Heykelleri ve enstelasyonlarıyla tanınan Olafur Eliasson, İstanbul Modern'de, Akbank 42. Günümüz Sanatçıları Ödülü Yarışması sonuçlarınca sergilenmeye değer görülen 22 genç sanatçının eserleri Akbank Sanat'ta...
Akbank 42. Günümüz Sanatçıları Ödülü Yarışması sonuçları açıklandı. Genç sanatçılara destek olmak amacıyla Resim ve Heykel Müzeleri Derneği iş birliğiyle düzenlenen yarışmada 22 sanatçının eseri sergilenmek üzere seçildi.
Sergide Büşra Aydagün, Hamide Çelik, Beyza Durhan, Nejbir Erkol, Seda Gecü, Ekin Göre, Güler Güçlü, Serenay Gülyağcı, Kıvılcım Sir Güngörün, Akın Güreş, Tekin Karakuş, Ekin Keser, Ecem Dilan Köse, Sıla Sevcan Örün, Nazan Özaras, Yusuf Özcan, Anı Ekin Özdemir, Baran Efe Öztürk, Edanur Sabuncu, Berk Şenol, Can Yıldırım ve Damla Yücebaş’ın eserleri yer alıyor.
Sergide çalışmalarıyla yer alan Anı Ekin Özdemir, bu projenin bir parçası olduğu için gururlu, “Aslı Seven’in küratörlüğünde ve sergi bağlamında böyle güzel çalışmalar, yaklaşımlar ve sanatçılarla aynı alanı paylaşmak benim için çok değerli” diyor.
Sergideki çalışmasına gelecek olursak… Salona girdiğinizde, uzun bir duvar boyunca izleyicileri karşılayan çalışmasının ilham kaynağı Marmara Denizi ve Astrida Neimanis’in yazıları. Özdemir, Marmara Denizi çevresinde gezinen fotoğraf, şiir ve fragmanların buluştuğu bir kitap ve insan bedenini su kütlesi olarak algılama önerisi sunuyor. Sanatçı yaratım süresini okuyarak ve suyu düşünerek geçirmiş: “Yaratım sürecinde beni okumak ve su ile düşünmek destekledi. Buna paralel olarak fotoğraf çekmek, fotoğraflara ve sanatçı kitaplarına bakmak, iklim krizi konusunda, deneyimler ve teoriler çevresinde konuşmak, bunlara ek olarak yazmak, kağıt üzerindeki alana ve yazmaya deneysel ve akışkan olarak yaklaşmak da bu sürecin büyük ve önemli bir parçasıydı.”
Yusuf Özcan ise çalışmasını “çocukluğuma eşlik etmiş binaların dış cephelerinde çocukluğumu aradığım bir seri” diyerek anlatıyor. İlham kaynağı ise mimari, dönem teknolojisi ve geçmişe olan özlemi: “Yaratım sürecim aslında çok organik çünkü zaten eski teknolojiye ilgiliyim ve sürekli döneme ait aletler araştırıyorum. Bu seriyi çeken aleti de internette görüp derhal satın aldım ve dışarı çıkıp mahallemi, gittiğim yerleri fotoğrafladım fakat makine bir gün sonrasında kamerayı açmamaya başladı. Totalde çektiğim 10 fotoğrafın 5’i şu an sergileniyor. Jürinin makineyi de sergileme teklifi çok hoşuma gitti. Artık emekli olmuş bir Casio’yu da emeklerine yakışır şekilde, çektikleriyle birlikte anıyoruz.”
📌Sanatçı Kerem Ozan Bayraktar, bağımsız küratör – yazar Tuçe Erel, küratör Aslı Seven, Resim ve Heykel Müzeleri Derneği Yöneticisi Gönül Nuhoğlu ve Akbank Sanat Müdürü Derya Bigalı’dan oluşan jürinin seçtiği eserler 5 Haziran – 31 Temmuz 2024’te Akbank Sanat’ta Aslı Seven’in küratörlüğünde sanatseverlerle buluşuyor.
