G20’de bir ilk: Maliye bakanları ‘ultra zenginlere vergi’ için işbirliği yapacak
Kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarında geçen hafta 36,8 milyar TL ile 2 Şubat'tan bu yana en hızlı çıkış kaydedildi. Son düşüşle birlikte KKM hacmi 2,12 trilyon TL'ye geriledi.
Kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarında yaklaşık bir aydır başlayan düşüş ivmesi daha da hızlandı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre 31 Mayıs haftasında KKM’de 36,8 milyar TL’lik düşüş izlendi. Bu son dört ayın en yüklü düşüş rakamı oldu. Son düşüşle birlikte KKM hacmi 2,12 trilyon TL’ye geriledi.
KKM stokunun önemli bölümü dövizden dönüşümlü KKM’den oluşuyor. Merkez Bankası (TCMB) ilk kez geçen ay kur korumalı döviz/altın dönüşümlü mevduat/katılma (DDKKM) ve Türk Lirası (TL) mevduat/katılma (TL KKM) hesaplarının stok bakiyeleri sonuçlarını açıklamaya başladı. Verilere göre mart sonunda 74,3 milyar dolar olan DDKKM stok bakiyesi nisan sonunda 72,8 milyar dolara indi. Gerçek kişi DDKKM stok bakiyesi 51,9 milyar dolardan 51,4 milyar dolara, tüzel kişi DDKKM stok bakiyesi 22,4 milyar dolardan 21,3 milyar dolara geriledi. TL KKM stok bakiyesi ise bir ayda 33,7 milyar TL azalarak 98,8 milyar TL’den 65,1 milyar TL’ye geldi.
Bu arada Merkez Bankası’nın (TCMB) döviz rezervlerindeki kuvvetli yükseliş geçen hafta da devam etti. TCMB tarafından yayımlanan haftalık verilere göre net rezervler 31 Mayıs itibarıyla bir önceki haftaya göre 5,11 milyar dolar artışla 45,46 milyar dolara yükseldi. Toplam rezervler yine 31 Mayıs itibariyle bir önceki haftaya göre 1,4 milyar dolar artarak 143,65 milyar dolar oldu. TCMB’nin swap hariç net rezervi geçen hafta 1,5 milyar dolar oldu. Swap hariç net rezervler geçen hafta 5,1 milyar dolar seviyesindeydi.
TCMB geçen yıl aralık ayında rezervlerde tekrar görülen kayıpların ardından nisan ayının başından bu yana, artan yabancı ilgisi ve azalan döviz talebinin etkisiyle rezervlerini artırmaya başladı. Rezervlerde iyileşmeye paralel olarak TCMB’nin 29 Mart’ta -65.5 milyar dolar ile tarihi dip seviye inen swap hariç net rezervleri dört yıl aradan sonra ilk kez pozitife geçti. Swap hariç net rezerv bir önceki haftaki eksi 5 milyar dolardan artı 1,5 milyar dolara yükseldi.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Rezervlerimiz ve makro finansal istikrarımız güçleniyor. Swap hariç net rezervlerimiz, 2020 yılı mart ayından sonra ilk defa pozitife döndü. Son 2 ayda swap hariç net rezervler 67 milyar dolar arttı. Brüt rezervler ise 143,6 milyar dolara ulaştı” dedi.
Şimşek açıklamasında “Rezervlerimizin daha da artırılması için yeşil dönüşüm, enerji verimliliği ve yeni sanayi politikalarıyla sürdürülebilir cari açığa ulaşılması, doğrudan yabancı yatırımları artırmaya yönelik politikalar ve sermaye benzeri dış kaynağa erişim önem arz etmektedir. Bunu da programı kararlılıkla uygulayarak başaracağız” diye konuştu.
Dış şoklara karşı dayanıklılığımız daha da artıyor.
Rezervlerimiz ve makro finansal istikrarımız güçleniyor.
Swap hariç net rezervlerimiz, 2020 yılı mart ayından sonra ilk defa pozitife döndü.
Son 2 ayda swap hariç net rezervler 67 milyar dolar arttı.
Brüt rezervler ise… pic.twitter.com/9mQYFBmHcI
— Mehmet Simsek (@memetsimsek) June 6, 2024