Ters yönden geldi, kendisini uyaranı da öldürdü
Türkiye'de hemen her gün en az bir tane silahlı şiddet olayı yaşanıyor. Kimseye zarar verilmese bile havaya ateş açanlar oluyor. Bunlardan biri Bursa'daydı ve henüz 18 yaşındaydı, gözaltına alındı.
Bursa’nın Yıldırım ilçesinde yaşayan 18 yaşındaki H.E., Şirinevler Mahallesi 5’inci Çağlayan Sokak’taki bir binanın çatısına yanında silahla çıktı. Havaya peş peşe ateş eden H.E., bu anları bir de sosyal medya hesabında paylaştı. Bunun üzerine harekete geçen Yıldırım Suç Önleme ve Soruşturma (SÖS) Büro Amirliği ekipleri, şüphelinin kimliğini tespit etti.
Dört suç kaydı bulunan H.E., evine düzenlenen operasyonla ‘Genel Güvenliğin Kasten Tehlikeye Sokulması’ suçundan gözaltına alınırken, havaya ateş ettiği tabanca da ele geçirildi. Şüpheli H.E., emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Olayla ilgili sosyal medya üzerinden mesaj yayınlayan Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, “Hedef gözetmeksizin havaya ateş açarak masum insanların hayatını riske atanlara asla müsaade etmeyeceğiz” dedi.
Son zamanlarda sosyal medyada silahlı paylaşımlardaki artış kamuoyunun da gündeminde. Kadın hakları savunucularının hazırladıkları raporlarda erkekler tarafından öldürülen kadınların çoğunun silahla katledildiği görülüyor. Buna 2023’ün raporunu örnek gösterebiliyoruz. Rapora göre 2023’te 315 ile neredeyse her gün bir kadın erkekler tarafından öldürüldü. Kadınların yüzde 55’i geçen sene ateşli silahla vurularak öldürülürken 2022 yılında da kadın cinayetlerinin yüzde 60’ı ateşli silahlarla gerçekleşmişti.
Buna karşın bireysel silahlanmanın bu artışı karşısında mücadele edenler de var. Nazire Dedeman’ın oğlu, 17 yaşındaki Umut Önal’ın, 28 Eylül 1993’te arkadaşının silahından çıkan kurşunlarla ölmüştü. Bunun ardından Umut Vakfı kuruldu ve bireysel silahlanmaya karşı mücadeleye başladı. Onların raporuna göre 2022’de medyaya 3 bin 984 silahlı şiddet olayı yansıdı. Türkiye genelinde yaşanan bu silahlı şiddet olaylarında 2 bin 278 kişi öldürüldü, 4 bin 231 kişi de yaralandı.
Yine Umut Vakfı 2023 yılında Türkiye’deki bireysel silahlanma oranını şöyle ifade etmişti:
“Türkiye’de yaklaşık 4 milyon ruhsatlı silah var. Bunun 9 katı da maalesef ruhsatsız dediğimiz, kaçak dediğimiz silah mevcut. Toplam 36 milyona yakın silah olduğu düşünülüyor.”
İstanbul Esenyurt’ta tekel bayisinde yaşanan kanlı olayın ardından bireysel silahlanma yeniden gündeme gelmişti. Olayın ardından 10Haber’e konuşan eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı da eskiye göre bireysel silahlanma oranının arttığını düşünüyordu. Bunun basına yansıyan olaylar nedeniyle daha görünür olabileceği ihtimalini de değerlendiren Avcı, yine de yaşanan silahlı olaylar ve yakalanan silahlar göz önüne alındığında artışın görülebileceğini ancak elinde istatistik olmadığını da belirtmişti.
Bireysel silahlanma nereye gidiyor? Hanefi Avcı’dan ‘tedirginlik’ yorumu