Heykelleri ve enstelasyonlarıyla bilinen İzlandalı-Danimarkalı Olafur Eliasson yaşayan en önemli sanatçılardan biri. Eliasson yerleştirmeler, resimler, heykeller, fotoğraflar ve filmler içeren geniş kapsamlı sergileriyle yaklaşık 30 yıldır sanat dünyasının önde gelen isimlerinden. liasson, ilk kez İstanbul’a geliyor. Sanatçının 30 yıllık kariyerinin özeti niteliğindeki ‘Olafur Eliasson: Senin Beklenmedik Karşılaşman’ başlıklı sergi, 7 Haziran’da İstanbul Modern’de açıldı. 10Haber kültür sanat ekibi şef editörü Olkan Özyurt serginin açışılında oradaydı. Eliasson’un sanata bakış açısını, “İzleyicinin deneyimiyle sanat eserinin anlam ve değer kazanacağını düşünenlerden” diyerek anlatıyor.
📌Sergi 7 Haziran 2024–9 Şubat 2025 tarihleri arasında izleyiciyle buluşacak.
Müze ve galeriler yaz sezonuna iddialı başlangıçlar yaparak sanatseverleri heyecanlandırdı. Bir yandan da devam eden ve görmek için sayılı günlerimizin kaldığı sergileri hatırlamak da fayda var. Bu sıcaklarda kendimizi evden çıkaramadığımız günlerde Galeri Zilberman adını T. S. Eliot’ın Dört Kuartet şiirinin bir dizesinden alan Ev başladığın yerdir sergisine ev sahipliği yapıyor. Küratörlüğünü Nazlı Yayla’nın üstlendiği sergide Hera Büyüktaşcıyan, Guido Casaretto ve Lucia Tallová’nın ev kavramını sorgulayan yapıtları var.
Pera Müzesi Ters Yüz PƎRⱯ sergisi de göz açıp kapatılınca kadar hızlı geldi geçti! Tahran, Osaka, Hong Kong, Berlin, İstanbul, Weimar ve Almanya’nın diğer kentlerinden 20 sanatçı, mimar ve araştırmacıyı bir araya getiren Ters Yüz PƎRⱯ sergisi 18 Ağustos’a kadar müzenin 4. ve 5. katlarında ziyaret edilebilir.
Yapı Kredi Sanat birbirinden farklı resim dilleri olan sanatçıların eserlerini bir araya geldiği ‘Bugünü Resmetmek’ sergisine ev sahipliği yapıyor. Sanatçı Erinç Seymen’in son dönem eserlerinin yer aldığı sergisi Kīpuka 2 Ağustos’a kadar Zilberman Beyoğlu, Mısır Apartmanı’ndaki ana galerisinde.
O zaman bir de takvimlere işaretlenecek bir sergi haberi verelim. Sanatçı Sarkis, Hrant Dink için bir vitray üretti. Bu vesileyle sanatçı yeni vitrayın hikâyesini keşfetmek için 23,5 Hrant Dink Hafıza Mekânı’nda ilgileleriyle buluşacak.
Bu sohbette Sarkis, 19 Ocak 2007’de Hrant Dink’in öldürülmesinin trajik izlerini 2024’e taşıyan, daha önce hiç görülmemiş bir vitrayın hikâyesini anlatacak. Sarkis bu özgün eserin Rönesans’ın dev isimleri Mantegna ve Grünewald’ın eserleriyle ve ünlü yönetmen Pier Paolo Pasolini’nin bir filmiyle nasıl bağlantılı olduğunu dinleyicilerle görseller eşliğinde paylaşacak. Takvimler şimdiden 3 Temmuz’a işaretlenebilir. Bu arada hatırlatalım, sohbete yüz yüze katılmak isteyenler için kontenjan dolmuş olsa da online katılım için hala şansınız var. Ama siz yine de kayıt formu için acele edin deriz.