Altın rekora doymuyor, borsa ayak sürüyor
İş insanı Aydın Doğan ve Alman ortağı Burda, Doğan Burda Dergi Grubu’nu 10 milyon dolara sattı. 1979'da Milliyet'i alarak medyaya adım atan Aydın Doğan Hürriyet gazetesini satın aldığı 1994'ten 2018'e kadar sektör liderliğini elinde tutmuştu.
Doğan Şirketler Grubu Holding ve Alman Hubert Burda Media Group ortaklığıyla kurulan Doğan Burda Dergi Grubu 10 milyon dolar bedelle bir yatırım fonu grubuna satıldı. Satışa ilişkin bildirim Doğan Burda Dergi tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapıldı.
Haftalık, aylık, dönemsel ve özel periyotlu aralıklarla çıkan ve lisans anlaşmalılar da dahil olmak üzere hâlen yayımladığı 58 dergi ile Türkiye’nin en büyük dergi grubu olan Doğan Burda’nın satılmasıyla Aydın Doğan ve Doğan Holding 45 yıl önce girdiği medya sektöründen tamamen çekilmesinde son kalan varlıklarından birini de satarak önemli bir adım attı. Doğan Grubu’nun medyadaki geri kalan yegane işi, kitap yayıncılığı sektörünün en büyük oyuncularından olan Doğan Kitap.
Bünyesinde CNN Türk ve Kanal D televizyon kanalları, Hürriyet, Posta ve Fanatik gazeteleri ile Doğan Haber Ajansı ve D Smart’ı da bulunduran Doğan Medya Grubu Mart 2018’de Demirören Holding’e satılırken 21 Temmuz 1988’de kurulan ve halka açık bir şirket olarak hisseleri Borsa İstanbul’da işlem gören Doğan Burda Dergi Grubu satışın kapsamı dışında bırakılmıştı.
Yüzde 38,22 oranındaki hissesi Doğan Şirketler Grubu Holding’de, yüzde 38,09 oranındaki hissesi Burda GmbH’de, yüzde 23,69 oranındaki hissesi de “diğer ortaklarda bulunan ve BİST’te işlem gören” Doğan Burda Türkiye’nin en büyük ve köklü dergi grubu olarak yıllarca Mahmutbey’deki Hürriyet binasında yayın yaptıktan sonra halen faaliyet gösterdiği Mecidiyeköy’deki Trump Tower’a taşınmıştı.
Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı Çağlar Göğüş’ün, Genel Müdürlük/İcra Kurulu Başkanlığı’nı Cem Başar’ın yaptığı Doğan Burda Dergi Grubu’ndan KAP’a yapılan açıklamada şu bilgiler yer aldı:
“Şirketimizin 19.559.175 Türk Lirası ödenmiş sermayesinde; Doğan Şirketler Grubu Holding A.Ş.’nin (Doğan Holding) sahip olduğu % 38,22 oranındaki pay (7.474.920 adet pay) ve Burda GmbH’ın sahip olduğu % 38,09 oranındaki pay (7.449.670 adet pay) olmak üzere toplam % 76,30 oranındaki payın (14.924.590 adet pay); Alt Capital Holding A.Ş. (4.791.998 adet DOBUR payı), Re-Pie Portföy Yönetimi A.Ş. Altun Capital Girişim Sermayesi Yatırım Fonu (3.422.856 adet DOBUR payı), Re-Pie Yatırım Holding A.Ş. (5.476.569 adet DOBUR payı) ve Re-Pie Portföy Yönetimi A.Ş.’ye (1.233.167 adet DOBUR payı) (Alıcılar) yapılan pazarlıklar neticesinde, bazı uyarlamalara tabi olarak toplamda 10.000.000 Amerikan Doları bedel (Satış Bedeli) ile satılmasına (İşlem) yönelik olarak Doğan Holding ve Burda GmbH ile Alıcılar arasında 08/07/2024 tarihli ‘Pay Devir Sözleşmesi’ akdedilmiştir.
Mezkûr ‘Pay Devir Sözleşmesi’ne istinaden; Doğan Holding’in % 56 ve Burda GmbH’ın % 44 oranında pay sahibi olduğu Dergi Pazarlama Planlama ve Ticaret A.Ş. sermayesini temsil eden tüm payların, değerleme raporunda takdir edilecek değere göre Şirketimize devredilmesi hedeflenmektedir.
İşlemin, Rekabet Kurumu’na yapılacak bildirim de dâhil olmak ve fakat bunlarla sınırlı olmamak üzere, tüm kapanış koşullarının yerine getirildiğinin anlaşılması durumunda tamamlanacağı öngörülmektedir.
Söz konusu payların satışına yönelik olarak yapılabilecek bir özel durum açıklamasının Şirketimizin meşru çıkarlarına zarar verebileceği dikkate alınarak açıklama yapılması ertelenmiştir.
Pay sahiplerimize ve kamuoyuna saygılarımızla duyurulur.“
Halen Türkiye’deki en kıdemli medya patronu olan Aydın Doğan, basından çekilmek isteyen Ercüment Karacan’dan 1979’da Milliyet’i satın alarak 45 yıl önce medya sektörüne girmişti.
Aydın Doğan 1994 yılında Erol Simavi’den Hürriyet’i satın almış, Kanal D ve CNN Türk televizyonları, Posta, Fanatik, Radikal gazeteleri, radyolar ve dergi grubuyla Türkiye’nin en büyük medya grubunun sahibi olmuştu.
