Tümör nedeniyle kaybetmişti, beyin sapı implantıyla yeniden duymaya başladı: ‘Anne karnem çok güzel’

Beyin tümörü nedeniyle işitme yetisini kaybeden üç çocuk annesi Rabia Özkan'a işitsel beyin sapı implantı takıldı. Genç anne, dünyada sayılı merkezde yapılan bu operasyon sayesinde aylar sonra çok özlediği evlatlarının sesini duyabildi.

Popüler 14 Haziran 2024
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Genç anne, dünyada sayılı merkezde yapılan operasyonla aylar sonra yeniden duymaya başladı.

Genetik ‘nörofibromatozis’ hastalığı nedeniyle her iki işitme sinirinin üzerinde beyin tümörleri oluşan ve bu nedenle ameliyata alınan Rabia Özkan, başarılı bir operasyonla tümörlerinden kurtuldu ancak ameliyatın kaçınılmaz sonucu olarak işitme yetisini kaybetti.

Üç çocuk annesi 32 yaşındaki Özkan’a beklediği güzel haber, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi’nden geldi.

Kulak Burun ve Boğaz (KBB) Hastalıkları Anabilim Dalından Doç. Dr. Emre Ocak ile Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. İhsan Doğan öncülüğünde, dünyada sayılı merkezde yapılabilen operasyonla işitsel beyin sapı implantı takılan genç anne, bu sayede evlatlarının çok özlediği seslerini yeniden duyabilmeye başladı.

‘Çok nadir yapılan bir ameliyat’

Rabia Özkan’ın tekrar duymaya başladığı ilk anlara Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar da eşlik etti, ardından Özkan’ın sağlık durumuna ilişkin bilgi verdi: “Bugün burada bir mutluluğa şahit oluyoruz. 6 aydır hiç duymayan Rabia kardeşimiz, yeniden duyabilmeye başladı. İşitsel beyin sapı implantı uygulaması Avrupa’da, ülkemizde çok nadir yapılan bir ameliyat. Rabia’nın da başlangıçta yüzde 30 civarı bir algılaması vardı, şimdi yüzde 50’lere çıkıyor, bu giderek artacak.”

Bugün karne sevinci yaşayan öğrencilerden Özkan’ın 8 yaşındaki oğlu Yusuf  “Anne karnem çok güzel” diye seslendi. Oğlunun bu sözlerini duyabilmenin sevincini yaşayan Özkan da oğlunu kucaklayarak tebrik etti.

‘En çok evlatlarımın sesini özledim’

4, 8 ve 15 yaşında üç çocuğu olan Rabia Özkan da 6 aydır duyamadığını belirterek, “En çok özlediğim, duymak istediğim ses, evlatlarımın sesi” dedi. Farklı hisler içinde olduğunu vurgulayan Özkan, “Bugün ilk defa bu şekilde duyabildim, çok mutluyum, çok şükür. Çocuklarımın sesini yeniden duyabiliyorum. Hocalarıma çok teşekkür ederim. Zamanla daha da iyi olacağım.” diye konuştu.

‘Ses uyarılarını yavaş yavaş vermeye başladık’

İbni Sina Hastanesi KBB Uzmanı Doç. Dr. Emre Ocak ise normalde ‘biyonik kulak’ olarak da bilinen koklear implant uygulamasını sıklıkla yaptıklarını ama Rabia Özkan’ın durumunun çok daha farklı olduğunu anlattı. Özkan’ın koklear implanttan fayda göremeyeceğini, bu nedenle işitsel beyin sapı implantı uygulamasının gerçekleştirildiğini belirten Ocak, şöyle devam etti: “İşitmenin beyindeki en üst merkezi olan beyin sapındaki duyma çekirdeklerine elektriksel uyarım sağlayan, ‘işitsel beyin sapı implantı’ adı verilen özel bir implantı, beyin cerrahi kliniğimizin kıymetli hocalarıyla, başarıyla Rabia hanıma uyguladık. Ameliyat yaklaşık 2 ay önce yapıldı, bu bir beyin ameliyatı olduğu için bölgenin bir süre iyileşmesi beklendi. Yeterli iyileşmenin sağlanmasıyla ses uyarılarını yavaş yavaş vermeye başladık. Hemen yükseğe çıkartmıyoruz çünkü implant çok kritik bir bölgede ve başka sistemlere zarar vermesini istemiyoruz.”

‘Dış parça sesleri beynin içindeki parçaya gönderiyor’

İmplant hakkında bilgi veren Doç. Dr. Ocak, “Taktığımız implant beynin tam orta bölgesinde yer alıyor. Bunun bir de dış parçası var, o da kulak arkasına takılıyor. Dış dünyadan gelen sesleri bu dış parça algılıyor ve beynin içindeki parçaya gönderiyor. Çok nadir yapılan bir operasyon. Sadece erişkin hastalara değil, çocuklara da bu ameliyat yapılabiliyor.”

Doç. Dr. Ocak, Özkan’ın şu an iyi bir noktada olduğunun altını çizerek, “Rabia hanımın işitmesi giderek artacak, daha iyi duymaya başlayacak” dedi.

Etrafta işitme cihazı kullananlar artıyor, çünkü…Etrafta işitme cihazı kullananlar artıyor, çünkü…

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.