‘Abi’ yok, futbol yok, 3 puan var!
Fransa ve Ermenistan arasında Caesar topçu sistemlerinin satışına ilişkin sözleşme imzalandı. Sözleşmeye Azerbaycan "Fransa'nın ikiyüzlülüğünün bir başka örneği" diyerek tepki gösterdi. Akabinde Erdoğan-Paşinyan görüşmesi geldi.
Ermenistan ile Rusya arasındaki ilişkilerde son dönemde artan gerilim dikkat çekiyor. Ermenistan’ın Rusya’nın bölgedeki etkisini azaltma ve Batı ile daha yakın ilişkiler kurma çabaları iki ülke arasındaki tansiyonu hiç olmadığı kadar yükseltti.
Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan Rusya’yı Ermenistan’ın güvenlik ihtiyaçlarına yeterince cevap vermemekle eleştiriyor. Paşinyan Moskova’nın Dağlık Karabağ konusunda tarafsız kalması ve Ermenistan’ın askeri desteğe ihtiyaç duyduğu anlarda yeterince destek olmaması nedeniyle hayal kırıklığına uğradıklarını belirtiyor.
Rusya ise Ermenistan’ın bu eleştirilerini reddederek Erivan yönetiminin kendi askeri ve stratejik sorumluluklarını yerine getirmediğini savunuyor. Kremlin Ermenistan’ın Batı ile olan yakınlaşmasının bölgedeki istikrarı tehdit edebileceği uyarısında bulunuyor.
Son olarak Ermenistan’ın Rusya’nın liderliğindeki Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü’nden (KGAÖ) çıkma ihtimalini gündeme getirmesi iki ülke arasındaki gerilimi daha da artırdı. Ermenistan’ın bu adımı Moskova tarafında ciddi tepki gördü ve iki ülke arasındaki stratejik ortaklığın geleceği konusunda soru işaretleri yarattı.
Ermenistan-Rusya ilişkilerindeki bu gerilim bölgedeki dengeleri değiştirebilir ve Kafkasya’daki güç dinamiklerini yeniden şekillendirebilir. Durumun nasıl gelişeceği ve iki ülkenin bu krizi nasıl yöneteceği merakla bekleniyor.
Hal böyleyken Fransa Savunma Bakanı Sebastien Lecornu Erivan’ın Batı ile askeri bağlarını derinleştirdiği ve geleneksel müttefiki Rusya’dan uzaklaştığı bu dönemde ülkesinin Ermenistan’a Caesar topçu sistemi satacağını duyurdu.
X hesabından yaptığı paylaşımda Lecornu sözleşmenin Ermeni mevkidaşı Suren Papikyan ile yapılan toplantıda imzalandığını belirtti. Fransız bakan Ermenistan’ın kaç sistem alacağına ilişkin ayrıntı paylaşmadı.
Nous continuons de renforcer notre relation de défense avec l’Arménie.
Entretien chaleureux et productif avec mon homologue 🇦🇲@papikyan_suren, en marge d’Eurosatory.
Nouveau jalon important avec la signature d’un contrat pour l’acquisition de canons CAESAR. pic.twitter.com/WT7wpSxo6f
— Sébastien Lecornu (@SebLecornu) June 18, 2024
Fransa büyük bir Ermeni diasporasına sahip ve geleneksel olarak Erivan’ın Avrupa’daki en güçlü destekçilerinden biri.
Azerbaycan Eylül 2023’te ayrılıkçı bölgesi Dağlık Karabağ’ı geri alarak fiilen otuz yıldan fazla süren savaşta kesin bir zafer kazanmış ve bölgenin etnik Ermeni nüfusunun kitlesel göçüne yol açmıştı.
Fransa’nın Ermenistan’a Caesar topçu sistemi satmasına Azerbaycan Savunma Bakanlığı’ndan sert tepki geldi. Bakanlık “Güney Kafkasya’daki gerginliğin artmasının ve yeni bir çatışma kaynağının ortaya çıkmasının sorumluluğu, intikamcı politikalar izleyen Erivan yönetimi ile Macron yönetiminde olacaktır” açıklamasını yaptı.
Azerbaycan Savunma Bakanlığı Fransa’nın Ermenistan’a ölümcül taarruz silahları sağlamasının ülkenin “Güney Kafkasya’daki provokatif faaliyetlerinin göstergesi” olduğunu ileri sürdü. Açıklamada Fransa Savunma Bakanlığı’nın 2023 yılında sadece savunma amaçlı silahlar sağlayacağını belirttiği, ancak “öldürücü silahlar temin ettiğinin” altı çizildi. Bu Fransa’nın “ikiyüzlülüğünün bir başka örneği” olarak nitelendirildi.
Macron hükümetinin Güney Kafkasya’da militarizasyon ve jeopolitik oyunlar peşinde olduğu belirtilen açıklamada bu politikanın Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki normalleşme sürecini ve bölgede kalıcı barışın sağlanmasını engellediği ifade edildi. Ayrıca Fransa’nın yıkıcı ve taraflı politikalarının ülkeyi bölgesel süreçlerin dışında bıraktığı ve Azerbaycan’a karşı olumsuz bir tutum sergilediği vurgulandı.
“Ermenistan’ın işgalci bir devlet olduğu” savunulan açıklamada Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) daimi üyesi olan Fransa’nın Ermenistan’ı yeniden silahlandırmasının ve “Erivan yönetiminin intikamcı politikalarını desteklemesinin siyasi sorumsuzluk ve yeni bir çatışmaya zemin hazırlamak olduğu” öne sürüldü.
Fransa’nın sömürgecilik geçmişiyle ilgili sorunlarına değinilen açıklamada “Yeni Kaledonya ve diğer denizaşırı Fransız bölgelerinde yapılan itirazların silah kullanılarak bastırılmasının Macron yönetiminin” gerçek yüzünü gösterdiği” savunuldu. “Fransa’nın sömürgecilikten kalan köklü sorunlarını çözmek yerine Azerbaycan’a karşı kara propaganda ve dezenformasyon kampanyası yürüttüğü” ileri sürüldü.
Sözleşmeye Azerbaycan’dan tepki gelirken son dönemde ikili ilişkileri güçlendiren Ermenistan ve Türkiye arasında bir telefon görüşmesi oldu. Telefonun bir ucunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, diğer ucunda Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan vardı.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Paşinyan Erdoğan’ı arayarak Kurban Bayramı’nı kutladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Başbakan Paşinyan’ı yaklaşan Vardavar-Hz. İsa’nın Başkalaşımı Bayramı vesilesiyle tebrik etti.
Erdoğan Ermenistan’ın kuzey bölgelerinde yakın zamanda meydana gelen sel felaketinde hayatını kaybedenler için Paşinyan’a taziyelerini iletti.
Görüşme sırasında her iki lider de Türkiye ve Ermenistan arasındaki ilişkilerin ön koşulsuz olarak tamamen normalleşmesi konusundaki siyasi iradelerini yineledi.
Erdoğan ve Paşinyan iki ülke özel temsilcileri arasındaki görüşmelerin sürdürülmesinin önemine dikkat çekti ve şu ana kadar üzerinde anlaşılan konuları doğruladı.
Liderler Türkiye ve Ermenistan’ın üst düzey yetkilileri arasında devam eden diyaloğu da memnuniyetle karşıladı ve bölgedeki son gelişmelerle uluslararası konuları ele aldı.
İletişim Başkanlığı’nın açıklamasına göre görüşmede Caesar’lara değinilmedi.