Doğan Burda’yı satın alan yatırımcılardan Re-Pie Portföy 2015 yılında kurulmuş ve amacını “yatırımcılarına güvenilir alternatif yatırım seçenekleri sunmak” olarak açıklayan bir yatırım fonu.
Şirketin çok yönlü portföyünde stratejik olarak yönetilen 36 gayrimenkul, 40 yenilikçi girişim sermayesi ve 12 menkul kıymet yatırım fonunun yanı sıra yönetim sorumluluğunu aldığı bir emeklilik fonu var.
Re-Pie Portföy Sermaye Piyasası Kurulu’ndan aldığı lisansla faaliyet gösteriyor ve toplam 62,13 milyar TL büyüklüğünde bir varlığı yönetiyor. Şirkete yakın çevreler “Bilgi üretim ve dağıtımında medya sektörünün önemi” nedeniyle satın alma fırsatının değerlendirildiğini söyledi.
Bu fonun yöneticileri belli ama ortakları, yani fona para koyanların isimleri yasalar gereği gizli.
Doğan Burda’yı satın alan yatırım fonları arasında yer alan Alt Capital ise kendisini ve faaliyet alanlarını şöyle tanıtıyor:
“ALT Capital Holding A.Ş. ve ilişkili girişim sermayesi yatırım fonu olan Re-Pie Portföy Yönetimi A.Ş. Altun Capital Girişim Sermayesi Yatırım Fonu (birlikte “Altun Capital”), Türkiye, Avrupa, ABD dahil olmak üzere dünya çapında risk sermayesi, özel sermaye, varlık yönetimi ve gayrimenkul yatırımlarına odaklanan bir girişim sermayesi fonudur. Altun Capital, yenilikçi ve sürdürülebilir iş modellerini destekleyerek, farklı sektörlerdeki öncü şirketlerle çalışmayı hedeflemekte ve girişimcilik ekosistemine önemli katkılarda bulunmaktadır.
Altun Capital, yatırım yaptığı şirketlere finansman sağlamanın ötesinde, stratejik danışmanlık ve operasyonel destek sunarak, onların sürdürülebilir büyüme ve başarı elde etmelerine yardımcı olmaktadır.
Altun Capital’in portföyünde bulunan önemli yatırımlardan bazıları; Getir, Klarna, Carbon Health, Colendi, Public.com, mintus, Adquick ve Chipper Cash, bu önemli yatırımları ve daha fazlasıyla, küresel ekonomiye katkı sağlamakta ve yenilikçi çözümler sunan şirketlerin büyümesine destek olmaktadır.
Girişimcilik ruhunu ve yenilikçi düşünceyi teşvik eden Altun Capital, yatırım yaptığı şirketlerin başarılı olmaları için gerekli kaynakları ve desteği sağlamaya devam etmektedir.”
Doğan Holding CEO’su Çağlar Göğüş satışla ilgili KAP’a bildirim yapılmasının ardından Doğan Burda çalışanlarına gönderdiği e- mail mesajıyla gelişmeler hakkında bilgi verdi. Göğüş’in mesajında şu bilgiler yer aldı:
“Dergi yayıncılığı Türkiye’de seksenli yıllarda başlamış olsa da sektör, Doğan Burda şemsiyesi altında gelişti ve kurumsallaştı. Yaşamın her alanını kapsayan, her biri çok değerli birer marka haline gelmiş dergileriyle, çok değerli gazetecileri ve insan kaynağıyla, Doğan Burda Dergi, tüm yayıncılık sektöründe öncü rol oynadı ve sürekli yenilikler yarattı. Doğan Grubu ve Hubert Medya Grubu’nun ortaklığında kurulan Doğan Burda, bugün sadece yayıncılık değil deneyim ve etkinlik pazarlaması konusunda da öncü bir konumda ve Türkiye’de ki tüm markalarla iş birliği yaparak milyonlara ulaşıyor.
Bildiğiniz üzere bir yatırım holdingi olarak portföyümüzü düzenli olarak değerlendiriyor, derinleştiriyoruz. Yatırım stratejimizi de bu doğrultuda yönlendiriyoruz. Bazı sektörlerde derinleşirken, farklı yatırımlarla ve odakla büyüyeceğine inandığımız alanlardan da çekiliyoruz. Bu doğrultuda, 8 Temmuz 2024 tarihi itibarıyla Doğan Burda Dergi’deki hisselerimizi satmak üzere Altun Capital ve Altun Capital liderlerliğinde Re-Pie Yatırım Grubu ile sözleşme imzaladığımızı bildirmek isterim.
Altun Capital, Türkiye, Doğu Avrupa ve ABD’de risk sermayesi ve özel sermaye yatırımlarına odaklanmış, yönetimi altındaki varlıkları 100 milyon ABD dolarının üzerinde olan saygın bir yatırım fonu. Yüksek potansiyelli fırsatları tespit etme ve büyümeyi destekleme konusunda kendini kanıtlamış olan Altun Capital, kendisini inovasyonu teşvik etmeye ve portföy şirketleri ve yatırımcıları için uzun vadeli değer yaratmaya adamış bir şirket. Medya sektöründe içeriğe ve özellikle dijital içeriğe odaklanarak, yatırım yaparak daha da büyümeyi hedefleyen Altun Capital ile eminim dergi grubumuz bugünkü değerli konumunu daha da ileriye taşıyacaktır.”