OECD, Türkiye’nin gevşemesinden endişeli
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek yarın Türkiye'nin durumunun konuşulacağı Mali Eylem Görev Gücü (FATF) Genel Kurulu toplantısına katılacak. Mayıs ayında olumlu mesajlar geldiği için Türkiye'nin 'gri liste'den çıkacağına dair beklentiler arttı.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Asya’daki ilk yatırımcı toplantısı için Singapur’a gitti. Şimşek’in Singapur’da gerçekleştirilecek Mali Eylem Görev Gücü’nün (FATF) Genel Kurulu toplantısına da katılarak Türkiye’nin durumunun konuşulacağı oturumda konuşma yapması bekleniyor. FATF mayıs ayında Türkiye’de inceleme yapıp olumlu mesajlar verdiği için yarınki toplantıda Türkiye’nin gri listeden çıkarılacağına dair beklenti de yükselmeye başladı. Ekonomistler bunun gerçekleşmesi halinde sıcak para akışında da artış olacağına dikkat çekiyor.
Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan edinilen bilgiye göre Şimşek bugün başlayan Singapur ziyaretini yarın akşam tamamlayacak. Şimşek Singapur’da iki gün boyunca çok sayıda yatırımcıyla görüşecek, ikili resmi görüşmeler yapacak. Singapur Başbakanı ve aynı zamanda Maliye Bakanlığı görevini yürüten Lawrence Wong ile görüşecek olan Şimşek ziyareti kapsamında Singapur Cumhurbaşkanı Tharman Shanmugaratnam tarafından da kabul edilecek. Görüşmelerde iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkiler ele alınacak.
Temasları kapsamında Asya’daki reel sektör temsilcileriyle bir araya gelecek olan Şimşek Asya’da ilk kez gerçekleştireceği “roadshow” kapsamında küresel yatırım fonlarının yöneticileriyle de görüşecek. Bu görüşmelerde Türkiye’nin ekonomi programını anlatacak olan Şimşek şirket ve fonları ülkeye yatırıma davet edecek. Şimşek’in görüşeceği şirketler doğrudan yatırım potansiyeli açısından da önem taşıyor.
Güneydoğu Asya’nın önemli ticaret ve finans merkezlerinden Singapur ile Türkiye arasında kapsamlı bir serbest ticaret anlaşması var.
İki ülkenin konumu da birbirleri için stratejik önem taşıyor. Türk şirketleri Singapur’u Asya pazarı için üs olarak görürken Türkiye de Singapur merkezli şirketlerin Avrupa Birliği pazarına erişimi için önemli bir merkez.
FATF tarafından 2021 yılında kara para aklamayla ilgili yeterli önlem almayan ülkelerin dahil edildiği gri küresel listeye alınan Türkiye bu listeden çıkmak için geçen yıl eylül ayında harekete geçti. Gri listede olduğu için Avrupa ülkeleri yatırım ve finans kuruluşlarının Türkiye’ye ilgisinin azaldığı ifade edilirken 2024 yılı içinde listeden çıkmayı hedefleyen Türkiye Adalet Bakanlığı bünyesinde 81 ilde Cumhuriyet Başsavcılıkları bünyesinde “aklama” büroları kurdu. Gri listeden çıkışla ülkeye şeffaf ve kaliteli sermaye akışı sağlanması amaçlanıyor.
FATF’nin gri listesinde Türkiye’den başka Bulgaristan, Burkina Faso, Kamerun, Hırvatistan, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Haiti, Jamaika, Kenya, Mali, Mozambik, Namibya, Nijerya, Filipinler, Senagal, Güney Afrika, Güney Sudan, Suriye, Tanzanya, Vietnam ve Yemen bulunuyor.