Fulya Erdemci’nin arşivi Salt’ta toplanıyor

Salt 1950’lerden günümüze Türkiye’de sanat tarihi araştırmaları kapsamında küratör ve yazar Fulya Erdemci’nin arşivinin dijitalleştirme ve kataloglama çalışmalarına başladı.

Kültür Sanat 11 Temmuz 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Fulya Erdemci

2022 yılında hayatını kaybeden küratör ve sanat tarihçisi Fulya Erdemci’nin arşivinin dijitalleştiriliyor. Ailesiyle başlatılan işbirliği sonucu Salt’a devredilen arşiv Erdemci’nin 1990’lardan 2022’deki vefatına kadarki süreçte gerçekleştirdiği sergilere dair belge ve fotoğraflarla yazılarını bir araya getiriyor. Arşiv ve araştırma projesi 13. İstanbul Bienali ile Cappadox Festivali’ndeki sergilerde Erdemci’yle çalışan Kevser Güler’in danışmanlığında yürütülüyor.

Fulya Erdemci yürüttüğü proje ve araştırmalarda kamusal alanda sanat konusuna odaklandı. Küratörlüğünü yaptığı pek çok uluslararası sergi ve programda farklı toplulukların bir arada var olma biçimlerini, ortak hareket imkânlarını ve hayal gücünün toplumsal olanaklarını irdeledi. Kamuya açık kentsel ve kırsal alanlarda mekân ile güncel bağlama duyarlı sergiler kurgularken güçlü ve eleştirel bir perspektifin yanı sıra hassas ve şiirsel bir anlayışı koruma prensibini benimsedi.

İstanbul Bienali’nin küratörlüğünü üstlenmişti

2002 ve 2005 yıllarında kentin sokaklarına yayılan İstanbul Yaya Sergileri’ni düzenleyen Erdemci aralarında Modern ve Ötesi, Santral İstanbul, 2007), SCAPE Kamusal Alanda Sanat Bienali, 54. Uluslararası Venedik Bienali Türkiye Pavyonu (2011) ile 13. İstanbul Bienali’nin (2013) de bulunduğu sergi ve bienallerin küratörlüğünü yaptı. 2015-2018 yıllarında Kapadokya’da düzenlenen Cappadox Festivali Çağdaş Sanat Programı’nın küratörlüğünü yürüttü. Program kapsamında Kapadokya Çarpması, Gelin Bahçemizi Ekelim, Dünyadan Çıkış Yolları ve Sessizlik sergilerini ve direktörlüğünü yaptığı KØS Museum of Art in Public Spaces’da Hummings sergisini düzenledi.

Erdemci küratörlüğünün yanı sıra Türkiye’de ve yurtdışında pek çok kurumda yöneticilik ve danışmanlık yaptı. 1993-2000 yıllarında İstanbul Bienali’nin; 2003-2004’te Proje4L Güncel Sanat Müzesi’nin direktörlüğünü üstlendi. 2004-2005’te İstanbul Modern’de geçici sergilerin küratörlüğünü yürüttü.

Olafur Eliasson sergisine akın var akın! Bir ayda 70 bin ziyaretçiOlafur Eliasson sergisine akın var akın! Bir ayda 70 bin ziyaretçi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.