Kadınlar Dünya Kupası’nda ilk finalist İspanya
İspanya'nın Barcelona kentinde binlerce protestocu şehre akın akın turist gelmesine tepki göstermek için hafta sonu yürüyüşe geçti. Barcelona sakinleri turistik yerlerde turistlerin üstüne su sıkarak "Evinize dönün" dedi.
Turist akımı bir ülkeye döviz akışı sağlasa da Avrupalılar mevcut durumdan memnun görünmüyor. Viyana’nın yaktığı “turistlerle mücadele” meşalesinin yeni taşıyıcısı Barcelona. Kentteki protestocular kitle turizmine karşı düzenledikleri protestoların bir parçası olarak turistlere su sıktı.
Cumartesi günü turistlerin yoğun olduğu bölgelerde yürüyen protestocular “Turistler evine dönsün” sloganı attı. Yanlarında su tabancaları taşıyan protestolar “Barcelona satılık değildir” pankartlarıyla turistleri tabancalarıyla ıslattı.
Imagine traveling to Europe to spend your hard-earned money in their dying economy
And you end up getting sprayed with water guns by angry degrowth protesters pic.twitter.com/HllUVmOGzH
— @levelsio (@levelsio) July 7, 2024
Bu İspanya’da yeni değil. Yakın zamanda Kanarya Adaları ve Mallorca’da da benzer eylemler görüldü. Protestocuların sokaklara dökülmesine neden olan, kitle turizminin yerel halkın yaşam kalitesini düşürürken harcamalarını artırmasıydı. Yerel halkın neyi eleştirdiğini anlamak için Türkiye’den örnek verecek olursak, Taksim’den Galata’ya doğru yaklaştıkça fiyatların tavan yaptığını görürsünüz, çünkü turistlerin uğrak noktasıdır. Ayrıcalıklı turistik bölgelerde ev kiraları da diğer yerlere göre daha yüksek. Şimdi Galata’daki durumun tüm İstanbul için geçerli olduğunu düşünün.
Resmi verilere göre geçen yıl Barcelona’ya yaklaşık 26 milyon turist gitmiş ve 13,8 milyon dolar harcama yapmış. Oysa Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic turistlerin fiyatları ve kamu hizmetleri üstündeki baskıyı artırdığını söylüyor. Üstelik kuruma göre turizm sektöründen elde edilen kâr adaletsiz dağılıyor. Bu da bölge sakinleri arasında eşitsizliği artırıyor.
Kurum yerel halkın şikayet ettiği sorunları çözmek için 13 maddelik bir öneri listesi yayınladı. Bu listede turist sayısına kota getirme, kruvaziyer terminallerini kapatma, turistlerin konaklama alanlarına düzenleme getirme ve turizm reklamlarına yapılan kamu harcamalarına son verme gibi öneriler var.
Şehrin Belediye Başkanı Jaume Collboni cumartesi günü kitle turizminin yerel halka etkilerini azaltmak için gecelik turist vergisini dört euroya çıkarma ve kruvaziyer yolcularının sayısını sınırlama gibi önlemler alındığını söyledi. Collboni geçen ayın sonlarında da 10 binden fazla dairenin kısa dönemli kiralama lisansı iptal ederek 2028 yılına kadar turistlerin daire kiralamasını sonlandıracaklarını açıkladı.
Son 10 yılda kentteki kiraların yüzde 68, ev satın alma maliyetinin ise yüzde 38 arttığı belirtiliyor. Böylece konut kiraları yıllarca yaşamak için ev arayan kent sakinleri için daha uygun hale gelecek.
Bununla birlikte Collboni mimar Antoni Gaudí’nin tasarımını yaptığı Parc Güell’de mayıs ayında Louis Vuitton defilesine ve önümüzdeki süreçte America’s Cup yelken yarışmasına izin verdiği için eleştiriliyor.
Barcelona’daki hoşnutsuzluk İspanya’nın diğer bölgelerine de yayılmış durumda. Kanarya Adaları sakinleri nisan ayında kitle turizmini protesto etmek için sokağa döküldüğünde turistlerin evlerine çöktüğünü ve çevreye zarar verdiğini söylemişlerdi.
Bu şikayetler Covid-19 pandemisinde ülkelerarası seyahatin kısıtlanması ve sıkı karantina koşulları nedeniyle gerileyen turizmin yeniden yükselişe geçmesiyle rekor ziyaretçi akınına uğrayan turistik noktaların pek çoğunda yaşanıyor. Bu da yerel yönetimlerin aşırı turizmle mücadele için turizm vergilerini daha da artırmasına neden olacak gibi görünüyor.