cho “Eğer Kuzey yeni provokasyonlara başvurursa ordumuz Güney Kore-ABD savunma ittifakı temelinde sert bir şekilde karşılık verecektir” dedi.

Ayrıca Koreler Arası Anlaşma’nın askıya alınmasıyla Güney Kore’nin, Kuzey Kore’ye yönelik insan hakları ihlalleri ve K-Pop şarkıları içeren “hoparlörlü propaganda” yayınlarına yeniden başlayabileceği belirtildi. Adı açıklanmayan bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi de Kuzey Kore ile 2018’de imzalanan gerilimi azaltma anlaşmasının askıya alınma kararını açıklamadan önce ABD, Çin, Japonya ve Rusya’yı bilgilendirdiklerini belirtti.

Güney Kore Ulusal Güvenlik Konseyi’nden yapılan açıklamada, anlaşmanın askıya alınmasının Güney’in askeri sınır yakınında eğitim yapmasının ve Kuzey Kore’nin provokasyonuna karşılık “yeterli ve acil önlemler” almasının önünü açacağı belirtildi.

İki Kore arasında 2018’de aylar süren tarihi zirve toplantılarından çıkan en önemli anlaşma olan pakt, Pyongyang’ın geçen yıl artık buna bağlı olmadığını ilan etmesiyle neredeyse hurdaya ayrılmıştı. O tarihten bu yana Kuzey, askeri sınıra yakın karakollara asker ve silah konuşlandırdı.

Sonrasında Seul yönetimi Kasım 2023’te, 2018’de Kuzey Kore ile imzalanan ve bölgedeki askeri gerilimi azaltmayı hedefleyen anlaşmanın bazı maddelerini geçici olarak askıya aldığını duyurdu.

Kore Yarımadası'nı sarsan balonlu çöp savaşlarına şimdilik son: Yeterince kirlendilerKore Yarımadası’nı sarsan balonlu çöp savaşlarına şimdilik son: Yeterince kirlendiler

Kore Yarımadası'nda dışkı krizi büyüyor: Kuzey daha çok balon göndermeye başladıKore Yarımadası’nda dışkı krizi büyüyor: Kuzey daha çok balon göndermeye başladı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.